Az Achilles-ín krónikus fájdalmának okai és kezelése gyógytornával

A lábszár hátulsó felében elhelyezkedő, főként tartásunkért, járásunkért és egyensúlyunkért felelős Achilles-ín fájdalmát a legtöbb esetben túlerőltetés idézi elő, aminek a leggyakrabban gyulladás, később részleges vagy teljes szakadás lehet a következménye. Fontos tudni, hogy minél idősebbek vagyunk, az ín annál rugalmatlanabbá és sérülékenyebbé válik, éppen ezért középkorú embereknél sokkal gyakoribb probléma a krónikus fájdalom, noha bizonyos esetekben akár gyermekeknél is megtapasztalható.

Az Achilles-ín túlerőltetésének tünetei

Az Achilles-ín krónikus fájdalmának kiváltója általában a túlerőltetés, tünetei pedig rendszerint a túlérzékenység, valamint a különféle típusú, mondhatni jellemző bántalmak. Ennek megfelelően a napokig, később akár hónapokig megamaradó fájdalom a sarok és a boka környékén, vagy a pihenésre elmúló, de már egyszerű járásra is kellemetlenséget okozó fájdalom is ide sorolható. Hogy biztosan az Achilles-ín problémájáról van szó, azt leginkább azzal tudjuk igazolni, hogy az ín feszítésére megnövekszik a fájdalom, tehát a lábfej hátrahajlásakor, lépcsőzéskor vagy hegymenetben jobban érezzük. Ezen túlmenően a krónikus kialakulás esetén gyakran tapintható a túlerőltetésből fakadó csomó vagy megvastagodás az ínon, esetleg mozgatásakor fellépő akadozó, kattogó érzet, amely olyan hatást kelt, mint az ínhüvelygyulladás.

Mi okozhatja az Achilles-ín krónikus fájdalmát?

Az Achilles-ín krónikus fájdalmát a túlerőltetés mellett rengeteg más egyéb tényező is előidézheti, a nem megfelelő lábbeli viselésétől kezdve a rosszul összeállított edzésprogramon át az edzési intenzitás helytelen megválasztásáig bezárólag. Gyakori eset azonban, hogy a fájdalom hátterében olyan elváltozások találhatók, amelyek speciális gyógytornával könnyedén visszafordíthatók. Ilyen például a láb rossz pozíciója, vagyis amikor túlzott pronáció lép fel járás során a gördítéskor, de a túl feszes vádlik is negatív hatással lehetnek az Achilles-ínra, lévén befolyásolják a boka ízületeinek mozgási pályáját, és a boka bedőlésével rossz irányba kezdik el húzni az ínat.

Az Achilles-ín krónikus fájdalmának kezelése gyógytornával

Az Achilles-ín krónikus fájdalmának kezelése a legtöbb esetben a pihentetéssel kezdődik, amivel egyszerre megindul a tüneteket kiváltó okok azonosítása és megszüntetése, legyen szó akár rossz lábbeliről, akár helytelen edzésprogramról vagy rossz testtartásról. Bármilyen problémára is derül fény ilyenkor, az esetek jelentős többségében a helyes, illetve személyre szabott gyógytorna mindig kiemelkedően fontos a betegség tartós megszüntetésének érdekében.

A gyógytornász ennek megfelelően excentrikus gyakorlatokkal, nyújtásokkal kiegészítve egy olyan, kifejezetten a problémánkhoz igazított rehabilitációs programot állít össze, amelynek során megszüntetésre kerül a krónikus fájdalmat kiváltó probléma. A gyógytorna során mindemellett helyes bemelegítés és levezetés is elsajátításra kerül, ami nemcsak a rehabilitáció alatt, hanem később a már aktív edzési időszakban is hasznosítható lesz testmozgás előtt és után annak érdekében, hogy a későbbiekben soha többé ne kelljen megtapasztalnunk az Achilles-ín fájdalmát és egyéb kellemetlenségeit.