A gyógytorna is nagyon fontos perifériás idegsérülésekkor

Perifériás neurológiai betegségeknek nevezzük azokat az elváltozásokat, melyekben a központi idegrendszer – vagyis az agy és a gerincvelő – idegei közvetlenül érintettek. Sérülés esetén általában a végtagok és a törzs mozgékonysága sérül, ezáltal látható tünetek és elváltozások alakulhatnak ki ezeken a testrészeken, különös tekintettel az alkarra, a felkarra, a bordaközökre, az arc bizonyos idegágaira és a lábszár külső oldalára. Az elváltozás függvényében a tünetek az enyhe érzészavartól kezdve a részleges és teljes érzés-, sőt mozgáskiesésig terjedhetnek.

Mi okozhat perifériás idegsérüléseket?

Az idegsérüléseket számtalan külső és belső tényező idézheti elő, de a leggyakrabban a különféle balesetek hatására jelenhetnek meg. Egy egyszerű vágás, vagy az ideg ütése és nyomódása már tartós elváltozásokat idézhet elő, ami mellett az elnyúló műtétek, az ülőmunka vagy a tartós fekvőbetegség során jelentkező túlnyomás következtében is kialakulhat hasonló probléma.

Ezen felül a perifériás idegsérülés kiváltója vírusos gyulladás is lehet, ami súlyos anyagcserezavarokat, összenövéseket idézhet elő az idegekben, de autoimmun betegségek szintén lehetnek a kiváltó okok között, amikor a szervezet immunrendszere az idegsejteket is megtámadja. Előfordulhat továbbá, hogy kellemetlen izomcsomó alakul ki a szervezetben – rossz tartás, ülőmunka, gerincproblémák és egyebek hatására –, aminek következtében a megkötött izom idegi nyomás alá kerül, ezáltal a legapróbb mozdulatokra is kellemetlen, éles fájdalom jelentkezhet.

Minden esetben szükség van gyógytornára!

Amennyiben perifériás idegsérülésről beszélünk, legalább kiegészítő kezelésként mindig rendkívül fontos a gyógytorna alkalmazása. Nyilván sokszor ez önmagában nem elég, hiszen vágással szerzett sérüléskor műtétre és varrásra, vírusos fertőzéskor pedig gyógyszeres kezelésre egyaránt szükség van, ugyanakkor a gyógytorna ezekben az esetekben sem elhanyagolható, hiszen segítségével könnyebben regenerálódik az érintett testrész. Ennek az oka, hogy a célzott gyógytorna javítja az idegek anyagcseréjét, az izmok és az idegek kapcsolatát és erősíti az idegek vezetését.

Természetesen minden egyes problémánál más hatást vált ki a gyógytorna. Az idegek külső elvágásakor például a célzott gyakorlatok segítik a mozgathatóság és az érzés helyreállítását, amihez elengedhetetlen az ideg folytonosságának reprodukciója, mely mindig műtéti úton történik, ellenben a gyógytorna segíti felerősödésüket.

Ha az idegsérülést gyulladás váltotta ki, a gyógytornát addig nem lehet elkezdeni, amíg konkrétan a gyulladt állapot fennáll. Ennek eltüntetéséhez általában elegendő a gyógyszeres kezelés, de idegösszenövésekkor műtétre is sor kerülhet. Ha a gyulladás eltűnt, a gyógytorna elengedhetetlen ahhoz, hogy az érintett végtag ismét megerősödjön és mozgathatósága visszatérjen.

Amikor az idegi problémákat bizonyítottan izomcsomó okozza, a gyógytorna a masszázzsal kombinálva az egyetlen megoldás a gyógyulás tekintetében. A főként tartós terhelés miatt kialakuló probléma oldásának mielőbb neki kell látni, mert az izomcsomó meszesedhet, és ilyenkor nemcsak eltüntetése lesz nehezebb, hanem az állandósuló fájdalom, zsibbadás és bizsergés mellett káros anyagcsere termékek szabadulhatnak fel, melyek szennyezik a nyirokrendszert. Utóbbi az izomcsomók oldásakor is elkerülhetetlen, ellenben gyógytorna mellett legalább a méreganyagok elszállítása felgyorsulhat, semlegesítésükről pedig a méregtelenítő szerveink gondoskodnak majd.