Az akaratodtól is függ a gyógytorna sikere

A gyógytorna kapcsán rengeteg tévhit alakult ki az évek, illetve évtizedek során az emberek körében, de ami ennél is nagyobb gond, hogy sokan úgy mennek el kezelésekre, hogy nem tudják, pontosan mit is várhatnak tőle. Ennek megfelelően rengetegen hitetlenül, lesz ami lesz alapon kezdenek neki a gyógyulásnak. Bár együttműködnek a terapeutával, összességében nem hisznek abban, hogy a gyógytorna valódi eredményt hozhat számukra. A Northwestern University kutatása szerint azonban a megfelelő hozzáállás, valamint a gyógykezelésbe vetett hit legalább olyan fontos a gyógytorna sikere kapcsán, mint a szakember munkája.

Gyógytorna sikeresen

A krónikus fájdalom gyökere

Az egyetem szakemberei kutatásuk során bebizonyították, hogy egy páciens esetében annál nagyobb valószínűséggel alakul ki krónikus fájdalom, minél jobban kommunikál egymással az agy két kijelölt területe, avagy a motivációért és az érzelmekért felelős szegmensek. Ennek a tudásnak az ismeretében az orvosok úgy vélik, hogy rengeteg új terápiát fejleszthetnének ki annak érdekében, hogy megszüntethessék az emberek krónikus fájdalmait, de a jelenlegi gyógytornákat is átszabhatnák úgy, hogy a hitetlen emberek is képesek legyenek sikert elérni. 

A kutatás legérdekesebb pontját egyébiránt az orvosok a frontális agykéreg, valamint az agy jutalomközpontja közötti interakció szintjének vizsgálatával érték el. A kettő közötti kommunikáció alapján ugyanis a tudósok több mint 85 százalékos bizonyossággal képesek voltak előre megállapítani, hogy a kutatás melyik résztvevőjénél alakul majd ki krónikus fájdalom a későbbiekben. Ez azért különösen jelentős előrelépés, mert a kutatók szerint most első ízben sikerült tudományos magyarázatot adniuk arra, hogy miképp történhet meg az, hogy míg az egyik embernél a gyógytorna azonnal és jelentős javulást eredményez, ezáltal gyorsan felépül a betegségből, addig egy másiknál a folyamat elhúzódik, stagnáló állapothoz vezet.

Az emocionális hatás

A kutatás vezetői korábban úgy vélték, hogy a sérülés önmagában elegendő magyarázat arra, hogy valakinél a későbbiekben jelentős fájdalom alakuljon ki. Az alapvető problémát, avagy magát a sérülést azonban minden esetben kombinálni kell az agy állapotával – konyhanyelven a beteg mentális felkészültségével, akaratával és motiváltságával –, hogy azáltal következtetéseket tudjunk levonni a páciens reakciójára vonatkozólag. Hogy az orvosok mindezt bebizonyítsák, egy 10 éven át tartó kutatást indítottak, amelynek részeként 40 olyan beteget vettek górcső alá, akik krónikus hátfájdalomtól szenvedtek. 

A vizsgálatok során kiderült, hogy minél érzelemgazdagabban reagál az agyunk a korábban elszenvedett sérülésre, és minél több negatív emlékünk társul a fájdalomhoz, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a gyógytorna kisebb hatással jár, illetve a fájdalom a sérülés begyógyulását követően is fennmarad. A kutatók szerint nem kizárt, hogy ezek az agyi területek bizonyos embereknél genetikailag aktívabbak, mint másoknál, de sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy az emberek inkább a környezeti hatások miatt reagálnak másként a fájdalomra.

Hogy ezt elkerüljük és kordában tartsuk, a jutalomközpontot kell stimulálni, hiszen az orvosok szerint az agynak ez a része képes befolyásolni szervünk egészét azzal kapcsolatban, hogy miképpen reagáljon a külvilágból származó ingerekre. Sőt mi több, ez az a régió, amelyik a fájdalomjelzésből krónikus fájdalmat is képes generálni. Magyarul, ha képesek vagyunk a gyógytornát motivációval és pozitívumokkal összekötni, ezáltal ténylegesen meg akarunk gyógyulni általa, hiszünk a vele elérhető sikerben, akkor a jutalomközpontot rengeteg pozitív impulzus éri, ezáltal gondoskodik a megfelelő hatás kiváltásáról, avagy a fájdalom mérsékléséről és teljes eltüntetéséről.

Fontos az orvosi konzultáció

A fenti kutatás azért különösen nagy eredmény, mert a világon általánosságban krónikus fájdalmak kezelésére költenek a legtöbbet az emberek, mindazonáltal pedig bizonyosságot nyert, hogy a megfelelő gyógytornához mindig két ember kell: egy szakavatott terapeuta, és egy megfelelő páciens. 

Természetesen a biztos gyógyuláshoz nagyon fontos – pláne krónikus fájdalom esetén – az orvosi konzultáció, és a megfelelő gyógytornász kiválasztása. A pontos diagnózissal ugyanis lényegesen egyszerűbb személyre szabott kezeléseket alkalmazni, de a fenti kutatás a bizonyítéka annak, hogy a lelki tényezők, a hozzáállás, a hit is elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyógyulási folyamat sikeres lehessen.