Gyógytorna bokára? Nem csak sérülés után szükséges!

Bokatörés, ficam vagy egyéb sérülés esetén a gyógytorna minden esetben kötelező annak érdekében, hogy a rehabilitáció során ez a rendkívül fontos testrészünk visszanyerje maximális tartását, stabilitását és erejét. A gyógytorna célja lehet még a fájdalom csökkentése is, ellenben nagyon sokszor előfordulhat, hogy bokánknak nincs szüksége semmiféle fájdalomra vagy sokkhatásra ahhoz, hogy problémásnak érezzük.

A boka instabilitása ugyanis nagyon gyakori jelenség az emberek, főként a sportolók körében. Ennek a tünete rendszerint az általános gyengeségérzeten túl a gyakran kificamodó, kiforduló, illetve elfáradó boka, amit rendszerint az itt megtalálható izmok és ízületek általános hiányosságai okoznak. Mindez jellemző lehet például olyan esetekben, amikor a rendszeres sportolók vagy gyakori testmozgást végzők általános ülőmunkát végeznek, ezáltal az inaktív időszakokban sem mozgatják különösebben bokájukat.

A boka instabilitásáról

A boka instabilitását nagy általánosságban három kategóriába sorolhatjuk, ezáltal beszélhetünk:

  • mechanikai;
  • funkcionális;
  • vagy kevert instabilitásról.

Mechanikai instabilitásnak azt nevezzük, ha a problémát, avagy az ízületi struktúra és az izmok gyengeségét valamilyen rendellenesség okozza. Ilyen rendellenesség lehet többek között a lúdtalp is, aminek következtében a csontok természetellenes állást vehetnek fel, de korábbi törések, ficamok vagy megnyúlt szalagok egyaránt ide sorolhatók.

A funkcionális instabilitás az, amikor bár a boka izmainak és ízületeinek a struktúrája teljesen normális, ellenben mégis egyfajta instabil jelenség alakul ki a végtagokban. Főleg ez a probléma kezelhető nagyon eredményesen és nagyon rövidtávon megfelelő gyógytorna által, míg a többi elváltozás általában nagyobb türelmet és kitartást igényel.

A kevert instabilitásról a fentiek ismeretében akkor beszélünk, ha az izmok és az ízületek a struktúrát tekintve normálisak, ellenben valamilyen rendellenesség, például törés hatására probléma alakult ki bennük.

A boka gyógytornája, avagy a proprioceptív tréning

A boka gyógytornáját összefoglaló névvel proprioceptív tréningnek nevezhetjük. Ez rendszerint egy lassabb, célzottabb mozdulatsorokra koncentráló mozgásforma, amelynek gyakorlatait könnyedén el lehet sajátítani, és nemcsak orvosolja a problémát, illetve csökkenti a fájdalmat, hanem tökéletesen beépíthető akár egy edzéstervbe, vagy a bemelegítésbe is.

A boka gyógytorna kapcsán azt érdemes tudni, hogy a boka ízületeinek stabilitását az adja, hogy bizonyos lábállásban az itt megtalálható csontok sokkal szorosabban kapcsolódnak egymáshoz, aminek hatására az ízület stabilabbá válik. Hogy ezt az állapotot elérjük, nagyon fontos sok feszítő gyakorlatot végezni, fontos a hátrafeszítés, vagyis a lábujjaknak a lábszárhoz való közelítése, valamint a lefeszítés is, amikor a bokát nem előre, hanem kvázi hátrafelé tudjuk kimozdítani.

Fontos kiemelni, hogy a boka instabilitását sok esetben nem is a boka problémája okozza! Ilyenkor érdemes a láb többi pontján keresgélni, hiszen például egy túlságosan feszes Achilles-ín vagy vádli szintén instabilabbá teheti bokánkat, sőt mi több, a lábtól egészen távoli izmok tónusainak rendellenessége egyaránt hasonló gondot idézhet elő. Ilyen esetekben a gyógytorna gyakorlatok egészen specializáltak és összetettek, de egy szakember csakhamar helyre tudja majd billenteni testünk egyensúlyát.