Gerincferdülés: gyógyítható vagy csak szinten tartható?

Gerincferdülésről akkor beszélhetünk, amikor a testtartásunkért felelős gerincoszlop oldalirányban elhajlik. Mértéke az egészen enyhétől akár a mozgáskorlátozást okozó erőteljes görbületig is terjedhet. Alapvetően két típusát különíthetjük el, így beszélhetünk:

  • Funkcionális gerincferdülésről, amikor sem rotáció, sem bordapúp, sem torzió nem csatlakozik a hajláshoz. Rendszerint 10-15 éves korban alakul ki – főként lányoknál –, és általában baloldali irányú a görbület. Oka többnyire a gyenge hátizomzatban keresendő, mert a gyerekek ebben a korban gyorsan nőnek, és a növekedéssel nem tud lépést tartani az izomzat fejlődése.
  • A második típus a strukturális gerincferdülés, melynek okozói az aszimmetrikusan fejlődő csigolyákban keresendők. Minden esetben csontos elváltozással jelentkezik, és gyakran már 10-12 éves korban megkezdődik, illetve minden esetben rotációval, torzióval és bordapúppal jár együtt.

Gerincferdülés a kezelhetőség tükrében

Amennyiben gerincferdülést diagnosztizálnak egy betegnél, az minden esetben állandó törődést és odafigyelést igényel, mindemellett azonban meg sem lehet feledkezni róla, hiszen a szervezet aszimmetrikus terhelődése miatt állandósuló fájdalom, a bokák, a térdek, valamint a csípő ízületeinek idő előtti kopása alakul ki. Mindemellett az emberi szervezet terhelhetősége a gerinc ferdülésével jelentősen romlik, súlyosabb esetben akár légzési nehézségek, sőt keringési problémák is kialakulhatnak, az esztétikai elváltozásokról nem is beszélve.

A gerincferdülés kapcsán fontos tudni, hogy a strukturális görbület csak szinten tartható, ellenben nem visszafordítható, ellentétben a funkcionális típussal, mely kellő odafigyeléssel könnyedén, ámde csak hosszabb távon orvosolható. Ebben egyedül a gyógytorna jelent segítséget, aminek a célja ilyenkor az, hogy a gerincet a görbülettel ellentétes irányban hajlítsa és terhelje, hogy a vállakra és a csípőkre helyezendő súly kiegyenlítődjön.

Lényeges leszögezni, hogy a gyógytorna nem egy gyógyszer, ami azonnal hat, az esetek többségében még a személyre szabott, intenzív mozgásterápia is évekig elhúzódhat, amíg beáll a teljes gyógyulás, ellenben már az első néhány alkalom után érezni fogja a páciens a változást. Nemcsak a fájdalmak mérséklődnek vagy tűnnek el azonnal, hanem a tartás és a közérzet is javul.

Mi történik a gerincferdülésre alkalmazott gyógytorna során?

A gerincferdüléskor alkalmazott gyógytorna esetén a cél az, hogy a mozgás során manuálisan ellazításra kerüljenek a gerinc melletti izmok, hiszen a túl feszes izomzat nem engedi vissza a gerincet normál állapotába. Ehhez ajánlott gyógymasszázst is alkalmazni, ellenben ez önmagában nem elegendő a görbület korrekciójához, ergo a mozgásterápiára mindig szükség van, mégpedig azért, mert a felszínes izmok mellett a mélyizmokat is meg kell mozgatni, ezekhez azonban egy masszőr nem fér hozzá.

A gyógytorna a gerincferdülés korrigálása esetén gyakran jár együtt kisebb-nagyobb fájdalommal, hiszen a komplett testtartásunkért felelős tartóoszlopot, és a hozzá kapcsolódó összes izmot próbáljuk meg visszahúzni eredeti állapotába, ami nem egyszerű feladat. Fontos továbbá a személyre szabott mozgásterápia, hiszen nincs két ugyanolyan gerincferdülés és beteg, ezáltal fontos egyénhez igazítani az aszimmetrikus gyakorlatokat. A gyógytorna kiegészítéséhez alkalmazható mindemellett kineziológiai szalag is, de ennek használata minden esetben egyénre szabottan kell, hogy történjen, alkalmazásával kapcsolatban pedig mindig kérjük ki gyógytornász véleményét, bizonyos esetekben ugyanis nem szerencsés alkalmazni.