A mai tinédzserek fele tartáshibás

Nem kizárt, hogy Magyarország hamarosan a több millió gerincbeteg országa lesz, a legfrissebb felmérések szerint ugyanis nagyon rossz állapotban van ezen a téren a mai tinédzser-társadalom, ezáltal a 12-18 éves korosztály fele kisebb vagy nagyobb mértékű, ámde folyamatos kezelést igénylő gerincproblémával, főként tartáshibával rendelkezik.

A kiváltó okok

A hazai orvostársadalom szerint ez olyan rendkívül jelentős arány, hogy már nem elegendő mindössze a miértekre megkeresnünk a válaszokat, sokkal lényegesebb, hogy inkább más irányból közelítsük meg a témát, és inkább a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. Az egyik legnagyobb probléma a szakorvosok véleménye alapján ugyanis leginkább az, hogy az elmúlt 40 év során a tinédzser gyerekek lényegesen magasabbra nőttek, mint az ilyenkor megszokott lenne, miközben a nyúlánksághoz mozgásszegény életmód társult, ami nagyon rossz párosítás a gerinc egészségét tekintve. A mai tinédzsereket ráadásul egyre jelentősebb lelki tényezők is érik, állandó stressz és nyomás alatt vannak, az ilyen pszichés állapot pedig negatívan befolyásolja fizikai fejlődésüket.

Ami azonban ennél is nagyobb problémát jelent, hogy a gyerekek tartására valamiért nagyon kevés figyelmet fordítanak a szülők, holott nem csak a lurkók mentális egészségére kellene odafigyelniük a gondozóknak, hanem arra is, hogy miként alakul a gyerek tartása, és mivel jár, ha esetleg valaki görnyedten megy, esetleg elkezd ferdülni a gerince. Nyilván egy tartáshiba nem jelenti feltétlenül azt, hogy egy serdülőkorú fiatalnak azonnal gerincferdülése lenne, azonban ez az állapot előrevetíti, hogy a probléma már kialakulóban van, a deformáció pedig megindult.

Nagy baj lehet belőle

Ez azért különösen nagy baj, mert a tinédzserkorban kialakult tartásproblémák felnőttkorra is megmaradnak, és évekkel később egyre súlyosabb gerincbetegségeknek, fájdalmas ízületi kopásoknak és akár súlyosabb mozgásszervi betegségeknek is táptalajt nyújthatnak. Ezért is fontos, hogy a szülő ebből a szempontból is odafigyeljen gyermekére, hiszen nem szabad, illetve nem is lehet minden téren kizárólag az iskolai szűrővizsgálatokra alapozni az ellenőrzést, ezek között ugyanis rendszerint túl sok idő telik el, és a rossz tartás akár már néhány hónap alatt képes súlyos problémákat előidézni.

A helyes testtartás

Különösen igaz ez annak függvényében, hogy az iskoláskorú tinédzserek nagyon sokat ülnek egy helyben, rendkívüli módon terhelik a gerincüket, mindezen túl az iskola után is csak a számítógép előtt vagy a tankönyv felett görnyednek, ha pedig mindehhez még hozzáveszünk olyan tényezőket, minthogy a kétvállas helyett csak egyvállas iskolatáskát választanak, az rövidtávon akár kész katasztrófához is vezethet. Egy gerincferdülés ugyanis kamaszkorban bár még helyreállítható, azonban rendkívül sok kitartással, munkával, tornával és fájdalmas beavatkozásokkal, illetve segédeszközökkel, amelyek nem csak a gyereket, hanem annak családját is alaposan próbára teszik.

Van megoldás

Jó hír azonban, hogy van megoldás, méghozzá nem csak a már kialakult problémára, hanem a megelőzésre is, hiszen a legjobb, ha megelőzzük egy súlyos gerincbetegség, vagy éppen egy gerincferdülés kialakulását. Ilyen például a rendszeres mozgás vagy a gyógytorna, amelyek közül utóbbi azért hatásosabb, mert a célzott gyakorlatok révén magát a problémás testrészt és izmokat stimulálhatjuk olyan formában, hogy időben visszaforduljunk a szakadék széléről.

A gyógytorna azért is hasznos, mert rendszerint nem túl intenzív gyakorlatok révén képes átmozgatni a problémás testrészt, miközben a fájdalom enyhítése mellett tartósan el tudja hárítani a kialakuló deformációt, hovatovább a serdülőkorú fiatal még a helyes testtartást is elsajátíthatja a foglalkozások során. Egy gyógytornász mindemellett hasznos tanácsokkal is tud szolgálni egy fiatal számára azzal kapcsolatban, hogy például miként üljön, esetleg mit tornásszon otthon annak érdekében, hogy enyhítse hát-, vagy nyakfájását, illetve megelőzze, hogy a kialakuló problémából egy súlyosabb betegség szülessen.