Ezeknél a betegségeknél különösen hasznos a gyógytorna

Az emberek jelentős többsége sajnálatos módon még mindig sokkal szívesebben megy el fizioterápiás kezelésekre, mint gyógytornára, holott tudományosan és a gyakorlatban is bizonyított tény, hogy a gyógytorna lényegesen hatékonyabb kezelési módszer a legtöbb mozgásszervi panasz, így gerincbántalmak, hátfájás, lúdtalp vagy nyaki problémák esetén.

Gyógytornával a hát- és derékfájás ellen

A hát- és derékfájdalom mögött az esetek döntő többségében valamilyen izommerevség és izomfájdalom áll, de rengeteg különféle tényezőt találhatunk még a kiváltó okok között. Serdülőkorban rendszerint a rossz testtartás és a gerincferdülés idézi elő, noha a jellegzetes panaszok jellemzően 30 és 50 éves kor körül kezdődnek, amelynek okai között a túlnyújtott hátizmok vagy a gerincízületi szalagok problémái állnak a legtöbb esetben, méghozzá rendszerint a túlterheléstől, a rendszeres vagy rossz emeléstől, esetleg a mozgásszegény életmódtól, amely rossz tartást eredményezve felborítja a gerinc egyensúlyát.

hátfájdalom

Ennek az egyik aggasztó előjele minden esetben a fájdalom, ami azt jelzi, hogy a csigolyák kimozdultak megfelelő helyzetükből és helyes állásukból. Ilyen esetben szervezetünk egy természetes reakciója, hogy a hát izmai és izomkötegei megfeszülnek, begörcsölnek, hogy így támasszák meg a gerincoszlopot. Ebből a görcsből kifolyólag nagyon kellemetlen fájdalom alakulhat ki, amit a legtöbben gyógyszeresen próbálnak enyhíteni, holott az alapprobléma megszüntetése nélkül a fájdalom újra és újra visszatér majd. Az egyetlen hatásos megoldás erre vonatkozólag is a gyógytorna, a mozgásterápia, amely segít kilazítani a fájdalmat okozó izmokat és helyreállítani a gerinc egyensúlyát ahhoz, hogy a probléma tartósan megszűnjön.

Gyógytornával a nyak fájdalmai ellen

A nyaki fájdalmak az egyik legkellemetlenebb mozgásszervi panaszok, amelyek rendszerint éppen úgy tünetek, mint a fentiekben ecsetelt problémák. Előidézheti a rossz testtartás, az ülőmunka, a huzamosabb egy irányba való nézés, a gerincsérv, de akár a porckorongok kopása vagy a csigolyák meszesedése is. A leggyakoribb ok azonban mindközül általában a rossz testtartás, amely fakadhat akár abból is, hogy sokat ülünk a számítógép előtt, de akár abból is, hogy nem megfelelő fekhellyel rendelkezünk.

nyakfájdalom

Ilyen állapotban ugyanis nyakizmaink és az ott található szalagok megfeszülnek, ami a görcsös állapotból kifolyólag fájdalmat, nyakmerevséget, de akár fejfájást is előidézhet. A problémát azonban nagyon hatásosan enyhíthetjük gyógytornával, ami sérv, sőt a porckorongok kopása esetén is megfelelően alkalmazható a fájdalom enyhítésére, valamint a probléma gyógyítására és megelőzésére.

Gyógytornával a csontritkulás ellen

A gyógytornával kapcsolatban ritkán híresztelik, márpedig tudományos kutatások is alátámasztják, hogy a rendszeres mozgással és tornával megnövelhető a csonttömeg, ami kiváló ellenszere a változókorban jelentkező csontritkulás megelőzésének, vagy szinten tartásának. A csontritkulás egy olyan állapot, amelyben a szervezeten belül megbomlik a csontépítés és a csontlebontás közötti egyensúly. Erre nagyon sok esetben akkor derül fény, amikor valami konkrét tünet jelentkezik, ezáltal például indokolatlan csonttörések.

csontritkulás

Hogy megelőzzük a bajt, ahhoz a legfontosabb nem más, minthogy erős csontozatot alakítsunk ki szervezetünkben, méghozzá rengeteg kalciumbevitellel és rendszeres testmozgással. A gyógytorna ebben az esetben akár célzottan is segítséget nyújthat a megelőzésben, de amennyiben már kialakult problémáról beszélünk, abban az esetben egy gyógytornász megfelelő a probléma szinten tartásában, sőt abban is segíthet, hogy a beteg biztonságosabban mozoghasson.

Gyógytornával a lúdtalp ellen

A lúdtalp minden kétséget kizáróan egyike a leginkább alulértékelt mozgásszervi panaszoknak, ezáltal sokan csak akkor foglalkoznak vele, amikor jelentősebb problémákat és deformációkat idézett elő. A probléma hátterében a talp hosszanti irányú boltozatának elváltozása, süllyedése áll, ami kezeletlenül nagyon súlyos szövődményeket idézhet elő. A lúdtalp miatt ugyanis teljes egészében felborulhat a gerinc egyensúlyi helyzete, és ebből fakadóan akár rendkívül jelentős térd-, illetve gerincprobléma is kialakulhat, sőt mi több, súlyos esetben akár mozgáskorlátozottság is felléphet. 

A lúdtalp kialakulása mögött számtalan tényező állhat. Fiatalkorban a gyermek járásának erőltetése mellett a rossz cipőválasztás, a túlterhelés, a hirtelen túlsúly vagy a mozgáshiány például egyaránt szerepet játszhatnak ebben. A lúdtalp kapcsán a speciális lábbetét alkalmazása mellett egyetlen hatékony módszer létezik, mégpedig a gyógytorna, amivel már rövidtávon is látványos eredmények érhetők el.