Az ülőmunka negatív hatásainak megelőzése

Az ülőmunka korunk egyik legnagyobb problémáit szüli a gerincbántalmak és a különféle ízületi bántalmak tekintetében, miközben csak nagyon kevés az olyan munkáltató, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy alkalmazottjai megfelelő körülmények között dolgozhassanak. Az egészséges munkakörnyezet kialakítása márpedig minden ülőmunkát végző számára fontos, és nemcsak időskorban, hanem fiatalon is, hiszen rengeteg későbbi problémától, gerincferdüléstől, ízületi panaszoktól és különféle fájdalmas, degeneratív elváltozásoktól óvhatjuk meg magunkat általa.

Fontos a mozgás általi megelőzés

Persze tévedünk, ha azt hisszük, hogy az ülőmunka esetén elegendő az, ha megfelelő széket vagy székeket választunk ahhoz, hogy mindig egyenes derékkal dolgozzunk. Bár ez is rendkívül fontos, összességében nagyon lényeges, hogy az ülőmunka mellett rendszeresen mozogjunk is. Ha tehetjük, járjunk el sportolni, de legalább hetente háromszor egy órát mozduljunk kis a szabadba, sétáljunk, fussunk, kerékpározzunk, de természetesen az is jó, ha elmegyünk egy edzőterembe, esetleg otthon oldjuk meg mindezt.

Egyvalamit azonban jegyezzünk meg: sok esetben a sport és a rendszeres mozgás tovább árthat ízületeinknek, amelyek az ülőmunka során elgémberednek, elgyengülnek. Ha ezeket az izmokat és ízületeket hirtelen erőhatás éri, attól természetesen nagyon könnyedén megsérülhetnek. Éppen ezért lényeges, hogy a rendszeres mozgást gyógymasszázs és gyógytorna is kiegészítse. Hogy miért fontos főleg utóbbi? Leginkább azért, mert egy gyógytornász képes lesz pontosan azokat az izmokat és ízületeket átmozgatni rajtunk, amelyek az ülőmunkától bekötöttek és problémássá váltak. Hiába megyünk el például futni, az szervezetünk egészségét tekintve bár nagyon egészséges lesz, összességében a gerinc körüli izmokat nem mozgatja át.

Egy gyógytorna során azonban kíméletes formában – ez nagyon fontos kulcsszó –, fokozatosan, ámde mégis kellő alapossággal frissíthetjük fel minden egyes izmunkat, így a legmélyebben fekvő szöveteket is, amelyek fontosak ahhoz, hogy az ülőmunka során keletkező letapadások, csomók és feszülések kioldódjanak. A vérkeringés javításával így ezek az izmok felfrissülnek, kioldanak, és nem feszítik például a gerincoszlopot, ezáltal hozzájárulnak ahhoz, hogy megfelelő, illetve egészséges testtartással ülhessünk.

Fontosak a kiegészítők is

Persze a rendszeres mozgás és a gyógytorna mellett a különféle kiegészítők is lényegesek ahhoz, hogy megelőzhessük az ülőmunka káros hatásait. Ilyen például a megfelelő szék kiválasztása, amely biztosítja, hogy egyenes háttal ülhessünk, és ne görnyedjünk. Nyilván könnyű mindezt mondani, de nagyon nehéz betartani! Nagyon jó alternatíva lehet, ha székünket – akár kiegészítő jelleggel –, feldobjuk egy ékpárnával. Az ékpárna lényege, hogy előre döntve megemelje az ülőcsontunkat, ezáltal az egész medencénket, valamint az ágyéki gerincet annak érdekében, hogy egyenesebb testtartást tudjunk felvenni úgy, hogy közben nem fáradunk el. Szintén hatásos lehet, ha székünk és ékpárnánk mellé beszerzünk még egy gimnasztikai labdát. Előnye, hogy dinamikus ülést biztosít, ergo folyamatosan támasztanunk kell magunkat, mert csak egyenes gerinccel tudunk egyensúlyozni vele. Hátránya, hogy hosszabb távon fárasztó tud lenni, de ezt ellensúlyozták ki a hozzá beszerezhető székkel, aminek a lényege az, hogy kvázi keretbe foglalja a labdát, és egy kis támlával is rendelkezik hozzá. Ha a kettőt dinamikusan váltogatjuk, óránként megmozgatjuk magunkat, valamint eljárunk legalább gyógytornára, szinte biztosak lehetünk abban, hogy elbúcsúzhatunk a hátfájdalomtól és az ülőmunkával járó egyéb negatív hatásoktól.