A derékfájdalom okai és típusai

A derékfájdalom az általános hát-, és térdfájdalom, valamint az egyéb általános ízületi problémák után nagyjából az ötödik leggyakoribb panasz az ortopédia területén. A statisztikák szerint a magyar felnőtt lakosság több mint felénél élete során legalább egy alkalommal előfordul ismeretlen eredetű, legalább egy hétig fennálló, az életminőséget jelentős mértékben rontó derékfájásos állapot, sőt a legtöbben már fiatalkorban megtapasztalják ezt a kellemetlen problémát.

A derékfájás okai, kísérő tünetei és típusai

Hiába ismerik azonban nagyon sokan a derékfájás problémáját, okait csak kevesen térképezik fel és ismerik valójában. A kivizsgálás során éppen ezért nagyon fontos először azt tisztázni, hogy a jelenség összefüggésbe állítható-e valamilyen betegséggel, így példának okáért gyulladással, fertőzéssel, töréssel, csontbetegségekkel vagy éppen daganattal. Habár a derékfájdalmak legfeljebb 20 százaléka, tehát elenyésző része tartozik ebbe a kategóriába, a súlyos kórképek miatt érdemes legalább kizárni ezeket a problémákat annak érdekében, hogy utána célzott kezelés indulhasson.

Habár a derékfájás jellemzően maga egy tünet, de számtalan kísérőjelenséggel járhat együtt. A háttérben a leggyakrabban kopásos eredetű folyamatok állnak – már amennyiben kizártuk a fentieket –, lévén az egyes porckorongok sérüléseiből fakadó folyamatok deformációs eltéréseket alakítanak ki. A fájdalom ilyen esetekben jellemzően mindig a lágyrészekből indul – főként szalagokból és inakból, ritkán csontokból –, és jellemzője, hogy pihenés hatására javul. A kísérő tünetek közé sorolható még a reggel tapasztalható derékmerevség, amely 10- 15 percig tart.

Gerincfájdalom

Amennyiben a fájdalmak hátterében gyulladásos állapotok állnak, akkor az többnyire bakteriális eredetű problémára enged következtetni, aminek előidézői távoli problémák és steril gyulladások egyaránt lehetnek. Ennek a jellemzője, hogy a fájdalom inkább a pihenés során fokozódik, és lázzal, fogyással is együtt járhat. Egészen jellemző derékfájdalom jelentkezik akkor, ha a háttérben valamilyen daganatos elváltozás áll. Ilyenkor a probléma mindig csak nagyon nehezen reagál a kezelésekre, sőt mi több, a csigolyatestek repedését, összeroppanását is előidézhetik az efféle beavatkozások.

A derékfájdalom hátterében nagyon ritkán nem mozgásszervi betegségek is állhatnak, így az emésztőszervi panaszoktól kezdve az urológiai vagy nőgyógyászati eredetű problémákig bezárólag bármi előidézheti.

Van egy jó hírünk: a derékfájás könnyen kezelhető

A derékfájást a legtöbben hajlamosak szimplán eltűrni, bizonyos esetekben fájdalomcsillapítókkal enyhíteni, azonban egyik sem megfelelő megoldás hosszabb távon. Amennyiben a probléma kapcsán fény derült arra, hogy a derékfájást mozgásszervi probléma, például porckopás, gerincferdülés vagy rossz testtartás okozza, abban az esetben nem szabad beletörődni a problémába, hanem éppen ellenkezőleg: tenni kell ellene! A legjobb módszer pedig erre a gyógytorna alkalmazása, hiszen egy jól képzett gyógytornász egyrészt képes pontosan meghatározni a derékfájdalmat kiváltó elváltozás pontos okát és helyét, így célzott gyakorlatokkal olyan hatásos terápiát alkalmazhat, amivel lehetőségünk nyílik tartósan legyőzni a kellemetlenségeket. A fájdalmat ugyanis sok esetben már a bekötött és megfeszült izmok vagy a rossz vérkeringés idézik elő, amit megfelelő gyógytornával könnyedén orvosolhatunk. Ennek az egyetlen feltétele a rendszeres és célzott kezelés, valamint a kitartás, hiszen az évek, esetleg évtizedek alatt kialakult deformációkat egyik napról a másikra nem lehet eltűntetni, ellenben a fájdalom már az első alkalom után mérsékelhető.