Az izomszakadás kezelése gyógytornával

Az izomszakadás egy olyan, rendszerint külső trauma vagy túlterhelés hatására bekövetkező állapot, aminek során a problémás izom folytonossága megszakad. Beszélhetünk teljes vagy részleges szakadásról, de bármelyik eshetőség is áll fenn, egy rendkívül fájdalmas betegségről van szó, amelynek során a beteg a sérült végtagot vagy egyáltalán nem tudja mozgatni, vagy csak rendkívül nagy nehézségek árán.

Az izomszakadás tünetei

Mivel a legkisebb izomsérülés is rendkívül fájdalmas tud lenni – elég csak az izomlázra gondolni ezen a téren –, ezért az izomszakadás során a legáltalánosabb tünet a leírhatatlanul jelentős fájdalom, ami ínszalag- vagy csontsérüléssel kísérve hatványozhatja a fájdalomérzetet. Mindezen túl izomszakadás esetén a megsérült végtag mozgásának nehézsége vagy teljes képtelensége mellett jelentősebb duzzanat, esetleg látványos deformáció is felléphet.

Izomszakadás

Az izomszakadás diagnosztizálása rendszerint röviddel a probléma bekövetkezését követően megtörténik, hiszen a jelentős mértékű fájdalom és a duzzanat miatt a betegnek orvosi segítségre van szüksége. Ez jellemzően a traumatológián következik be, ahol röntgenes és egyéb vizsgálatokkal megállapítják az izomszakadás mértékét és pontos helyét, majd ez alapján döntenek a probléma kezeléséről.

Az izomszakadás kezelése

Az izomszakadás kezelése rendkívül nehézkes, hiszen az adott problémától függően az egyes sérülések elfedhetik egymást, illetve az elsőre jelentéktelennek tűnő elváltozások is nagyon komoly problémákat takarhatnak. Kezelésre azonban mindig szükség van, hiszen megfelelő beavatkozás nélkül akár tartós rokkantság vagy mozgáskorlátozottság is kialakulhat.

Az izomsérülések kapcsán sokan abban a tévhitben élnek, hogy a pihentetés a legjobb gyógymód, de ez nem igaz. Az izomszakadás esetén a mielőbbi mobilizáció és kompresszió megkezdése – szakszerű gyógytornász közbenjárásával – mindennél fontosabb, hiszen ez alaposan elősegítheti az izomzat megfelelő regenerációját, ezzel biztosítva azt, hogy a sérült izom szerkezete megfelelően épülhessen fel újra.

Vannak esetek, amikor a hagyományos gyógytorna önmagában nem elegendő, és operációra van szükség. Erre rendszerint a sérülés után a lehető leghamarabb sort kell keríteni, amivel a vérömlenyek eltávolítása mellett helyreállításra kerülnek a szakadások is. A gyógytorna a műtét után természetesen szintén elengedhetetlenül fontos, hiszen a megfelelő terheléssel és mobilizációval érhető csak el az izmok tökéletes rehabilitációja.