Gyerekkori gerincferdülés kezelése gyógytornával

A mozgásszegény életmódból kifolyólag a hát- és gerincproblémák egyre fiatalabb korban érintik már az embereket, ezáltal egyáltalán nem meglepő, amikor serdülőkorú gyermekek súlyos fájdalmaktól, és látványos gerincferdüléstől szenvednek. A gerinc deformálódásának a problémája azért különösen nagy baj, mert egy bizonyos kor után – általában azt követően, hogy a gyermek megállt a növekedésben –, már csak nagyon nehezen lehet visszaállítani legfőbb tartóoszlopunkat az eredeti formájába, de 15-16 éves korig általában még jól orvosolható a kisebb elváltozás.

Gyerekkori gerincferdülés

Nagyon fontos azonban a korai felismerés, de még inkább az, hogy gyermekkorban megkezdődjön már a probléma kezelése, amitől az egész világon egyre több gyermek szenved. Ez elsődlegesen annak köszönhető, hogy már relatíve apróságokként, az iskola első osztályában nagyon nehéz terheket – tankönyvet és egyebeket – kell cipelniük a hátukon, miközben napjaik jelentős részében ülnek és görnyednek, hiszen délelőtt iskolában vannak, délután a napköziben ülnek vagy otthon tanulnak, míg este a televízió, esetleg a számítógép előtt gubbasztanak. Ez az életmód már rövidtávon is rendkívüli terhet ró a gerincre, ezáltal a ferdülés vagy a púposodás gyakran hihetetlenül fiatal korban megkezdődik, amit a megfelelően gyors felismerés mellett egyszerűbb tornagyakorlatokkal még helyre lehet állítani.

Két tornagyakorlat a gerinc megmozgatására

A kialakuló, kisebb mértékű gerincferdülés orvoslásához nagyon jó, és egyben hatásos tornagyakorlatok léteznek már, külön-külön a gerinc nyaki-, valamint hátközépi részére, amelyeket a deformáció rendszerint mindig jobban érint.

Amennyiben gerincünk nyaki részét szeretnénk alaposabban átmozgatni, ahhoz elsődlegesen üljünk le egy székre teljesen egyenes háttal, miközben lábainkat teli talppal a földhöz szorítjuk úgy, hogy a nyakunkkal a plafon felé nyújtózunk, majd lazítunk, és a mozdulatsort ismételjük. Második gyakorlatként a két kezünkkel megfogjuk a szék oldalát, majd a fejünket a vállak mozgatása nélkül előbb balra, majd jobbra mozdítjuk, és lassan húzzuk addig, amíg izmaink engednek. Ha húzódást érzünk, az azt jelenti, hogy jól végeztük a gyakorlatot, amit hatékonyabbá tehetünk, ha a húzás irányára ellentétes vállunkat lefelé mozgatjuk ahhoz, hogy a fejbiccentő izom megnyúljon.

Amennyiben a gerinc háti részének átmozgatása a cél, akkor ahhoz üljünk le a földre, rá a sarkunkra, gömbölyített háttal, előrehajtott fejjel, majd ebből a helyzetből próbáljunk meg előrefelé nyújtózni úgy, hogy előre csúsztatjuk a karjainkat mindaddig, amíg hátunk ki nem egyenesedik. Szintén hatásos gyakorlat, ha a karjainkat tarkóra tesszük, majd ugyanebben az ülő helyzetben derekunkat előbb balra, majd jobbra, végül előre és hátra döntjük. Amennyiben a gyakorlat nehéz, kezdetben állva, vagy széken ülve is végezhetjük. A harmadik mozdulatsorhoz hasra kell feküdni, majd tarkóra tett kézzel megpróbáljuk megemelni a törzsünket úgy, hogy az emelést követően néhány percig kitartjuk a formációt annak érdekében, hogy erősödjenek a hátizmok. Gerincsérv esetén ez a gyakorlat azonban tilos.

Gyógytornával jelentősebb hatás érhető el

Amennyiben lényegesen nagyobb és gyorsabb hatást szeretnénk elérni, akkor az otthoni kísérletezés helyett a legszerencsésebb, ha felkeresünk egy gyógytornászt. Ez nem csak azért ajánlott jobban, mert ilyen esetben garantáltan rendszeresen átmozgatásra kerül a gerinc, hanem azért is, mert egy szakember sokkal változatosabb és személyre szabottabb gyakorlatokkal képes előállni annak érdekében, hogy a gerinc újra egyenes, ép és egészséges lehessen. Egy gyógytornász mindemellett tudja, hogy mennyire lehet, pontosabban mennyire kell túlterhelni a gerincet a kívánt hatás érdekében, ami szintén nem elhanyagolható szempont egy ilyen fontos kérdéskör kapcsán, hiszen ne feledjük el, gerincünk egészségének megőrzése nagyon fontos ahhoz, hogy egész életünkben teljes életet élhessünk.