A rendszeres mozgás gyógyító hatása

A rendszeres mozgás pozitív hatásáról rengeteg tanulmány és kutatás napvilágot látott már a múltban, ezáltal mindenki előtt köztudott, hogy a sport és a torna határozottan jó hatást gyakorol az emberi szervezetre. Több esetben is bizonyítást nyert már például, hogy a rendszeres mozgás megóv a stressz káros hatásaitól, serkenti az immunrendszer működését, csökkenti a vércukorszintet, ezen túlmenően pedig közvetett és közvetlen módon is segít megakadályozni a rák kialakulásának kockázatát, a lelki egészségünkre tett jótékony hatásról nem is beszélve.

Számtalan tudományos kutatás rávilágított ugyanis arra a múltban, hogy ha egy ember lelkileg kiegyensúlyozott, akkor sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy valamilyen betegségtől szenved, hiszen a mozgás elűzi a negatív gondolatokat, miközben serkenti azokat a sejteket, amelyek képesek az immunrendszer megtámogatására, és amely így sokkal könnyebben fel tudja venni a harcot a szervezetünket érő problémákkal.

Mozgás gyógytorna

A metabolikus egyenérték

Természetesen messze nem mindegy, hogy milyen mozgást végzünk és milyen intenzitással! Betegségtől és életkortól is függ, de ha leszaladunk a boltba, az önmagában még messze nem számít intenzív sportnak. Pozitív élettani hatása nyilvánvalóan van, de az igazán hatásosabbak azok a tevékenységek, amelyek egy kicsit megmozgatják a szívet, felgyorsítják vérkeringést és ezzel fokozzák az immunrendszer működését, illetve az anyagcserét is, hogy a káros anyagok könnyebben távozzanak a szervezetünkből. 

Annak érdekében, hogy az emberek tisztában legyenek az egészségük megőrzéséhez fontos mozgásmennyiség mértékével, az orvostudomány kutatásokra alapozva megalkotta a metabolikus egyenértéket, aminek köszönhetően minden tevékenységet az úgynevezett MET-érték szerint kezdtek el meghatározni. Ennek köszönhetően akár egy egyszerű okostelefonos alkalmazással is lehetőségünk nyílik kiszámolni, hogy mennyi mozgásra is van szükségünk naponta vagy egy héten ahhoz, hogy megelőzzük a bajt. Az ugyanis, hogy mozogjunk heti 3 órát, rendkívül szubjektív és pontatlan megfogalmazás, illetve intelem, ellenben az, hogy a heti mozgás során érjünk el legalább 30 MET értéket – ami három-négy óra közepesen intenzív mozgásnak felel meg –, lényegesen megfoghatóbb érték.

Amennyiben mi is MET-ben szeretnénk számolni mozgásunk mennyiségét, akkor vagy töltsünk le ehhez egy megfelelő alkalmazást okostelefonunkra, vagy számoljunk azzal, hogy napi egyórányi gyaloglás körülbelül 2,5 MET értéknek megfelelő mennyiség, míg a kocogás óránként akár 10 MET érték is lehet. Ezek után adja magát a kérdés: vajon a gyógytorna mérhető mennyiségű mozgásmennyiséget biztosít számunkra?

A gyógytorna duplán hatásos!

A gyógytorna kapcsán a legnagyobb pozitívum az, hogy egyszerre kettős hatást képvisel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gyógyító tornagyakorlatok specializáltan és direkt módon hatnak a fájdalmas vagy problémás területre, aminek következtében az újra megerősödik, visszanyeri eredeti funkcióját, és visszaadja a páciensnek a megfelelő életmódot. Mindazonáltal a tornagyakorlatok végzése közben – nyilván probléma- és terápiafüggő is, de – a test többi részét egyaránt meg kell mozgatnunk, amivel beindítjuk a fentiekben már ecsetelt jótékony folyamatokat, ezáltal javítja kedélyállapotunkat, erősíti immunrendszerünket és így tovább. 

Ha MET-értéket keresünk, a gyógytorna kapcsán nem lehetne egy általános és egyöntetű számot meghatározni, méghozzá éppen az imént említett intenzitási kérdésből fakadóan, ellenben nagy általánosságban kijelenthető, hogy még a legkímélőbb kezelések is elérik a 2 MET-es értéket, míg a nagyobb intenzitásúak akár a 4-5 MET-et is meghaladhatják. Amennyiben tehát heti három alkalommal eljárunk gyógytornára, nem csak krónikus problémáinkat és fájdalmainkat enyhíthetjük, hanem ezen túlmenően mozgásigényünk egy jelentős részét is kielégítjük, amivel sokkal egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá válhatunk. A hatást pedig még intenzívebbé tehetjük, ha a gyógytorna mellett rendszeresen eljárunk sportolni, vagy legalább kocogni, esetleg sétálni, amivel ráadásul a terápia sikerét is megnövelhetjük.