Az otthonápolt betegek gyógytornája

Akár lábadozó, akár tartósan ágyhoz kötött betegről van szó, ha az illető otthonápolásra szorul, akkor szüksége van arra, hogy beteg vagy letapadt izmait rendszeresen átmozgassa valaki. Ez nem csak az izmok egészségének és szinten tartásának érdekében rendkívül fontos, hanem egészségük és jó közérzetük fenntartásának érdekében is, noha rengeteg betegség és egyéb probléma egyaránt megelőzhető vele. Ilyenkor jön képbe egy szakavatott gyógytornász, aki a rendszeres átmozgatással képes még egy fekvő beteg számára is elviselhetővé tenni a mozgáshiányos állapotot, ami egy idő után rendkívül megterhelő lehet.

Miért és mitől hasznos?

Habár manapság úton-útfélen a mozgás jótékony hatásairól olvashatunk a világhálón, ellenben az ilyen cikkek és értekezések rendszerint csak az egészséges emberekről szólnak, az ágyhoz kötöttekről, a betegekről vagy a lábadozókról azonban nem, pedig nekik is rendkívül fontos lenne a rendszeres testmozgás. A hatásos gyógytorna ilyenkor elengedhetetlenül lényeges, hiszen az izmok és az ízületek egyaránt átmozgatásra kerülnek általa, de elengedhetetlen a vérerek, a szív, a tüdő, sőt még az agy egészségének megőrzéséhez is. A rendszeres gyógytorna egy fekvőbeteg számára azért is nagyon előnyös, mert javítja a hangulatot, egyszóval lelkileg is jót tesz számára az, ha mozoghat egy kicsit, hiszen mindez motivációt és önbizalmat ad, ami nem csak az életminőséghez, hanem a gyógyuláshoz is elengedhetetlen.

Otthon ápolt betegek

Mindez azonban csak a téma felületes megközelítése, hiszen az ágyhoz kötött betegeknél a tartós fekvéssel összefüggő problémák gyakran rendkívül súlyos szövődményeket idézhetnek elő, ami nagyobb problémát jelent, mint a rosszkedv. Az embóliáktól kezdve a tüdőgyulladáson át az izmok elsorvadásáig bezárólag mindenre gondolnunk kell esetükben, és ezek esélye a rendszeres gyógytornával jelentős mértékben csökkenthető. Nyilvánvalóan egy fekvőbeteg esetében a tornagyakorlatok nem a nagy erőlködésről szólnak, sem arról, hogy milyen hajlékony a beteg, esetleg mekkora kézügyessége van. Egy gyógytornász pontosan tudja, hogy a tartós fekvés mennyire korlátozza a betegeket, éppen ezért úgy válogatja össze az egyes gyakorlatokat, hogy azok egyszerűen kivitelezhetők és kíméletesek, hovatovább megjegyezhetők is legyenek, mindemellett mégis alaposan átmozgassák a beteg izmait és ízületeit. A legegyszerűbb kar- és lábhajlítások mellett ezáltal találhatunk csukló-, boka- és fejkörzéseket, hovatovább különféle izomfeszítéseket is egy gyógytornász repertoárjában, akinek az elsődleges célja a letapadt izmok vérkeringésének és működésének ismételt beindítása, valamint az állóképesség növelése. Minden más – így a jobb közérzet – csak egyfajta extrának tekinthető.

Csak gyógytornásszal

Az otthon ápolt betegek mozgatásával kapcsolatban aranyszabály, hogy egyedül, csak a saját fejünk után haladva soha ne kezdjünk hozzá! A helyes gyakorlatok elsajátításához mindig kérjünk szakszerű tanácsot és útmutatást egy gyógytornásztól, akit rendszeresen hívjunk el a beteghez, és kérjük alapos átmozgatását, ami nem csak a felfekvések miatt lesz hasznos, hanem a fentebb említett problémák kiküszöbölése miatt is. A tartósan fekvő betegekhez igényelhetünk térítésmentes gyógytornászt, ellenben különböző okok miatt érdemes vagy kiegészítésként, vagy inkább teljes egészében magánkezelést választani ebből a célból. Ilyen esetben ugyanis a tapasztalat szerint a kezelések intenzívebbek és hatékonyabbak lesznek, mindemellett pedig a gyógytornásztól való tanulás is kényelmesebbé, egyszerűbbé válik. A szakemberek rendszerint lépésről-lépésre elmagyarázzák és megmutatják majd, hogy milyen gyakorlatokat kell kivitelezni és milyen ismétlésszámmal, amit érdemes leírni és rögzíteni valahová, hogy utána egymagunk is el tudjuk látni a beteget, ezáltal a gyógytornászra már csak kontrollszerűen lesz szükségünk.

Minden esetben gyógytornászt kell hívni az olyan betegekhez, akik nem tudnak, vagy nem akarnak megmozdulni, hiszen az ágyhoz kötött pácienseket minden esetben át kell mozgatni, ami nem csak fizikailag, hanem lelkileg is nagyon jót tesz majd neki. Egy gyógytornász tudja, hogy miként kell bánni az ilyen betegekkel, ezáltal észérvekkel, és célorientált gyakorlatokkal képes elérni, illetve rábeszélni a pácienset arra, hogy a gyógytorna igenis hatásos még akkor is, ha éppen akkor és azonnal nem érzi közvetlen eredményét.