Az ízületi kopás tünetei és megelőzése gyógytornával

Az ízületi kopás az ember bármelyik ízületében kialakulhat, azonban a leggyakrabban azok válnak fájdalmas kopás áldozatává, amelyek nagyobb terhet viselnek magukon. Ilyenek példának okáért a testünk súlyát egész nap megtartó térdízületek, valamint a gerincoszlop kisebb ízületei.

Az ízületi kopás tünetei

Az ízületi kopás egyik legjellemzőbb és legáltalánosabb tünete minden kétséget kizáróan a fájdalom, amely kezdetben csak a jelentősebb megterhelés során, vagy közvetlenül utána keletkezik, többnyire tompa formában, éppen ezért a betegek többsége először nem is annyira konkrét fájdalomról, mint inkább fáradtságról, tompa nyomásról beszél. Odafigyelés és megfelelő kezelés nélkül aztán jönnek a tipikusan éles, főként a mozgás megkezdésekor jelentkező szúrások, amelyek nyugalmi állapotban mérséklődnek, esetenként teljesen el is múlhatnak. Különösen fájdalmasak ilyen esetben olyan tevékenységek, mint a reggeli ébredés utáni első lépések vagy a lépcsőzés, de miután az ízületek bejáródnak, ezek a mozgásformák is fájdalmatlanná válnak.

A kopás következő szintje, amikor már mozgás közben sem szűnik meg a beteg fájdalma, és kizárólag pihentetéskor maradnak abba a panaszok. Az ízületi kopás végstádiumában a porcok teljesen elpusztulnak, és a páciens számára már a mindennapi tevékenységek is problémássá válnak. A fájdalom ilyenkor már olyan intenzív lehet, hogy csak gyógyszerekkel viselhető el, és nemcsak az adott ízületet érinti, hanem a környező területekre is kisugárzik, sőt a közeli izmok feszülésének bekövetkezésével még tovább romolhat a beteg állapota.

Ízületi fájdalom

A közhiedelemmel ellentétben azonban nem csak a fájdalom az ízületi kopás egyetlen tünete, hanem többek között például a mozgatás során jelentkező ropogás és recsegés is. Mindezen felül előrehaladott állapotban beszélhetünk még az ízületi tok hegesedéséről, valamint a porc felszínének leépüléséről, ami különböző mértékű, rendkívül fájdalmas csontkinövésekkel jár együtt.

Az ízületi kopás megelőzése gyógytornával

Az ízületi kopást sajnos a mai orvostudomány természetes úton, műtét nélkül még képtelen visszafordítani és gyógyítani, azonban az idejében felismert probléma hozzájárulhat ahhoz, hogy a betegség könnyedén megelőzhető legyen. Ehhez elengedhetetlen egyrészt, hogy valóban korán felfedezzük a bajt, másrészt pedig, hogy mielőbb megkezdjük a kezelést. Ehhez nagyszerű alternatíva a rendszeres, körültekintő bemelegítéssel alkalmazott sport – a legjobbak az olyan ízületkímélő mozgásformák, mint az úszás –, de amennyiben már megkezdődött a kopás, érdemes inkább a gyógytornát választani hozzá.

Egy szakavatott gyógytornász ugyanis képes célzott gyakorlatok révén elsőként fellazítani és kimozgatni a problémás ízület körüli izmokat, mindezt megfelelő bemelegítéssel, felesleges túlterhelés nélkül. Minél jobban beindul ugyanis az ízületekben a vérkeringés, és minél jobban meg tudjuk őrizni mobilitásukat, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy nem romlik tovább az állapotunk, ezáltal nem kell mozgáskorlátozottságtól, esetleg nagyobb fájdalomtól tartanunk a későbbiekben. Mindehhez azonban elengedhetetlen egy megfelelő gyógytornász kiválasztása annak érdekében, hogy mindig a legjobb kezelést kapjuk, hiszen a kímélő, jól összeválogatott gyakorlatok elengedhetetlenül lényegesek a szinten tartáshoz és a megelőzéshez.