A fejfájás kezelése gyógytornával

A gyógytornáról nagyon sokan azt hiszik, hogy csak és kizárólag olyan problémákat lehet orvosolni vele, amelyek a végtagokhoz, de még inkább a lábhoz, valamint a gerinchez köthetők, holott ez nem igaz. Egy szakavatott gyógytornász ugyanis a test minden egyes ízületét és izmát ismeri, ebből kifolyólag még olyan hétköznapi problémákra is képes megoldást találni, mint a fejfájás – amennyiben annak a kiváltó oka izomproblémából adódik. Csak kevesen tudják, de a fejfájás minden második embert rendszeresen érint, és az esetek háromnegyedében nem belső probléma áll a háttérben, hanem például a rossz tartás vagy a nyakmerevség. Ahhoz azonban, hogy konkrétan megismerhessük, hogy miként is gyógyítható gyógytornával a fejfájás, fontos alaposabban tájékozódni ennek a hétköznapi problémának a hátteréről.

fejfájás

A fejfájások típusai

Egy fejfájás mögött gyakran sokkal egyszerűbb dolog áll, mint azt elsőre gondolnánk. Ennek megfelelően az elsődleges típusú fejfájások, avagy a migrén, a Cluster fájás vagy a szimpla tenziós fejfájás hátterében szervi eltérések szinte soha nem mutathatók ki, a legtöbb esetben dehidratáltság, fáradtság, éhség vagy más egyéb hétköznapi probléma idézi őket elő. Nem úgy a másodlagos fejfájásokat, amelyek különféle betegségek vagy elváltozások kísérőjeként tapasztalhatók, és esetükben a fájdalom csillapítása önmagában nem elég, ezáltal a kiváltó ok tisztázása és kezelése a legfontosabb. Ilyen típusú fejfájást válthatnak ki például az orrmellék- és szájüreg betegségei, illetve gyulladási, a vérnyomásból fakadó problémák, az anyagcserezavarok, az izom- és ízületi problémák, valamint az agyban történő elváltozások is.

Ezek közül számunkra az izom- és ízületi problémákból fakadó fejfájás a leglényegesebb, hiszen ezt a típusú problémát lehet gyógytornával nagyon eredményesen orvosolni, illetve a dehidratáltság mellett rendszerint ez okozza az emberek többségénél a rendszeresen visszatérő fájdalmakat. Mindez általában a helytelen testtartásból, vagy az ebből kialakuló nyaki merevségből fakad, amely egy beszűkülő vállövi, korlátolt nyaki mozgást hoz létre. Ez azt eredményezi, hogy a nyakban futó erek nyomás alá kerülnek, és lényegesen kevesebb oxigénnel dúsított vér kerül az agyba, amivel csökken az erek rugalmassága, és mindez egy olyan állapotot idéz elő, amely tökéletes táptalajt nyújt a krónikus fejfájás kialakulásának. Ilyenkor csökken az izmok rugalmassága, sőt a nyaknak és a fejnek a tartása is megváltozik, ergo elegendő csak egy kicsit leülni a számítógép elé, vagy autót vezetni, és az ember máris érezni kezdi a tompa nyomást a fejben, amely egyre erősebbé és kellemetlenebbé válik a tevékenység erőltetésével.

A gyógytornás kezelés

A gyógytornával azonban mindez kezelhető, ezáltal visszafordítható és szinten tartható is! A kezelés ilyen esetekben akár passzív, akár aktív módon is történhet, méghozzá a páciens állapotától függően. A passzív technika esetén a gyógytornász alaposan átmozgatja a nyak- és a váll körüli izmokat, majd egy speciális mobilizációs technikával elősegíti, hogy a mozgásterjedelem újra megnövekedjen, ezáltal a vérkeringés helyreálljon, az izmok pedig kiengedjenek. A leghatékonyabban azonban az aktív, célirányos gyakorlatokkal lehet kezelni a problémát mind a nyak-, mind a váll-, valamint a vállöv ízületeiben is. Az ilyen tornát mindig különféle légző gyakorlatokkal, majd nyújtásokkal kell kezdeni, és szelektíven a gerinc-, a nyak-, és a fej tornájával folytatni. 

A fejfájásra irányuló gyógytornák közül a leghatásosabbak a lazítási technikák, mint amilyen a relaxáció vagy az autogén tréning; a manuálterápia, amelynek során a nyak- és a vállöv izomzatának feszességét szüntetjük meg; a hideg-meleg kezelések; a nyújtó technikák; végezetül pedig a különféle specializált, az adott problémához köthető gyógytorna gyakorlatok.

Habár a gyógytorna a leghatásosabban a tenziós fejfájások esetében alkalmazható, összességében más egyéb típusoknál is érdemes lehet próbálkozni vele kiegészítő kezelésként a gyógyszeres- és más orvosi terápiák mellett. A legfontosabb minden esetben az okok tisztázása, hiszen a gyógytornász ennek megfelelően tudja kiválasztani a megfelelő terápiát, ami akár még a nem izom- vagy ízületi eredetű kiváltó problémára is jó hatást gyakorolhat.