Beszéljünk az időskori gyógytornáról!

A gyógytorna tipikusan olyan mozgásforma, mely a legritkább esetben sem nevezhető életkorfüggőnek. Előfordulhat, hogy valakinek soha nem lesz rá szüksége, és míg néhányan már csecsemőkorban megtapasztalják pozitív hatásait, addig másoknál csak időskorban válhat szükségessé. Utóbbi a leggyakoribb mindközül, hiszen az egészséges mozgáskészség romlása alapjaiban befolyásolhatja egy idős ember életminőségét, legyen szó akár egyszerűen az öregedés hatására bekövetkező ízületi- vagy izomgyengülésről, akár egy sérülésről vagy krónikus betegségről.

Fontos a személyre szabott gyógytorna

Köztudott, hogy az aktív életmódot folytató idős emberek életminősége sokkal jobb, mint azoké, akik nem mozognak, és nem járnak el gyógytornára. Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy fiatal szervezethez mindig másképpen kell közelíteni a gyakorlatoknál, mint az idősebbekhez, emiatt a gyógytornászok körében írott és íratlan alapszabály is egyben, hogy a hajlott korúakkal már nem szabad túl intenzív edzést végeztetni. A személyre szabott gyógytorna tehát esetükben nemcsak fontos, hanem lényegesen célravezetőbb is, miközben lényeges a folyamatos kommunikáció, a beteg állapotának felmérése.

Ha változik a légzés, ha csökken a mozdulatok intenzitása és szabályossága, vagy csak egyszerűen módosul az arckifejezés, azt a gyógytornásznak észre kell vennie, hiszen ez időseknél a fáradást jelezheti. Különösen lényeges mindez azoknál, akik korábban inaktív életmódot folytattak, így esetükben az olyan különleges gyógytorna foglalkozásokról is le kell mondani, mint például a zenés gyakorlatok, melyek később akár bevezethetők lesznek, de előbb szükséges hozzá összeszedni némi izomerőt, rugalmasságot és állóképességet, hogy a szív ne kapjon azonnali túlterhelést.

Meg kell ismerni a beteg általános egészségi állapotát is

Mert az izmok és az ízületek állapotának felmérése alapvetően kevés ahhoz, hogy megfelelő gyógytorna gyakorlatokat lehessen összeállítani egy idősebb személy számára. Aki például csontritkulásban szenved, nem végezhet semmilyen törzshajításra épülő gyakorlatot, a magas vérnyomással rendelkezőknek pedig az olyan gyakorlatok tiltottak, mint a négykézláb vagy fekvő helyzetben végzett karemelés és karlendítés. Ennek az oka nem más, minthogy a felső végtag mozgatása sokkal jobban megnöveli az oxigénfelvételt és a szív munkáját, mint a kerékpározás vagy a kocogás.

Más kérdés, hogy Magyarországon az idősebb korosztály önszántából csak meglepően ritkán keres fel egy gyógytornászt azért, hogy javítsa egy kicsit a mozgásminőségét, márpedig a célzott gyakorlatokkal néhány hét alatt drasztikus változások születhetnek. Rengetegen csak akkor találkoznak gyógytornásszal, ha kórházba kerülnek, de ilyenkor általában túl rövid ideig tart a kezelés a látványos eredményhez, a többség pedig utána elhanyagolja a dolgot, nem folytatja a gyakorlatokat, nem keres fel szakembert a folytatáshoz, holott már ez a fizikai aktivitás is lényegesen javíthatna egy idős ember életkörülményein.

Nagyon fontos a mozgás az idősek számára

Bár minden életkorban nagyon lényeges a rendszeres testmozgás, az időseknél azonban kifejezetten érdemes lenne betartani az előírásokat, melyek szerint 70 éves kor felett naponta legalább 30 percet kellene sétálniuk vagy kerékpározniuk az embereknek. Akik ugyanis így tesznek, erősebb csontokkal és lábizmokkal rendelkeznek, vagyis jobb egészségi állapotnak örvendenek. Kifejezetten káros azonban például a kerti munka, és minden más olyan tevékenység, ami gyakori hajolgatással jár együtt, hiszen ebben a korban ez kifejezetten rossz hatást gyakorol a kopáson alapuló mozgásszervi problémákra.

Egy gyógytornász felkeresése már csak emiatt is indokolt lehet az idősebb korosztályban, hiszen általános izomzatuk erősítésével a csontjaik, valamint az ízületeik egyaránt lényegesen strapabíróbbá válnak, miközben megtanulhatják azokat a mozdulatokat, melyek például lehetővé tennék számukra a helyes, terhelés nélküli hajolgatást. A gyógytornász szerepe tehát bizonyos kor felett megkerülhetetlen a kiegyensúlyozott és mozgásban gazdag élet biztosításához.