Egy kiváló gyakorlat a vádli megfelelő nyújtásához

Amennyiben különféle vádli-problémáktól szenvedünk, ezáltal gyakran begörcsöl a kérdéses izomcsoport, esetleg sokszor érezzük kellemetlen feszülését, abban az esetben nagyon lényeges, hogy minél előbb konzultáljunk egy szakavatott gyógytornásszal. Erre azért van a legnagyobb szükség, mert a túl feszes vádli a legtöbb esetben valamilyen túlerőltetésből fakadó probléma, amely a túl merev bokaízülettel együtt egy olyan kockázatos tényező, ami főként sport, vagy rendszeres mozgás esetén rendkívüli mértékben megnöveli a sérülés kockázatát.

Vádli nyújtása

A vádli megfelelő nyújtása ezen felül számtalan más rendellenesség orvoslásában egyaránt nagyon fontos lehet, hiszen a feszes izmok kihatással vannak a láb más részére is. Ennek megfelelően például az Achilles-ín krónikus gyulladása, vagy éppen a talpi bőny gyulladása esetén egyaránt fontos gyógytorna-elem lehet a vádli-nyújtás, amire nagyon sokféle gyakorlat létezik, azonban mindegyikben közös, hogy érdemes többségüket egy gyógytornásztól elsajátítani.

Az egyik legjobb gyakorlat vádli nyújtására

Ha esetleg éppen nincs lehetőségünk egy gyógytornásszal való konzultációra, de nagyon feszít a vádlink, és szükségünk lenne egy kis oldásra, akkor érdemes elsajátítani az egyik legjobb, legegyszerűbb és legkedveltebb alternatívát, avagy a faltámaszt. Ez a gyakorlat azért különösen nagyszerű, mert egyszerre nyújthatjuk meg vele a vádli mindhárom fejét. A hátsó nyújtott lábon ugyanis nyúlnak a laterális és a mediális izmok, miközben az elülső lábon a soleust tornáztathatjuk meg nagyszerűen, ezáltal maga a gyakorlat dinamikus és nagyon jól is használható egyszerre.

A faltámasz során szembefordulunk egy fallal, majd miközben a két kezünkkel megtámasztjuk magunkat rajta, a problémás lábbal hátrébb lépünk, a másikkal pedig előrébb. Ebben a helyzetben az elülső lábunkat behajlítjuk – mintha le akarnánk térdelni –, míg a másikat feszesen tartjuk a talpunkkal, aminek során érezhetjük majd, ahogyan vádlink nyúlni kezd.

Hasznos tippek a helyes gyakorlathoz

Amennyiben szeretnénk jól csinálni a vádli nyújtását, abban az esetben néhány hasznos tanáccsal is szolgálnánk a megfelelő kivitelezéshez. Ezek a következők:

  • A gyakorlat során mindkét lábunk előre nézzen, de különösen arra ügyeljünk, hogy a nyújtott hátsó lábunk ne forduljon ki.
  • A nyújtás akkor lesz igazán hatásos, ha mindkét sarkunk érintkezik majd a talajjal. Ha ez nem sikerül, mert annyira feszesek az izmaink, bátran lépjünk egy kicsit közelebb a hátsó lábunkkal.
  • Kerüljük lábunkkal a pronációt, amelyet a boltozat lapulása és a boka bedőlése jelezhet.
  • Medencénket mindvégig helyezzük szembe a fallal, és soha ne engedjük, hogy hátulsó csípőnk kifelé forduljon.
  • A legjobb, ha a nyújtást mindig mezítláb végezzük, aminek a legnagyobb előnye, hogy nincs cipő, ami megemelné a sarkat, ezáltal kisebb mozdulatokkal is lényegesen nagyobb nyújtást tudunk elérni.