5+1 gyógytorna gyakorlat nyakfájás ellen

A mozgásszegény életmód, az ülőmunka, az eltúlzott okostelefon- vagy számítógép- használat, sőt a túl sok stressz külön-külön és együttesen akár állandósuló nyakfájás kialakulásához is vezethetnek. Bár az izom- és ízületi fájdalmak mindegyikére igaz, hogy minden esetben a probléma gyökerét kell megszüntetnünk velük, sokak számára azonban nincs lehetőség például munkahelyet váltani, vagy kizárni az életükből a számítógépet, esetleg a sok stresszt, mely igazoltan megterhelő az izmok számára – különösen a nyaki régió tekintetében.

5+1 gyógytorna gyakorlat nyakfájás ellen

Ha pedig a változás nem járható út, előbb vagy utóbb szembesülnünk kell az állandósuló és kellemetlen nyakfájással, illetve az egyéb kísérő jelenségekkel, mint amilyen a gyakori fejfájás vagy a porckopás. Hogy ezeket megelőzzük, illetve állapotunkat szinten tartsuk, rendkívül fontos, hogy megtanuljunk és rendszeresen alkalmazzunk néhány alapvető gyógytorna gyakorlatot, melyek képesek lesznek normalizálni a helyzetet.

Mielőtt megismerkednénk a konkrét példákkal, fontos kiemelni, hogy ha szeretnénk gyors és tartós hatást elérni, akkor minden esetben kérjük gyógytornász segítségét legalább addig, amíg nem tudjuk a gyakorlatokat helyesen alkalmazni, hiszen néhány rossz mozdulattal tovább súlyosbíthatjuk problémáinkat.

1. Indítsunk a vállak átmozgatásával!

A nyakfájás hátterében az esetek jelentős többségében nem is annyira a kötött nyakizmok, mint inkább a kapcsolódó vállizmok állnak, így rendkívül fontos, hogy a gyógytorna során kilazítsuk a vállainkat. Ehhez egyenes tartásban könyökeinket testünk előtt összeérintjük úgy, hogy ujjainkat az arcunknak feszítjük, majd egy nagy belégzéssel körző mozgást írunk le a könyökünkkel hátrafelé, a kilégzés során pedig visszatérünk alaphelyzetbe, mikor a lapockák összeszorítását és megtartását követően ismételjük a mozdulatot legalább 5-5 alkalommal.

5+1 gyógytorna gyakorlat nyakfájás ellen

2. Mozgassuk meg a nyakat is!

Bár a nyak rendszerint a környező izmoktól fáj, azért természetesen a konkrét testrész átmozgatására is nagy szükség van a kapcsolódási pontok miatt. Ehhez szintén egyenes tartásban egy elnyújtott és mély belégzéssel nyújtózunk egy nagyot előre döntött fejjel, szegycsonthoz közelített állal, majd mikor elértük teljes feszítőképességünket, a pozíció röpke megtartásával lassan visszaállunk alapállásba úgy, hogy a lefelé feszített kezünkkel fejünket hátrahúzzuk. Ismételjük legalább 5 alkalommal!

3. A nyak oldalirányú nyújtására is szükség van!

Ha azt akarjuk, hogy a nyakizmok jól kilazuljanak, ahhoz elengedhetetlen lesz az, hogy ne csak előre és hátra, hanem oldalirányba is meghúzzuk egy kicsit az egész fejünket. Ehhez bal kezünket fejünk jobb féltekéjére helyezve lassan húzni kezdjük az egész testrészünket pontosan úgy, mintha a fülünket rá akarnánk helyezni a vállunkra. A mozdulatsort legalább három alkalommal ismételjük, és minden esetben egyre erőteljesebben húzzuk meg a fejet, majd ugyanezt alkalmazzuk a másik oldalon is, a teljes gyakorlatsort pedig még legalább ötször reprodukáljuk.

4. Erősítsük a nyakunkat!

Mint ismert, a nyakizmok akkor fájnak a legkevésbé, ha erősek, éppen ezért nagyon fontos lesz megfelelően megedzenünk őket. Az egyik legjobb gyógytorna gyakorlat ehhez a következő: álljunk fel, és menjünk a falhoz, ahol egy gumilabdát támasszunk meg a homlokunkkal. Ez a kiinduló helyzet, melyet belégzés során elindítunk a plafon felé úgy, hogy belenyomjuk a fejünket a labdába – nem testből, hanem kizárólag nyakból –, majd kilégzésre visszatérünk a kiinduló pontba. A gyakorlatot legalább 20 alkalommal ismételjük!

5. Még egy kis erősítés!

A nyaknak további erősítésre lehet szüksége, ami hanyatt fekve is megvalósíthatunk. Ehhez kemény talajra fekve lábainkat kis terpeszben, telitalpon helyezzük el, karjainkat a testünk mellett kinyújtva hagyjuk. Az alaphelyzetet mély belégzéssel indítjuk, aminek során az állunkat a mellkasunkhoz szorítva megnyújtjuk a tarkónkat, kilégzés során pedig visszaeresztünk. Ismétlés legalább 20 alkalommal!

+1. Még egy kis nyújtás a végére!

A nyakizmok nyújtása a legtöbb fájdalmat kiváltó problémára nagyszerű gyógyír, ezért érdemes rá nagy hangsúlyt fektetni. Az egyik ehhez kapcsolódó és bárhol alkalmazható gyógytorna gyakorlat részeként megfogjuk a tarkónkat, és belégzéssel hátrafelé hajtjuk a fejünket, majd a kilégzés során fokozatosan előrehúzzuk azt egészen addig, amíg nem érezzük az izmok feszülését, majd belégzéssel visszatérünk alaphelyzetbe. A gyakorlatot 10 alkalommal ismételjük!