5+1 lelki ok, ami gerincproblémákhoz vezethet

 A gerincproblémák jelentős többségének hátterében általában mindig összetett okok állnak. A legtöbben nyilván orvoshoz fordulnak, ha fáj a hátuk, a derekuk, esetleg gerincsérvük alakult ki, amelyeket egy gyógytornász például hatékonyan képes kezelni, és akár a szinten tartás sem jelenthet problémát a számára, ellenben a kiváltó okokat, mondhatni az egész forrását nekünk kell feltárnunk. Egy orvos vagy egy gyógytornász ugyanis bár rámutathat a problémákra, de a változáshoz vezető első lépéseket mindig nekünk kell megtennünk.

hátfájás lelki okai

Egyre több tudományos kutatatás bizonyítja ugyanis, hogy a gerincproblémák – és általánosságban a legtöbb betegség – hátterében nem mindig, és nem csak testi eredetű elváltozások állnak, hanem lelki, illetve pszichés dolgok is, amelyek feltérképezése bizonyos esetekben szakembert, nem ritkán pszichológust kíván. Nyilván azok, akik tisztában vannak saját pszichés önképükkel, nagyon hamar feltárhatják a probléma hátterét, de rengetegen még csak nem is sejtik, hogy egy gerincsérv vagy egy hátfájdalom hátterében gyerekkorunk óta hordozott sérelmek, elfojtott lelki konfliktusok, a sok stressz és egyéb belső gondok állhatnak. Az alábbiakban a gerincproblémákhoz vezető leggyakoribb lelki tényezőket térképeztük fel:

1. A gyerekkori sérelmek

A gyerekkori sérelmeket a legtöbb ember egyfajta nehéz csomagként, egy olyan teherként hordozza, amely kíméletlenül nehezedik rá az ember vállaira. Gondoljunk csak bele: ha egy nehéz hátizsákot hordunk, attól is hamar megfájdul majd a gerincünk. Hasonlóképpen képzeljük el a lelki terheket is, amelyek a rendszeres súly miatt úgy alakítják az életünket, hogy azok hosszabb- vagy rövidebb távon, de megterhelik a hátunkat, és amíg nem tudjuk feldolgozni őket, addig esélyünk sem lesz a probléma tartós orvoslására.

2. Hiányzó erkölcsi tartás

A gerincsérv, vagy kezdetben a hát-, de főként a derék problémái a lelki gondok esetében gyakran szimbolikus jelentést hordoznak. Ebből kifolyólag sokszor arra utalhatnak, hogy a páciensből hiányzik az erkölcsi tartás, mert a mindennapokban, például otthon vagy a munkahelyen rendszeresen megalázzák, meghajlásra, meghunyászkodásra kényszerítik.

3. Lelki merevség 

A lelki merevség, a régihez, a bevett dolgokhoz vagy a változás hiányához kötődő problémák meglepő gyakorisággal állnak a gerincsérv hátterében. Mindezt okozhatja a pihenés hiánya, valamint az állandó stresszes környezet is, aminek részeként az ember képtelenné válik a pihenésre, arra hogy elengedje magát, miközben a kiút megtalálása és a helyzet megoldása egyre távolabbá válik a mókuskerékben rohanva.

4. Az önfejűség

Az önfejűség és az alázat hiánya szintén előidézhet gerincproblémákat és sérvet, hiszen ha nem tudunk alkalmazkodni, akkor is merevvé válunk, a kompromisszummentesség pedig teherként nehezedik vállainkra. A változás alighanem ezen a téren a legkönnyebb, hiszen problémáinkat nagyon egyszerűen megoldhatjuk azzal, ha megtanulunk másokhoz alkalmazkodni, ha figyelembe tudjuk venni mások igényeit és igyekszünk minden helyzetben kompromisszumos megoldást találni.

5. Az elfojtott érzelmek

A lelki problémák és az elfojtott érzelmek az esetek jelentős többségében gyakran fizikai formában is visszaütnek a mindennapokban. Rendszerint a gyomrot és az emésztőrendszert támadják meg, de a ki nem mondott szavak, a magunkba fojtott igazságok, vagy a fájdalmas családi titkok nagyon sokszor a gerinc tartására is rossz hatást gyakorolnak – szintén a viselt terhek, a belső feszítés negatív hozományaiként.

+1. A túlhajszoltság

A rohanó világ egyik legnagyobb hátránya és negatívuma alighanem az állandó túlhajszoltság, az örökös stressz. A mindennapos túlórák, a másodállás, a kialvatlanság vagy a pihenés hiánya előbb-utóbb lelki problémákat vált ki, vagy csak a testünk azon pontját sebzi meg, amellyel kénytelenek leszünk megpihenni néha. A gerincproblémák vagy a sérv például éppen ilyenek, így érdemes még időben megállni, és elkerülni a komolyabb baj kialakulását.