Gerincproblémák általános tünetei

A gerincproblémák többségének jellemzően nagyon általános tünetei vannak, amelyek alapján az emberek sokszor még csak nem is gondolnak arra, hogy ezzel a testrészükkel akadhat valamilyen baj.

Nyilvánvalóan mindez csak az úgynevezett kezdeti tünetekre igaz, hiszen előrehaladott állapotban a gerincproblémák többsége már az érintett területen is jelentkezik valamilyen panasszal. Az ilyen fájdalmak kapcsán fontos tudni és felismerni a korai jeleket, hiszen egy gerincferdülés vagy egy gerincsérv soha nem alakul ki előjelek nélkül, annak mindig vannak megelőző jelei. Ennek megfelelően a gerinchez kötődő fájdalmak, a nyak-, a hát-, vagy a derék problémái először gyakran a kezdeti elváltozásokra, sokszor csak a rossz tartásra hívják fel a figyelmünket, így az elhúzódó fájdalomra mindig érdemes odafigyelni.

Ezeket a problémákat – amelyeket a szakemberek rendszerint mechanikai eredetű tüneteknek neveznek – fontos csírájában elfojtani, és elébe menni a bajnak, hiszen többnyire még nagyon jól gyógyíthatók vagy elnyomhatók a megfelelő odafigyeléssel. Az orvosok számára gyakran emiatt is nagyon nehéz felismerni a kezdődő problémákat, hiszen a fájdalom hátterében az első időszakban gyakran még nem állnak anatómiai elváltozások, így a legtöbb esetben magának a páciensnek kell tudnia, hogy mi az, ami kiváltja ezt. Lehet a háttérben az ülőmunka, a kevés mozgás, a rossz tartás, de gyakran olyan egyszerűbb dolog is, mint például a rossz ágymatrac.

Egy orvos, egy gyógymasszőr, vagy egy gyógytornász tehát a legtöbb esetben vagy a megelőzésben tud segítséget nyújtani, vagy a már kialakult, szemmel is látható, esetleg tapintható problémák kialakulását követően. Ezeket az eseteket vesszük sorra az alábbiakban a gerinc egyes szakaszaira és részeire vonatkozóan, a tüneti sajátosságokra koncentrálva. 

A nyaki régió

A nyaki régiót a szaknyelv Cervivalis szakasznak nevezi, az itt jelentkező problémákat pedig rendszerint a gerinc kopása idézi elő, ami a statisztikák alapján a 65 évesnél idősebb emberek 95 százalékánál kivétel nélkül megmutatkozik. Érdekesség, hogy a páciensek jelentős többsége a nők közül kerül ki, akiknél valamiért gyakoribb és súlyosabb is a probléma. A korfüggő elváltozások mellett a modern, számítógép előtt görnyedő társadalom kapcsán egyre gyakoribbak a degeneratív nyaki elváltozások is, amelyek mellett problémát okozhat még a porckorong víztartalmának és rugalmasságának csökkenése.

A nyaki eredetű gerincbetegségek legáltalánosabb tünete nyilván a fájdalom, amely az akkut jelleg mellett felléphet krónikusan is. Jellemző kísérő tünet az izommerevség, valamint az ideggyök kompressziója, ami rendszerint kisugárzó fájdalmat idéz elő valamelyik felső végtagban. Súlyosabb esetekben felléphet gerincvelő kompresszió is, amelynek részeként szédülésre, izomgyengeségre is sor kerülhet.

A nyaki gerincpanaszok kapcsán elkülöníthetünk centrális, avagy lokális fájdalmakat is, amelyek kizárólag a régió, legfeljebb a környező lágyrészeken elhelyezkedő izmok panaszaival jár együtt. Rendszerint degeneratív elváltozások okozzák, de baleset és instabilitás is előidézheti, a legtöbb esetben mégis a szalagfeszülés vagy a túlterhelés okozza. Az ilyen nyaki fájdalom rendszerint visszatérő, a kényszertartás hatására pedig merev nyaki régiót eredményez, ami mellett a fájdalom mozgás közben jellemzően fokozódik, többnyire a reggeli órákban erősebb, és mindig hirtelen, vagy fokozatosan jelentkezik, de kizárólag a hátsó nyaki régióra koncentrálódik. 

A porckorongok sérve

A gerinc egyik leggyakoribb problémájának a porckorongsérvet tekinthetjük, ami a 30-50 éves férfiak körében a leggyakoribb, és rendszerint valamilyen degeneráció következtében lép fel. Jellemzően hirtelen kezdődő fájdalom a velejárója, amely nagy erőhatásra, rossz mozdulatra vagy baleset hatására erősödik.

A gerincsérv jellemzően akut tünetekkel bír, kezdetben nagyon intenzívek, és minden esetben kisebb-nagyobb mozgáskorlátozottsággal járnak együtt, ami elsődlegesen annak köszönhető, hogy a sérv – amely a porckorongból kitüremkedik – olyan idegeket nyom, amelyek hatására erős fájdalom sugározhat ki a végtagokba. Kezelése elengedhetetlen, az állapot ugyanis ritkán stagnál, rendszerint inkább erősödik – elviselhetetlen fájdalmat vagy mozgásképtelenséget idézve elő a betegnél.

A gyöki fájdalom, avagy a radiculopathia

A gyöki fájdalom jellemzően a gerinc egészét érintheti, és az esetek jelentős részében degeneratív folyamatok állnak a háttérben. A probléma kiváltója a csigolya véglemezein és ízületi felszínein megtalálható csontos lerakódás, amelynek hatására az ideg nem tud megfelelően mozogni, ezáltal kompresszió, majd gyulladásos elváltozások, és erős fájdalmak lépnek fel. Jellemzően időskorban jelentkezik, amikor a csigolyák és az ízületek elkezdenek kikopni, de trauma, avagy baleset hatására sem ritka a megjelenése.

A gyöki fájdalom nagyon jellemző tünetekkel, éles, csíkszerű fájdalommal jár együtt, amely mélyről ered. Kísérheti szegmentális érzészavar, de a probléma helyétől függően a felső végtagokon elhelyezkedő izomcsoportok gyengülése, valamint reflexeinek hiánya, sőt érzészavar, illetve a végtaghasználat korlátozottsága is

A gerincvelő működészavara

A jellemzőbb, gyógytornával gyakran még orvosolható gerincproblémák között találhatjuk még a gerincvelő működési zavarát, amelyet több dolog is előidézhet. A leggyakoribb a mechanikai kompresszió, ami főként a nyaki gerincvelőt érinti általában idősebb korban, de a mozgásszegény életmódból kifolyólag egyre több fiatal is szenved tőle. Az elváltozást – okozza azt akár trauma, akár súlyosabb degeneráció – a szaknyelvben myelopathiának hívják, és szinte minden betegnél más lefolyással rendelkezik, éppen emiatt tünetei és kezelése is változatos, hovatovább függ a kompresszió mértékéből, valamint a probléma fennállásának időtartamától.

Természetesen a myelopathiának is vannak általános tünetei, rendszerint az elzsibbadó, fájdalmas végtagok, a kézügyesség csökkenése, a motoros vagy a szenzoros funkciók korlátozottsága, a járás bizonytalanná válása, de súlyosabb esetekben végtagbénulás, valamint vizelet- és székletürítési panaszok is járhatnak vele.

A gyógytorna segít

A fentiek közül bármelyik tünetet is tapasztaljuk, és bármelyik problémától is szenvedünk, a megfelelő gyógytorna alkalmazásával és kiválasztásával rövid időn belül csökkenthetjük problémáinkat, de leginkább fájdalmunkat. Bizonyos betegségek kapcsán a gyógytorna ráadásul teljes egészében is elmulaszthatja a gondot, így a kisebb porckorongsérvek esetén egy megfelelő gyógytornász nem csak a tüneteket, hanem magát a sérvet is képes tartósan eltüntetni.