5 gyógytorna gyakorlat a talpizmok erősítésére

A talpizmok erősítésére sokan nagyon kevés figyelmet fordítanak, legyenek akár sportolók, akár hétköznapi testedzők, aminek az oka nem más, minthogy az eredmény közvetlenül soha nem látszik meg úgy, mint egy bicepsz vagy egy mellizom esetében. Márpedig a talpizomzat erősebbé tétele több szempontból is nagyon fontos, hiszen például az erős izomzat segít abban, hogy elkerüljük a lúdtalp vagy a rossz tartásból fakadó kellemetlenségek kialakulását, miközben sportolóként vagy gyakori testmozgás mellett segíti a lábat megerőltető gyakorlatok könnyebb kivitelezését.

Éppen emiatt lényeges, hogy a talpizmok erősítése a mindennapi rutin részévé váljon, ezért pedig most összegyűjtöttünk öt olyan gyógytorna gyakorlatot, melyeket könnyű beépíteni az edzések közé, mindemellett pedig egyszerűek és hatékonyak is. Bár nagyon fontos lenne, hogy pontos elsajátításuk egy szakavatott gyógytornász ellenőrzése mellett történjen, de addig is érdemes lehet próbálgatni az alábbi öt gyakorlatot, melyek hatása már néhány hét után érzékelhető lesz.

1. Emeljük a boltozatot!

A talpunkon az egyik legfontosabb izom a belső hosszanti boltozat, mely az emberek jelentős részénél torzuláson esik át az évek során még rendszeres testmozgás mellett is. Ez összességében hozzájárul a lúdtalp és más kellemetlen deformációk kialakulásához, ezért pedig nagyon fontos a kis izmok megdolgoztatása. Ehhez üljünk le úgy, hogy a talpak a talajon maradjanak, a térdek pedig 90 fokban hajoljanak (később akár állással is nehezíthetjük), majd ebből a helyzetből csak a talpat és a lábfejet mozgatjuk meg olyan formában, hogy a belső hosszanti boltozatot megemeljük – mintha egy csőre lépnénk –, miközben a lábujjak a földön maradnak, és a lábak is párhuzamosak egymásra. Lényeges odafigyelni még arra, hogy a bokák soha ne dőljenek be – hiába lenne így kényelmesebb és könnyebb –, és a nagylábujj mögötti talppárna is megmaradjon a földön, ami nem lesz egyszerű, de érdemes elsajátítani, hogy rutinná váljon.

2. Terpesszük a lábujjakat!

A talpizmok megmozgatása köztudottan nem egyszerű feladat, azonban a lábujjakkal való játék sokat segíthet ebben. Ilyen például a lábujjterpesztés is, amihez kényelmesen elhelyezkedünk ülve, állva vagy fekve, amelyik éppen a leginkább kézenfekvő számunkra. Ebben a pozícióban a lábujjakat megpróbáljuk eltávolítani egymástól oldalirányban úgy, hogy közben nem feszítjük őket hátra, és behajlításukra sem kerül sor. Hogy ez nem is olyan nehéz? Mert biztosan nem próbáltuk még ki!

3. Húzzuk meg a nagylábujjat!

A lábujjak segítségével további talpizom erősítő gyakorlatok is ismertek, melyek közül rendkívül hatásos lehet a nagylábujj meghúzása. Ehhez először kényelmesen elhelyezkedünk ülő pozícióban, 90 fokot záró térdekkel, a talajra merőleges talpakkal. Leszorítjuk a földre a talpunkat úgy, hogy a nagylábujjunk legyen a középpontban, majd úgy emeljük el a többi négy ujjunkat a földtől, hogy a legnagyobb közben mozdulatlan marad, de érezzük benne a húzódást, a feszültséget, ami azt jelenti, hogy az izmok is szépen nyúlnak.

4. Lendítsük a lábunkat!

Noha sokak számára megdöbbentő, de a talpizmok megerősítése láblendítésekkel is megvalósítható lehet. Ehhez a kiinduló pozíció az, hogy egy lábra állunk, majd az első gyakorlatban ismertetett módon megemeljük a lent maradó lábunk boltozatát. Ebben a helyzetben a másik lábunkkal néhány apró láblendítést végzünk előre és hátra folyamatosan, szünet nélkül, majd a láb előtt és mögött jobbra és balra is. Ez azért fontos, mert ilyenkor egy lábon, felemelt boltozattal egyensúlyozunk, ami rendkívüli módon tudja erősíteni ott az izmokat.

5. Lépcsőzzünk!

Bár sokan vádli-gyakorlatként ismerik, azonban a talpizmok erősítésére is nagyszerű a következő egyszerű kis mozdulatsor, melynek során felállunk egy lépcsőre vagy egy biztonságos sámlira, majd leengedjük a sarkunkat a lépcső szintje alá kvázi úgy, mintha a talpunk közepével lépnénk rá a lépcső sarkára. Ebből a kiinduló helyzetből emelgessük a testünket legalább 15-20 alkalommal, miközben egyensúlyprobléma esetén bátran kapaszkodjunk meg valamiben, csak az emelkedéskor ne segítsük magunkat, hiszen abban az esetben rögtön karerősítő gyakorlattá alakul ez a remek mozgásforma.