A féloldali bénulás is kezelhető gyógytornával

A féloldali bénulás, vagy orvosi szakkifejezéssel élve hempilegia nem egy betegség, hanem egy rendkívül összetett tünetcsoport, amelynek lényege, hogy az ember meghatározott oldalán megtalálható végtagok – és gyakran egyéb testrészek – legyengülnek, valamint részben- vagy teljesen lebénulnak. A probléma számtalan formában megjelenhet a betegeknél, és idejében észlelve nagyon jól szinten tartható, sőt természetesen vissza is fordítható az állapot a szakszerű orvosi kezeléssel és a gyógytorna segítségével.

A féloldali bénulás sajátosságai és korai tünetei

A féloldali bénulás kapcsán nagyon fontos, hogy – a gerinchez visszavezethető problémák esetén – többnyire nem egyik napról a másikra alakul ki, ezen túlmenően pedig sokféle formában megfigyelhető. Előfordulhat például olyan eshetőség, amikor csak a felső- vagy csak az alsó végtagok izmai gyengülnek el, de gyakran találkozhatunk csak bizonyos izomcsoportokat érintő bénulással is. Bármelyik eset is áll fenn, az általános kellemetlenség mellett előfordulhat különféle egyensúlyi zavar, de a mozgás rendezettségének és összeszedettségének problémája is. A megjelenési formákban keresendő változatosság leginkább arra vezethető vissza, hogy magának a bénulásnak nagyon sokféle kiváltó oka lehet. Az egyetlen közös pont mindnél az agyi probléma, de a gerinccel kapcsolatos betegségek és deformációk is ott vannak a lista élén.

Féloldalas bénulás

A féloldali bénulásnak nagyon sok oka lehet, így például elfordulhat agydaganatok következtében, a koponya és az agy sérülésének részeként, de rengeteg esetben az agyi ereket érintő problémák kapcsán, legyen szó akár embóliáról, akár trombózisról vagy hagyományos értelemben vett agyvérzésről. Főként utóbbiak kapcsán az emberek már életmódjukkal is nagyon sokat tehetnek a probléma megakadályozásáért, hiszen a dohányzás, a túlsúly, a mozgásszegény életmód, a túl sok alkoholfogyasztás és cigarettázás, vagy az egészségtelen táplálkozásból is fakadó magas koleszterinszint mind-mind ide sorolhatók. Nagyon fontos azonban, hogy bizonyos esetekben a féloldali bénulás – főleg a gerincproblémákkal való párhuzam esetén – már nagyon korai jeleket is produkál, amelyeket fontos időben felismernünk. Ilyen egyértelmű korai jelek a zsibbadás, az izomgyengeség, a beszéd- és látászavar, a fülzúgás vagy a szédülés.

Gyógytornával a féloldali bénulás ellen

Amennyiben a féloldali bénulás még korai stádiumban van, és nem alakult ki teljesen, a betegség nagyon jól kezelhető, visszafordítható és megelőzhető, de már kialakult probléma esetén is hatásos a terápia, ehhez azonban több időre és kitartásra lesz szükség mind a beteg, mind a gyógytornász részéről. Ami rendkívül fontos a kezelés kapcsán, hogy a beteg meg legyen mozgatva, hiszen a meggyengült izmokat nagyon fontos lesz visszaerősíteni. Ehhez az egyik első lépés rögtön a páciens helyes fektetése a nap 24 órájában. A gyógytorna kapcsán az egyik legfontosabb alapszabály, hogy az ingerek mindig a problémás oldal felől érkezzenek, még ha az illető nem is érzi azt. A mozgásterápia ugyanis arra ösztönöz egyes agysejteket, hogy a korábban a mozgást végző, de elhalt sejtek feladatát akár komplett sejtcsoportokként átvegyék, ezáltal a regeneráció teljes egészében bekövetkezhet.

A gyógytorna során ilyen esetben elsőként passzív mozgatásra van szükség, aminek a lényege röviden az, hogy a lebénult izmok átmozgatásra kerüljenek. Ez azért is nagyon fontos, hogy a kérdéses izmok, de főként az ízületek ne merevedjenek meg, mert a későbbi mozgatás rendkívüli fájdalmakat idézhetne elő a későbbiekben. A tornát minden esetben a törzshöz közeli ízületekkel kell kezdeni, és fokozatosan, izomról és ízületről haladva kell felfelé haladni. Fontos a jellegzetes tartási rendellenességek – nyújtott térd, ökölbe szorított kéz vagy a behajlított könyök – feloldása.

Az ilyen tartási problémák orvoslásakor a kart például mindig kinyújtott könyökkel felfelé, majd oldalra- és hátra húzzuk, a kéz ujjait folyamatosan nyújtjuk, miközben a csukló hátrafeszítése is megtörténik. Életszerűen, járást szimulálva hajlítjuk a bokát, a térdet és a csípőt. Az aktív tornázást a beteg is elősegítheti az egészséges testrészeivel, amivel szintén nagyon sokat segíthet magán ahhoz, hogy a mozgáskoordináció újra kialakuljon. Az egyes mozgásgyakorlatokat ugyanis a beteg később önállóan is elvégezheti majd, akár napi szinten többször is. Ez nem csak az izmok regenerációját segíti elő, hanem csakhamar elűzheti a páciensnél a magatehetetlenség érzését. Ennek megfelelően amennyiben a beteg állapota engedi, a gyógytorna során minél előbb meg kell kezdeni az ültetést, és ha az izmok már elég erősek, illetve a páciens magabiztosan ül, akkor a járás helyreállítása is lassan megkezdődhet – ha már elég erősek hozzá a kezek is – többek között például a kapaszkodáshoz.

A féloldali bénulás kezelése gyógytornával egy rendkívül hosszadalmas és elnyújtott feladat, de ha a beteg nem hagyja el magát, van akaratereje és hisz a gyógyulásában, akkor a rendszeres tornával akár csodákat is elérhetünk.