Aranyér gyógyítása műtét nélkül, gyógytornával!

Az aranyér a mozgásszegény életmódot folytató társadalom egyik népbetegségévé vált, ezáltal kimondva vagy kimondatlanul, de minden második ember szenved tőle hosszabb vagy rövidebb ideig. Sőt mi több, akadnak elhúzódó esetek, amelyek rendszeres fájdalmat, kellemetlenséget vagy vérzést idéznek elő, hovatovább állandó gyógyszeres kezelést igényelnek, és az orvosok javaslatára műtéttel enyhítendők. Habár valóban ez utóbbi az egyik leggyorsabb megoldás, azonban messze nem jelenti azt, hogy az egyetlen, hiszen az életmódváltás és a gyógytorna társaságában az aranyeres panaszok ma már nagyon jól gyógyíthatók és szinten is tarthatók.

Az aranyér, és ami mögötte van

Az aranyér nem más, mint a végbélnyílásnál megtalálható gyűrűs izomzat kóros kitágulása, amely nagyon gyakran jár kellemetlen viszkető, fájó érzéssel, gyakran kitüremkedéssel és vérzéssel. Az enyhébb eseteket ma már számtalan kenőccsel és kúppal nagyon hamar meg lehet zabolázni, de a súlyosabb elváltozásokhoz elengedhetetlen az orvosi beavatkozás.

Az aranyér kialakulásának hátterében számtalan dolog állhat, amelyek rendszerint életmódbeli tényezők. Kiválthatja például egy egyszerű felfázás vagy székrekedés, egy nehezebb tárgy megemelése, a túl sok fizikai aktivitás, de akár a mozgásszegény életmód, az ülőmunka is. Szintén aranyeres panaszokhoz vezethet az egészségetlen életmód, valamint a rossz étkezési szokások, hiszen a rostszegény táplálkozás, a túl magas zsír- és szénhidrátbevitel a széklet állagát és gyakoriságát tekintve egyaránt elősegítheti a fájdalmas csomók kialakulását vagy vérzékenységét.

Éppen ezért is lehet nagyon fontos sokak számára az, hogy életmódot váltson, hiszen a vastagbél mozgása, valamint az anyagcsere gyorsasága nemcsak egészséges testsúlyunk megőrzésében játszik fontos szerepet, hanem abban is, hogy a széklet haladása felgyorsuljon, kevesebb víz szívódjon fel belőle, amivel elkerülhetjük a kellemetlen székrekedést, mint az aranyér előszobáját.

Életmódváltás, gyógytorna és rendszeres mozgás

Éppen emiatt, ha elhúzódó aranyeres panaszoktól szenvedünk, és komoly hiányosságaink vannak az életmódunk tekintetében, akkor először is változtassunk. A legfontosabb talán a folyadékbevitel növelése, amit emeljünk meg bátran 2-3 literre, méghozzá szénsavmentes ásványvíz vagy hagyományos csapvíz formájában. A cukros üdítőket messzire kerüljük el, mert csak nagyobb gondot okozhatnak. Mindezen túl ügyeljünk arra, hogy naponta többször, de kevesebbet együnk, próbáljuk kerülni a szénhidrátokat – fehér kenyér, péksütemények, tészták –, a zsíros ételeket, és növelni a fehérjebevitelt. Lényeges, hogy minél több rostot vigyünk be a szervezetünkbe, így napi szinten legalább öt alkalommal együnk zöldséget és gyümölcsöt.

Ha belül rendet tettünk magunkban, az már egy nagyon fontos lépés volt az aranyeres panaszok csökkentésével kapcsolatban, de lényeges még a helyi kezelés, a végbélkörnyéki izmok megerősítése is. Ezt a leghatásosabban intim gyógytornával érhetjük el, aminek a célja az, hogy a problémás izmok erősítésével, környezetükben a vérkeringés növelésével és a gátizmok alaptónusának fokozásával egyrészt könnyebbé tegyük a székletürítést, másrészt pedig csökkentsük az aranyeres csomók kialakulásának esélyét. Mindezt diszkrét formában, egyszerű, egyáltalán nem fárasztó, bárki által könnyedén megtanulható gyakorlatok révén sajátíthatjuk el, miközben életünk más területein is javíthatjuk életkörülményeinket. Az aranyér gyógyítására megálmodott gyógytorna ugyanis segíti például a vizelettartást, de pozitív hatást gyakorol szexuális életünkre is.

A gyógytorna mellett lényeges még, hogy pluszban mozogjunk, sportoljunk valamit rendszeresen. Ez nemcsak általános egészségünkre, hanem anyagcserénkre, ezáltal aranyeres panaszainkra egyaránt jótékony hatást gyakorol. A mozgás ugyanis megmozgatja a belső szerveket, a beleket, serkenti a vérkeringést, de arra azért vigyázzunk, hogy főként kezdeti stádiumban ne válasszunk túl megerőltető mozgásformát, mert például egy súlyzós edzéssel könnyedén nagyobb problémát idézhetünk elő.