A SPA kezelésében is segít a gyógytorna

A SPA, avagy kevésbé ismertebb nevén Bechterew-kór egy rendkívül súlyos gerincprobléma, amely a gerinc-, valamint a keresztcsont ízületeinek gyulladásos megbetegedése. Kialakulása rendszerint lassabb folyamat eredménye, így hónapok és évek alatt egyre súlyosabb tüneteket idéz elő, sőt egy idő után mozgáskorlátozottságot is előidéz. A SPA lényege, hogy az említett ízületek fokozatosan elmeszesednek, és emiatt általában 10-15 évvel az első tünetek megjelenését követően egy olyan, úgynevezett bambusznádgerinc alakul ki, ami rendkívüli fájdalmakat idézhet elő a betegekben. A probléma az orvostudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan, ellenben megelőzését és késleltetését nagyszerűen lehet kezelni különféle mozgásterápiák által.

A gyógytorna a leghatásosabb

A SPA esetén semmiféle gyógyszeres kezelés nem hoz megfelelő eredményt, legfeljebb csak a fájdalmat szünteti meg, így amennyiben érdemi javulást szeretnénk elérni, akkor azzal kapcsolatban nagyon fontos lesz, hogy fizikailag aktívak maradjunk. Enyhébb esetben például sporttal és rendszeres testmozgással kiválóan szinten tartható a betegség, de amennyiben mozgásunkban már nagyon korlátozottak lennénk, esetleg szeretnénk megfelelően átmozgatni a gerinchez tartozó problémás ízületeket, akkor abban csak a gyógytorna segíthet.

Gyógytorna

Egy megfelelően összeállított és személyre szabott gyógytorna ugyanis képes megerősíteni az izmokat, amivel csökkenthető a gerinc merevsége és a görnyedtség is, de jelentősen javítható általa a mozgásképesség, sőt csökkenthetjük vele a fáradékonyságot, miközben javíthatjuk az alvásminőséget. Ezek összességében talán apróságnak hangzanak egy egészséges ember számára, de aki SPA-tól szenved, az bizonyára nagyon jól tudja, hogy egy fájdalommentes, és átpihent éjszaka milyen óriási eredménynek tekinthető

Mi is sokat tehetünk a betegség enyhítéséért

Habár kétség sem férhet hozzá, hogy a gyógytorna a leghatékonyabb, ha a SPA kezeléséről van szó, ellenben mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy a betegség tüneteit enyhítsük. Ilyen például, ha kerüljük a gyors és hirtelen mozdulatokat, ami különösen igaz reggel, az első felkelés után. Egy röpke nyújtással, nyújtózkodással, valamint néhány fekve elvégzett gyakorlattal például nem csak gerincünk terhelését csökkenthetjük, hanem merevségét és fájdalmát is enyhíthetjük az első órákban. Különösen jót tehetünk gerincünkkel abban az esetben, ha rendszeresen eljárunk úszni. Ezzel ugyanis úgy mozgathatjuk át az összes izmunkat, hogy közben egyáltalán nem erőltetjük meg magunkat. Hasznos lehet mindemellett, hogy bármit is végzünk, ahhoz speciális, a rázkódást elnyelő talpbetéttel vagy kialakítással ellátott cipőt válasszunk. Az ilyen gyógyászati lábbelikkel ugyanis jelentősen csökkenthetjük a gerinc és az ízületek terhelését, ami alapvető fontosságú a SPA tüneteinek enyhítésében, illetve a probléma fokozódásának késleltetésében.

A betegség kapcsán nagyon lényeges még, hogy bármit is teszünk, akár sportolunk, akár sétálunk, a megfelelő testtartásra mindig figyeljünk oda, hiszen a rossz testtartás jelentős mértékben képes rontani a gerinc állapotát. Vannak mindemellett kiemelkedően hatásos mozgásformák, mint amilyen például a jóga vagy a pilates, amelyek nem csak a gerinc merevségét képesek csökkenteni, hanem ezen túlmenően természetesen a SPA tüneteit is enyhíthetik, miközben segítenek az egyensúlyérzék és a mozgásképesség növelésében.

A leghatásosabb azonban kétségkívül az, ha a gyógytorna mellett ezekre mind odafigyelünk. Habár egyáltalán nem egyszerű feladat, de ha még fiatalok vagyunk, és nem szeretnénk a negyvenes-ötvenes éveinket már tolókocsiban tölteni a SPA miatt, akkor nagyon sokat kell tennünk ezért. A gyógytornával már jelentős mértékben csökkenthetjük a fájdalmakat, és elhúzhatjuk a tünetek súlyosságát, de ha mellette odafigyelünk a fentiekben felsoroltakra, és mi is sokat mozgatjuk a szükséges izmokat, illetve ízületeket, akkor akár jelentős romlás nélkül is lehetőségünk lesz szinten tartani ezt a kellemetlen betegséget hosszú-hosszú évekig.