Ezt tehetjük szülőként gyermekünk gerincének egészségéért

A mozgásszegény életmód – főként a városi gyermekek esetében – sajnálatos módon már egészen korán, gyermekkorban éreztetheti hatását, amit a túlsúly, a szív- és érrendszeri betegségek vagy a csontrendszer rendellenességei erősíthetnek. Habár ezekkel a problémákkal néhány évtizeddel ezelőtt csak a felnőtt lakosságnak kellett szembesülnie, jellemzően a változókor után, ma viszont már gyakran óvodások, vagy kisiskolások között is felmerülhetnek efféle egészségügyi gondok, amelyek kapcsán a megelőzés a legfontosabb, de a korai felismerés legalább ugyanolyan jelentős. A gyermekek esetében ez határozottan a szülő feladata, de sok édesapa és édesanya sajnos nem is tudja, hogy egyáltalán milyen árulkodó jelekre érdemes odafigyelni.

A gerincferdülés típusai

Mielőtt a gerincferdülés, vagy a gerincproblémák árulkodó tüneteit vennénk sorra, rendkívül lényeges elkülöníteni egymástól a betegség három típusát. Beszélhetünk ugyanis öröklött, veleszületett gerincferdülésről, amely rendszerint strukturális probléma, és kisbabakorban már felismerésre kerül, hovatovább a kapcsolódó kezelések is azonnal elindulhatnak.

A leggyakoribb második típus a funkcionális, avagy szerzett gerincferdülés, aminek főként a mozgásszegény életmód, vagy a rossz tartás lehet a kiváltó oka, de a megfigyelések szerint akár pszichés problémák is állhatnak a háttérben, esetleg valamilyen egyéb fájdalomból jelentkező tartási kompenzáció, vagy a végtagok eltérő hosszúsága.

A harmadik megjelenési forma háttere nem ismert, rendszerint genetikai hajlam idézi elő, a rendellenes növekedés, a kötőszöveti eltérések jellemzőek rá, és főként lányoknál jelentkezik – főként 3 éves kor előtt, vagy a pubertás során.

Milyen jelek utalhatnak gerincferdülésre?

Habár a gyerekorvosok és a védőnők nagy figyelmet fordítanak gyermekünk egészséges ortopédiai fejlődésére, azért szülőként is érdemes legalább havonta ellenőrizni utódunk járását és tartását. Hogy milyen vizsgálatokat végezhetünk el ehhez otthon, szülőként?

  • Elsőként hajoltassuk előre a gyermeket, majd a gerincvonal mentén húzzuk végig a kezünket. Ha a gerinc egyenes, minden rendben van, ha kitüremkedik, ferdének tűnik, más elváltozás érezhető, azonnal orvoshoz kell fordulni.
  • Figyeljük meg, hogy előrehajolás után, vagy álló helyzetben valamelyik lapocka jobban kiemelkedik-e a hát síkjából, mint a másik.
  • Szemrevételezzük, hogy álló helyzetben a gyermek vállai egyforma magasságban helyezkednek-e el.
  • Jelentősebb deformációra utal, ha a derék, a csípő és a kar által határolt háromszög íve az egyik oldalon jelentősebb eltérést mutat.
  • Azonnal forduljunk orvoshoz vagy gyógytornászhoz, ha a gyermek tartós hátfájdalomra panaszkodik, tartása hanyaggá, púpossá válik, fizikai teljesítőképessége pedig csökken.

Mit tehetünk, ha kialakult a probléma?

Amennyiben gyermekünknél gerincferdülés jelentkezett, vagy az orvosok szerint jelentős esélye van arra, hogy a probléma kialakulhat, abban az esetben két dolgot tehetünk.

Az egyik, hogy a megelőzés érdekében gyermekünket azonnal rászoktatjuk az aktív életmódra és beíratjuk sportolni, hiszen a mozgás az egyik legjobb módja annak, hogy átmozgassa a gerincet, kilazítsa az izmokat, erősítse a csontokat és javítsa a tartást – ezáltal a gerinc egészségét. A sport tökéletes arra, hogy megelőzzük a bajt, a kellemetlen fűző, esetleg súlyosabb esetben a műtét szükségességét, de vissza már nem formálhatjuk vele a gerincvonalat.

Éppen ezért hatásosabb, ha inkább gyógytornászhoz járatjuk gyermekünket – noha nyilván a legjobb alternatíva, ha a sport és a gyógytorna egyszerre van jelen a lurkó életében. Egy gyógytornász ugyanis nemcsak arra képes, hogy maradéktalanul átmozgassa a gerinc tartóizmait, illetve elegendő mozgást biztosítson gyermekünk számára, hanem arra is, hogy helyrehozza a ferdült tartóoszlopot. Ez gyerekkorban még viszonylag könnyen, noha még így is hosszú és kitartó munkával lehetséges, ellenben amennyiben a szülő idejekorán felismeri a bajt, és gyorsan megkezdődik a gyógytorna, abban az esetben még a súlyosabb esetek is megfelelően korrigálhatók.