4 hatásos gyakorlat a talpizmok megerősítésére

A talpizmok gyengesége a közhiedelemmel ellentétben egy olyan ortopédiai elváltozás, amely rengeteg kellemetlen deformációt képes előidézni az emberi testen, így példának okáért többek között a lúdtalp, a bokasüllyedés is innen eredeztethető. A probléma minden esetben kezelést, speciális gyógytornász beavatkozását igényli, hiszen amennyiben nincs korrekció, abban az esetben a gyenge talpizmok hosszabb távon olyan fájdalmas elváltozásokat okozhatnak, amelyek életünk végéig hatással lehetnek mozgáskoordinációnkra. Éppen emiatt nagyon fontos, hogy megkapjuk a megfelelő gyógykezeléseket, amelyek mellett természetesen otthoni gyakorlatokkal is lehetőségünk nyílik elősegíteni a gyógyulás folyamatát. Ehhez ajánlanánk most négy hatásos gyakorlatot, amelyeket érdemes gyógytornász társaságában megtanulni, illetve az ő tanácsai mellett alkalmazni.

1. Boltozatemelés

A boltozatemelés gyakorlatának lényege az, hogy a talpunkban található hosszanti boltozatot lerövidítjük, ezáltal a kisebb, járás közben sem mindig dolgozó izmokat is megdolgoztassuk. A gyakorlatot először ülve végezzük úgy, hogy egy széken kényelmesen elhelyezkedve a talpunkat a talajra tesszük, térdünket pedig 90 fokban behajlítjuk. Ha sikerült elsajátítanunk a mozdulatot és a megfelelő izmokat emeljük, később már természetesen állásban is végezhetjük.

A gyakorlat során a megfelelő elhelyezkedés után egyetlen feladatunk lesz, hogy amennyire csak tudjuk, megemeljük a láb belső, hosszanti boltozatát – kvázi a lábközepet homorítjuk – úgy, hogy a lábujjak mindeközben nem emelkednek el a talajtól. A gyakorlat során fontos, hogy ne görbüljön a bokánk sem, a nagyujjunk mögötti talppárna pedig lent maradjon a talajon, ami elsőre nem lesz túl egyszerű, de egy kis gyakorlással minden elérhető.

2. Lépcsőzés

A megfelelő lépcsőzéssel szintén nagyon jól meg lehet mozgatni a talp izomzatát, de persze ehhez szükséges, hogy elsajátítsuk a megfelelő alapokat hozzá. A lényeg, hogy mezítláb álljunk fel egy lépcsőre, vagy egy zsámolyra – ha van kéznél – úgy, hogy csak a lábunk első felével támaszkodunk, a sarkunk pedig a levegőben marad. Ebből a kiinduló helyzetből kezdjük el páros lábbal, vagy akár jobb- és bal lábbal külön-külön emelgetni magunkat úgy, hogy közben érezzük a vádlink feszülését és a talpizomzat nyúlását. Persze a gyakorlat végzése közben kapaszkodjunk erősen, nehogy elessünk, mindössze arra ügyeljünk, hogy kézi erővel ne segítsük meg a lábizmok mozgását.

Lépcsőzés

3. Láblendítés

Megfelelő láblendítésekkel is nagyon sokat lehet tenni azért, hogy átmozgassuk a talpizmainkat. Ehhez álljunk egy lábra, majd emeljük fel talpunk boltozatát pontosan úgy, ahogyan azt az első gyakorlatban már elsajátítottuk. Ezzel a kezdőmozdulattal végezzünk 15 apró láblendítést előre és hátra, majd jobbra, valamint balra is a talajon lévő lábunk előtt. Ugyanezt a gyakorlatot elvégezzük ellentétes lábbal is, majd megismételjük legalább 5 alkalommal. Érdekesség, hogy ez a mozgásforma nemcsak a talpizmokat erősíti, hanem a stabilitást is fejleszti.

4. Lábujjterpesztés

A lábujjterpesztés egy egyszerűnek tűnő, de helyes gyakorlat esetén szintén nem túl egyszerű mozdulat, aminek a lényege az, hogy a lábujjainkat úgy tárjuk szét, mint a kezünkön lévőket, ezáltal nem szabad sem hajlítani, sem hátrafeszíteni őket. Elsőre a gyakorlat talán nem lesz egyszerű, de megfelelő kivitelezés esetén rendkívüli mértékben lehet vele nyújtani a lábizmokat.