Gyógytorna fájdalmas bütyökre: ismerd fel időben és tégy ellene!

A hallux valgus, avagy a köznyelvben bütyökként ismert kórkép egy a nagylábujjat érintő kellemetlen elváltozás, amelynek részeként lábunk olyannyira eldeformálódik, hogy a nagylábujj befelé fordulásával egy fájdalmas kinövés jön létre a láb belső felén. A probléma rengeteg embert érint, de mivel rengetegen természetesnek vagy öröklöttnek tartják, ezért egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán foglalkoznak vele, holott a bütyök önmagában egy következmény, amelyet rengeteg testi elváltozás idéz elő. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a problémát időben észleljük, és egy megfelelő gyógytornász segítségével kezeljük, hiszen speciális gyakorlatokkal, illetve egy sokat látott szakemberrel a betegség megelőzhető, szinten tartható, sőt bizonyos fokig vissza is fordítható.

A bütyöknek vannak hajlamosító tényezői, előjelei, mindemellett pedig különféle stádiumai, amelyekre érdemes odafigyelni. Kezdetben ritkán ismerik fel, hiszen a probléma helyén nincs látható elváltozás, később azonban a fájdalom mellett már látványos deformáció alakul ki, amit nehéz visszafordítani, de fiatal korban és kellő kitartással semmi sem lehetetlen. Habár mindehhez elengedhetetlen egy hivatásos gyógytornász bevonása, a gyógyuláshoz vagy a fájdalom megszüntetéséhez azonban elengedhetetlen, hogy otthon is szorgoskodjunk a megfelelő gyakorlatok alkalmazásával.

Gyógytorna gyakorlatok bütyökre

A bütyökre nagy általánosságban inkább az aktív gyógytorna gyakorlatok a jellemzőek, de ez nem jelenti azt, hogy ne léteznének passzív alternatívák is. Ilyen például a lábmasszázs, vagy az olyan gyakorlatok, amelyek során a nagylábujjat konkrétan fizikálisan elmozdítjuk, és megpróbáljuk a helyes állásába húzni, valamint ott megtartani. Ezt érdemes napi szinten hosszú percekig alkalmazni példának okáért úgy, hogy a két bütyök közé egy gumilabdát teszünk, lábujjainkat pedig összekötjük egy gumiszalaggal, a két lábfejet pedig finoman szétfeszítjük addig, amíg nem okoz jelentősebb fájdalmat, illetve amíg az ujjak a megfelelő irányba nem állnak. Ma már léteznek egyébiránt különféle gyógyászati segédeszközök is, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a lábujj visszaforduljon a megfelelő irányba.

Természetesen sokkal több lehetőségünk nyílik abban az esetben, ha passzív megoldás helyett inkább aktív tornagyakorlatokat keresünk a bütyök problémájára. Ebben az esetben az egyik leghatásosabb otthoni gyakorlat az, ha leülünk egy székre, majd a térdünket 90 fokban behajlítva, teli talppal érintjük a talajt. Ebben a testhelyzetben nem teszünk mást, csak a nagylábujjunkat elkezdjük úgy kifelé, a másik lábunk irányába mozgatni, hogy közben az nem emelkedik el a felszíntől és nem jár a láb elmozdulásával sem. Az ilyen esetekben nem kell azonnali vagy gyors sikert várni, először elégedjünk meg azzal, ha egy nap százszor megmozdítjuk kicsit a lábujjunkat, amely egyre jobban és jobban enged majd, illetve lassacskán visszaáll eredeti állásába. Az elváltozás sem néhány nap alatt következett be, így szükség lesz pár hétre, sőt hónapra is esetenként, hogy a változás szemmel látható legyen.

Járjunk sokat mezítláb

Járj sokat mezítláb!

Az aktív és a passzív gyógytorna mellett olyan apróságok is sokat segíthetnek a bütyök elhárításában, mint például a kényelmes és megfelelő cipő kiválasztása, vagy a sok mezítláb járás, ami pihentetően hat a lábunkra. A bütyköt ugyanis sok esetben kényelmetlen, szűk orrú, a lábujjak szabad mozgását akadályozó cipő is előidézheti, illetve súlyosbíthatja, így amennyiben a problémától szenvedünk, használjunk ki minden lehetőséget arra, hogy mezítláb járjunk.