Gyógytorna hasplasztika után

A hasplasztika egy kifejezetten összetett műtéti eljárás, ami a súlyosság szempontjából eltérő szinteket képviselhet, azonban a beavatkozás utáni rehabilitáció mindegyik esetben kiemelkedően fontos, hiszen egyáltalán nem mindegy, mennyi idő alatt gyógyulnak a sebek, milyen gyorsan regenerálódnak az izmok, vagyis milyen gyorsan térhet vissza a páciens a megszokott mindennapokba. Tapasztalatok igazolják ugyanis, hogy a hasfal plasztikája után a gyógytorna segítségével a beteg lényegesen gyorsabban terhelheti majd magát, elkerülheti a letapadásokat, de a fájdalom mielőbbi múlása mellett a hegek gyógyulására is előbb számíthatunk.

Miért és mikor van szükség a hasplasztikára?

A hasfal plasztikai beavatkozására általában három eseten lehet szükség, melyek a következők:

  • jelentős mértékű elhízást követő fogyás után, a felesleges zsír és bőr eltávolításakor;
  • terhesség után, ha az áldott állapot vagy a szülés folyamata maradandó károsodást tett a has megjelenésében;
  • hasi- vagy lágyéksérvet érintő műtétek után.

Sokan összekeverik, de a hasplasztikáról nagyon fontos tudni, hogy nem egy és ugyanaz a zsírleszívással, lévén utóbbi a hasi zsírréteg vákuumszerű eljárással történő eltávolítása, míg a plasztikai műtét a hasfal és a bőr kötényszerű megnyúlását tudja orvosolni. A beavatkozásra sok esetben nemcsak esztétikai okokból kerülhet sor, hanem a gerinc túlterhelése, fájdalma, esetleg valamilyen tartásprobléma miatt is.

Mikor lehet elkezdeni a hasplasztika utáni gyógytornát?

Bár ezt a kérdést minden esetben a beteg állapota és életkora dönti el, azonban normál gyógyulás mellett általában az operáció után két héttel már megkezdődhetnek a lazább mozgások, amennyiben a varratokat kiszedték, a hegek pedig teljesen begyógyultak. Mindezek alapvető feltételek a gyógytornához, aminek a célja először a törzsizomzat megerősítése, de a fókuszpont fokozatosan átkerül a hasizmok és a környező testrészek átmozgatására is. Nagyon lényeges, hogy mindez óvatosan és fokozatosan történjen, egyenes arányosságban elosztva a 3-4 hónapos gyógytorna időintervallumával.

Milyen gyógytorna gyakorlatok jöhetnek szóba hasplasztika után?

Mint említettük, a hasfalat érintő plasztikai műtétet követően a gyógytorna bevezetése fokozatosan zajlik, így a varratok kivételét és a hegek gyógyulását követően a laza légző tornák, az egyszerű séták, valamint az alsó és a felső végtagok alapos átmozgatása képezi majd a gyakorlatok alapját. A has feszítése ilyenkor még kerülendő, ellenben a légzőgyakorlatok során előfordulhat kifejezetten hasba vett levegő aprólékos beszívása és kifújása, de fekvő helyzetben a derék leszorítása és emelgetése is.

A második héten aztán a fekvő gyakorlatokat egyre inkább az ülő és álló mozdulatok váltják. Jöhetnek az enyhe törzshajlítások, a nyújtások, a törzsfordítások, a csípőkörzés, sőt mi több, a sok séta mellett a lépcsőzés is erősen ajánlott – persze túlerőltetés nélkül. A harmadik héten a páciens már a korábbi kezelések miatt rendszerint teljesen fájdalommentes, lényegesen bátrabban kezdhet el mozogni, noha a has túlerőltetése, így például a hasprés még nem megengedett. A séta és a lépcsőzés mellett jöhetnek viszont már a térdfelhúzások, a karlendítések, de akár a légboksz is.

Az első, kifejezetten a hasizomra koncentráló gyakorlatok a negyedik héten épülhetnek be a gyógytornás menetrendbe, de ez minden esetben a beteg állapotának a függvénye. A hasprés mellett szóba kerülhet már a fekvőtámasz – ha bírja a derék –, a domborítások, a homorítások, a nyújtások, de bevonhatók kisebb súlyzók és ellipszis trénerek is a gyakorlatokba, sőt mi több, a TRX szintén alkalmazható lesz kellő körültekintéssel. Ezt követően a gyakorlatok lényegesen már nem változnak, inkább a terhelés növekedik egészen addig, amíg a gyógytornász szükségét nem érzi. Bizonyos esetekben akár hat hónapos rehabilitáció is szükséges ahhoz, hogy a beteg visszamehessen a munkahelyére, vagy újra a régi életét élhesse, noha ehhez természetesen az ő kitartására és önkontrolljára egyaránt szükség van.