Gyógytorna asztmás gyermekeknek

Az asztmás gyermekek számára a gyógytorna több szempontból is rendkívül fontos és hatékony alternatíva a kiegyensúlyozott és egészséges élethez, valamint a felnőttkori gyógyuláshoz egyaránt. A helyes, célzott és koordinált tornával ugyanis a gyerekeknek fejleszthető a tüdeje, javítható a közérzete, mindezen túl pedig a megfelelő gyakorlatok a helyes légzés elsajátítását is elősegíthetik.

Így lélegzik egy asztmás gyermek

Az asztmás gyerekek rendszerint megemelkedett mellkassal rendelkeznek, amely kilégzéskor nem tud megfelelően visszatérni normális helyzetébe. A betegség hatására a légzés kapkodóvá, felületessé válik, méghozzá ritmikátlanság és erős mellkasi mozgás társaságában. A probléma rendszerint megmutatkozik a lurkó testtartásán is, hiszen a pici rendszerint olyan testhelyzetet vesz fel, amelyben a legkönnyebb számára a légzés, ami sok esetben tartásproblémákat idézhet elő, éppen emiatt a gyógytorna hatása ebből a szempontból is létfontosságú lehet.

Az asztmás gyermekeknél mindez főként rohamok idején jellemző, de vannak tünetmentes időszakok is, amikor a légzést végző izmok ugyanolyan normálisan működnek, mint egy egészséges embernél. Minél többször fordul azonban elő fulladás és nehézlégzés, annál nagyobb a valószínűsége a kóros beidegződésnek, amelyek a panaszmentes időszakokban is állandósulhatnak, megfigyelhetővé válhatnak. Ezért nagyon fontos, hogy a gyógytornán alapuló fizioterápia megkezdése még kezdeti stádiumban elkezdődjön, ezáltal a gyermek elsajátíthassa a megfelelő légzést.

A gyógytorna feladata

Asztmás gyermek esetében a gyógytorna legfontosabb feladata, hogy a kóros légzési mechanizmusok kiiktatásra kerülhessenek, méghozzá a rekeszizom helyzetének normalizálásával. Mindemellett az apróságok felkészíthetők általa testileg és lelkileg is az esetleges rosszabb állapotokra, valamint azok leküzdésére. A légző izmok edzéséhez és erősítéséhez természetesen mindig rohammentes időszakok szükségesek, méghozzá a lehetőségekhez mérten tiszta, pormentes környezet és friss levegő társaságában.

A gyógytorna során komoly figyelmet kell fordítani továbbá a gyerek helyes testtartására is, hiszen a fentiekben említett módon az asztmás gyermekeknél sokkal gyakoribbak a tartáshibák, különös tekintettel a laza hasizmokból fakadó előredomborodó hasra, az enyhén domború hátra, az előreemelt vállakra, amelyek gyógytornával ügyesen egyensúlyozhatók.

Sportolhat-e az asztmás gyerek?

Mivel az asztmás gyermekek rendszerint kevesebbet bírnak, ezért a sportolás és a fizikai megterhelés kérdése gyakran felvetődik náluk. Természetesen a betegségtől szenvedő gyermekek is nyugodtan sportolhatnak és terhelhetik magukat addig, amíg kényelmes nekik, de lényeges, hogy ezt felügyelet, valamint az orvos által felírt gyógyszerek és asztmapipa megléte mellett tegyék meg.

Az asztmás gyerekek számára az egyik leghatásosabb sport az úszás. Az egyes kartempók például szabályozzák és ritmizálják a légzést, különösen abban az esetben, ha a mellúszás kerül elsajátításra és gyakorlásra. A légzésszabályozáson kívül az úszás során a vízbe merülő mellkasra hidrosztatikai nyomás nehezedik, ami segít tökéletesíteni a kilégzést, és csökkenteni a maradék levegő mennyiségét is.

Az úszás mellett jó lehet a gyermek számára bármilyen vízi sport, így például az evezés, míg a szárazföldi sportok közül bármi, amiben nincs kitéve a lurkó porártalomnak, illetve aminek a megterhelését bírja.

Három egyszerű légzéserősítő gyakorlat

Az asztmás gyerekek nemcsak a gyógytorna idején, hanem otthon is erősíthetik légző izmaikat, amihez most három egyszerű gyakorlatot mutatnánk be:

  • Helyezzük el a gyermeket kemény fekhelyen, háton fekve, laza végtagokkal és törzzsel. A hasára tegyünk egy kisebb súlyú könyvet, majd kérjük arra, hogy nyugodt tempóban lélegezzen mélyeket. Ezzel a gyakorlattal a hasi légzés tökéletesíthető és erősíthető!
  • Fektessük a gyereket az említett kiinduló helyzetbe úgy, hogy a két karját jól megnyújtóztatjuk, miközben mély belélegzést kérünk tőle, megtartatjuk vele a levegőt, majd a két kart a törzs mellé engedve fokozatosan kifújjuk a levegőt. A gyakorlat kivitelezhető a karok helyett a térd emelgetésével és a fej megemelésével is.
  • Fordítsuk el a gyereket az egyik oldalára, az alsó karját tegyük a feje alá, a lábakat a térdnél kicsit behajlítjuk, miközben a felső szabad kart mély belégzésre erősen megnyújtóztatjuk hátra úgy, hogy a csípő ne forduljon el. A gyakorlatot mindkét oldalnál végezzük el!