A jó babacipővel kezdődik a gerinc egészsége

Sok szülő nem igazán fordít elég figyelmet arra, hogy gyermekének már kisbabakorban is megfelelő méretű és kialakítású cipőt vásároljon, holott kutatások igazolják, hogy rendkívül fontos az, hogy milyen lábbeliben teszi meg gyermekünk azokat a bizonyos első lépéseket. Az első cipők ugyanis rendkívüli mértékben képesek meghatározni azt, hogy egy gyermek gerince milyen irányban fejlődik, a rosszul tartó lábbelik ugyanis lúdtalphoz, bokasüllyedéshez, tartási problémákhoz, majd végső soron gerincbántalmakhoz, gerincferdüléshez vezethetnek.

Milyen egy jó babacipő?

Rengeteg olyan babacipő van a magyar boltokban – főként az olcsóbb, ázsiai üzletekben –, amelyek bár jó áron vannak, nagyon tündériek is, azonban silány alapanyaguk mellett például túl egyenes, merev talppal rendelkeznek, hovatovább a baba bokáját sem tartják elég masszívan. Márpedig az első lépésekhez elengedhetetlen néhány rendkívül alapvető szempont alapján kiválasztani a megfelelő babacipőt.

Az egyik legfontosabb például az, hogy a cipő talpának megfelelően rugalmasnak kell lennie, ami esetünkben nemcsak azt jelenti, hogy meg tudjuk hajtogatni egy kicsit a cipőcskét, hanem konkrétan azt, hogy a sarkát és az orrát könnyedén össze tudjuk érinteni úgy, hogy a lábbeli a középvonal mentén meghajlik. Ha a cipő nem így viselkedik, ne vegyük meg, mert a baba máskülönben csak nagyon nehezen tudja majd mozgatni benne a lábát, de legfőképpen a bokáját.

Ezzel egyetemben rendkívül fontos, hogy a pici bokája kellő megtámasztást kapjon minden oldalról. A picik lábai ugyanis még bizonytalanok, izmaik gyengék, ezáltal a boka megfelelő tartása elengedhetetlen ahhoz, hogy az első lépések során a kis lábacskákat biztonságosan és fixen lehessen tartani.

Fontos még, hogy a cipő talpa olyan legyen, amely minden felületen megvédi a babát az elcsúszástól, de a lábbeli kapcsán lényeges még, hogy természetes anyagokból készüljön, jól szellőzzön, valamint jó nedvszívó képességű legyen, így ideálisak például a bőrből készült cipőcskék.

Alapvetően lényeges, hogy a cipőt felpróbáljuk a babára a vásárlás előtt, így kerüljük az internetes rendelést, mert kisebb lábbelit nem szabad feladni rá, de főként kezdetben a nagyobbaktól is óvni kell, mert helytelen járási szokásokat, gerincfájdalmat eredményezhet.

Ortopédiai szempontból az öröklött cipők sem túl egészségesek a gyermekek számára – legfeljebb abban az esetben, ha az csak néhány alkalommal volt egy másik baba lábán. Minden cipő ugyanis pontos lenyomata korábbi viselője lábának, ami deformálhatja egy másik ember lábformáját és tartását.

Ha megtörtént a baj

Amennyiben nem figyeltünk oda eléggé kisbabánkra az első lépések során, esetleg öröklött gerincferdüléstől szenved, nem kell rögtön kétségbe esni, ellenben nagyon fontos azonnal cselekedni. A leglényegesebb például, hogy a megfelelő cipők vásárlása mellett gyermekünket szakorvoshoz visszük, majd mozgásra ösztönözzük – lehetőleg olyan sportokkal, amelyek nem terhelik a gerincet. Az úszás például tökéletes ehhez.

Ezen túlmenően rendkívül lényeges lesz még, hogy gyógytornászhoz is elvigyük a picit, hiszen a célzott gyakorlatok, valamint a hasznos tanácsok elengedhetetlenek lesznek ahhoz, hogy az esetleges gerincferdülést vagy más problémákat helyre lehessen hozni. Amennyiben idejekorán felkeresünk egy megfelelő gyógytornászt, abban az esetben gyermekünk lehetőséget kap arra, hogy gerince visszanyerje eredeti formáját, megfelelő tartását, ezáltal ne kelljen úgy felnőnie, hogy a későbbiekben bármiféle problémája származzon mindebből.