Gerincvédelem a mindennapokban

Habár gerincünk épségének fenntartása az általános immunerősségünk mellett az egyik legfontosabb feladat, azonban mégis csak nagyon kevesen fordítanak megfelelő figyelmet erre, holott egy tinédzserkorban elferdülő gerinc felnőttkorban kínzó hátfájdalmakhoz, rossz tartáshoz, időskorban pedig mozgáskorlátozottsághoz, sőt mi több, akár még bénuláshoz is vezethet. A mindennapi életben nagy általánosságban a munka és a pihenés során van a legnagyobb szükség arra, hogy megfelelő védelmet tudjunk biztosítani gerincünk számára, ebből kiindulva az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amelyeket kitűnően alkalmazhatunk munkahelyünkön, valamint alvás és pihenés során.

Gerincvédelem a munkában

  • Ha állómunkát végzünk, mindig ügyeljünk a megfelelő cipő kiválasztására. Ne csak az előírás legyen a fontos – például munkavédelmi bakancs –, hanem az is, hogy ideális tartást és stabilitást biztosítsanak, illetve ne legyenek kényelmetlenek. A lényeg, hogy a talp soha ne tudjon ellaposodni testünk súlya alatt, így amennyiben szükséges, válasszunk terápiás lábbelit erre a célra.
  • Amennyiben túl sokat kell állnunk, próbáljuk meg úgy teljesíteni a 8-10 órás műszakot, hogy folyamatosan váltogatjuk a lábainkra nehezedő súlyt, ami segít lazán tartani a derekunkat.
  • Akár álló-, akár ülőmunkát végzünk, óránként egy alkalommal be kell iktatnunk legalább egypercnyi sétát és nyújtást.
  • Ha íróasztal előtt dolgozunk, mindig figyeljünk oda arra, hogy a monitor megfelelően kerüljön elhelyezésre, és a székünk is minden tekintetben igazodjon hozzá.
  • Sokan alkalmaznak emiatt úgynevezett térdeplő székeket, amelyek valóban hatásosak lehetnek, de kizárólag azok, amelyek rugalmasak és sok pozícióban állíthatók, a merevek ugyanis gyakran idézhetnek elé térdproblémákat.
  • Amennyiben inkább labdán ülve dolgoznánk a gép előtt, akkor is fontos odafigyelni néhány dologra, de a leginkább arra, hogy csípőnk és térdünk mindig derékszögben álljanak.
  • Kevesen tudják, de az egészséges üléshez a legideálisabb az úgynevezett ékpárna használata, amely a térdhajlatunk irányába történő lejtéssel automatikusan képes természetes helyzetbe hozni a derekat, a gerincet és az instabil kialakítás miatt erősíti a mély hátizmokat is.

Gerincvédelem pihenés során

  • Ha pihenésre – vagy alvásra – kerül a sor, azt mindig olyan testhelyzetben tegyük, amely ortopédiai szempontból a legjobb. Ez leginkább a magzatpóz, vagyis az oldalt fekvés felhúzott lábakkal, ami mellett a hanyattfekvés lehet még szerencsés megoldás keményebb felületen, de a hason fekvés kerülendő, mert tovább ronthatja az amúgy is túlterhelt nyaki gerinc állapotát.
  • Szerezzünk be magunknak egy speciális anatómiai párnát, ami mellett legyen még otthon hengerpárna és búzapelyvával töltött hagyományos párna is, amelyeket igyekezzünk folyamatosan váltogatni, mert mindegyik képes megfelelően tartani a nyakat, ezzel garantálva az egészséges pihenést.
  • Matracot mindig úgy válasszunk ágyunkhoz, hogy az ne legyen se túl kemény, se túl puha, ellenben a legfontosabb nyomási területeken, a váll és a fenékrészen jó alátámasztást biztosítson.
  • Egyetlen matracot se őrizzünk meg 10 évnél tovább, lévén ezek élettartama általában nem hosszabb egy évtizednél. Csere alkalmával soha ne adjuk lejjebb a minőséget, ne cseréljünk, ha már bevált valami, és ne dőljünk be a televíziós reklámok olcsó matracainak és egyéb kiegészítőinek se,.

A gyógytorna is sokat segít

Akár a munkahelyi, akár a pihenéskor szükséges gerincvédelmet állítjuk a középpontba, a megelőzést nem csak közvetlen, hanem közvetett formában is fontos megvalósítani. Ezáltal nem csak a testtartásra, vagy például a párnákra, székekre és matracokra kell odafigyelnünk, hanem mindezen túl arra is, hogy mozgás révén megelőzzük a bajt, és szinten tarthassuk esetleges problémáinkat.

Erre a legjobb módszer a gyógytorna, aminek során gyógytornász segítségével lehetőségünk nyílik célzott gyakorlatok révén pozitív hatást kiváltani testünk ízületeiből és izmaiból. Ez azért fontos, mert a gyógytornával helyrehozható a rossz testtartás, de bizonyos szinten még a gerincferdülés vagy a gerincsérv is, így amit esetleg elrontottunk korábban, még azt is könnyedén regenerálhatjuk. A megelőzés szempontjából azonban pláne hasznos, hiszen a folyton kilazított izmok segítenek megőrizni a gerincvonal egészségét, a vérkeringés folytonos felfrissítése pedig a csigolyák és a köztük elhelyezkedő porckorongok épségét, amivel legfontosabb tartóoszlopunk egészsége könnyedén megőrizhető. A gyógytornával megvalósított általános mozgás révén pedig nem csak gerincünk, hanem testünk összes ízülete és izma is megmozgatásra kerül, ami belső szerveinkre, anyagcserénkre és mentális egészségünkre egyaránt jó hatást gyakorol.