Gyógytorna lúdtalpra

A lúdtalp egy nagyon kellemetlen, egyre több embert már gyerekkorban érintő probléma, amely rendszerint a vázrendszer fejlődési rendellenességeihez, a rossz tartáshoz vagy a rossz fekvőhelyhez vezethető vissza. Nem árt azonban tudni, hogy a lúdtalp nem mindig okoz problémát, ezáltal nagyon sokan például panaszmentesen képesek sportolni ezzel az elváltozással, ellenben akadnak, akiknél a boka megsüllyedése óriási fájdalmakat idéz elő, esetleg rontja a teljesítményt.

Amennyiben látjuk magunkon, esetleg az orvosi konzultáció során derült fény arra, hogy lúdtalpasak vagyunk, akkor rendkívül fontos, hogy megoldást találjunk. Sok esetben előfordul, hogy elegendő megfelelő cipőket választani, de ha folyamatosan visszatérő és kellemetlen panaszaink vannak, akkor elengedhetetlen az orvosi segítség. Drasztikus beavatkozásokra és műtétekre természetesen ne is gondoljunk, a lúdtalp esetében ritkán van szükség effélére, ellenben speciális talpbetétre és gyógytornára annál inkább.

A lúdtalp tornáztatásának fontossága

A lúdtalpat érő gyógytorna lényege nem más, minthogy lábunkat egyrészt felkészítsük a talpbetét viselésére, másrészt pedig elősegítsük izmainkat és ízületeinket arra, hogy visszaálljanak eredeti helyükre, talpunk pedig a passzív korrekció révén felvegye természetes boltozatát. A gyógytorna lúdtalpra azért is nagyon hatásos, mert ezzel erősíthetjük a talpívet megtartó izmokat, amihez az állóképességünket is igénybe vevő gyakorlatok elsajátítására van szükség. Az aktív izommunka ugyanis a legjobb módja annak, hogy lábunk visszanyerje egészséges formáját. Erre ma már számtalan hatékony gyakorlatot ismer a szakma, így minden esetben csak a gyógytornászon, illetve természetesen a páciens kondícióján, illetve hajlandóságán áll, hogy melyik kerül kiválasztásra.

Gyógytorna gyakorlatok lúdtalpra

A lúdtalphoz kapcsolódó gyógytorna gyakorlatok között passzív és aktív változatokat egyaránt elkülöníthetünk. A passzív mozdulatok azok, amelyek nem igényelnek különösebb mozgást, ezáltal egyhelyben ülve is gyakorolhatjuk őket, elegendő lesz csak úgy tartani lábunkat, hogy talpunk izma egy kis körívet írjon le közben. Hasznos lehet, ha van esetleg megfelelő kiegészítő, egy henger alakú tárgy vagy egy kislabda ebből a célból, amelyen napközben sokáig tudjuk pihentetni ilyen formában a lábunkat.

Természetesen ez a típusú passzív forma nemcsak fárasztó, hanem mindemellett fenntarthatatlan is egy egész napon át, hovatovább nem biztos, hogy minden izmot erősít, éppen ezért van szükség arra, hogy egy szakavatott gyógytornász segítségével elsajátítsunk néhány speciális erősítő gyakorlatot. Fontos, hogy mindig keressünk fel szakembert, hiszen a lúdtalphoz kapcsolódó gyógytornának mindig személyre szabottnak kell lennie, ezáltal a tornász megvizsgálja a problémát, a fejlesztendő izmokat, és ehhez alakítja az edzésprogramot.

A gyakorlatok között egyébiránt változatos mozdulatsorok egész garmadája vár ránk, amelyek egy része nem is mindig kapcsolódik közvetlenül a talphoz, hiszen a deformációt sok esetben a térdnél vagy a csípőnél kell keresnünk, ezáltal összetett lábtornára kell számítanunk. Ennek során nyújtások, különféle forgatások, erősítő gyakorlatok éppen úgy megtalálhatók lesznek, mint a hagyományos lábujjhegyen vagy sarkon járás.