A bokaficam kiváló okai és rehabilitációja gyógytornával

A bokaficam nagy általánosságban az egyik leggyakoribb sportsérülés, noha természetesen nemcsak sportoláskor, hanem kis túlzással bármikor elszenvedhetjük – elegendő hozzá csak egy rossz lépés bármilyen egyenetlen talajon. A köztudatban sajnos az él, hogy ha egyszer valakinek kificamodott a bokája, akkor a sérülés a későbbiekben sokkal nagyobb valószínűséggel újra és újra visszatér, ami ebben a formában egyáltalán nem igaz. Olyannyira nem, hogy ha a kificamodott boka megfelelő rehabilitációban részesül egy felkészült gyógytornász által, az izmok és az ízületek annyira helyreállíthatók, hogy egy fiatalabb szervezet esetében nyoma sem marad a sérülésnek.

A bokaficam okai

A bokaficam kapcsán érdemes kiemelni, hogy két rendkívül általános, ámde nagyon fontos oka van annak, hogy ez a sérülés megvalósulhasson. Ezek a következők:

1. Csökkent ízületi érzékelés

A csökkent ízületi érzékelés vagy szaknyelven propriocepció azt jelenti, hogy problémássá válik az ízületek aktuális pozícióinak érzékelése, ezáltal téves információ jut el az agyhoz, ami így szintén rossz parancsot továbbít az izmoknak az összehúzódásra és az elernyedése. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg normál esetben, ha váratlanul belelépünk egy gödörbe, az agyunk rögtön egyensúlyozásra ösztönöz minket, de ha létrejött a propriocepció, akkor a másik lábunk nem veszi le a súlyt az éppen ficamodótól, és balesetet szenvedünk.

Az ízületi érzékelés csökkenése korábbi sérülésekből, vagy a kor előrehaladásából fakadóan egyaránt ki tud alakulni, éppen ezért is nagyon fontos, hogy minden esetben megfelelő rehabilitációval és gyógytornával hozzuk helyre a problémát. Ezek elmaradásával ugyanis a sportolás vagy a mozgás idő előtti elkezdése komoly balesethez vezethet. Mindez egyetlen esetben veszti érvényét: amennyiben a szalagok annyira megnyúltak, hogy azzal az ízület stabilitása végérvényesen lecsökken.

Egy esetleges bokaficam előtt vagy konkrétan a baleset bekövetkezését követően a propriocepció fejlesztése gyógytornával kiválóan megvalósulhat. Ilyenkor speciális gyakorlatok révén a statikus és a dinamikus stabilitás erősítése, de sokkal inkább a kettő egyensúlyba helyezése a lényeg. A proprioceptív tréninget mindig gyógytornásztól kell elsajátítani, ezt követően pedig már könnyedén beépíthető edzéstervünkbe, így tudatosan megakadályozhatjuk a bokaficam megismétlődését!

2. Izomgyengeség

A bokaficam kialakulásának másik oka rendszerint az izomgyengeség, ami akkor is problémás lehet, ha amúgy a propriocepció megfelelően működik. Az izmok ugyanis hiába kapnak sokkhatás esetén parancsot az összehúzódásra vagy az elernyedésre, ha nem elég erősek ahhoz, hogy megfelelő gyorsasággal és erővel biztosítsák az ízületeket, akkor a ficam vagy rosszabb esetben a törés ugyanúgy bekövetkezhet. A bokaficam esetében a kritikus és a gyógytorna során tréningezésre szoruló izmok egyébiránt a peroneusok és a tibiális anterior, amelyek speciális gyakorlatokkal és kiegészítőkkel – például hintapad – könnyedén megerősíthetők annak érdekében, hogy a bokaficam legfeljebb rendkívül erős, mondhatni elkerülhetetlen sokkhatás esetén következhessen csak be.