Gyógytorna Parkinson-kórra

Számtalan vizsgálat határozottan bebizonyította a múltban, hogy a gyógytornával megvalósítható mozgásterápia révén kiválóan ellensúlyozhatjuk a Parkinson-kór által kiváltott kellemetlen mozgásszervi tünetek egy jelentős részét, miközben csökkenteni lehet vele a betegség progresszióját is. Hogy miként, illetve milyen módszerekkel lehetséges mindez?

A gyógytorna és a speciális módszerek

A Parkinson-kór egy rendkívül speciális betegség, ami mint olyan, ennek megfelelően speciális módszereket igényel a gyógytornászok részéről is. Ilyen különleges módszer például – az általános mozgásterápiák mellett természetesen – az úgynevezett PNF technika, aminek részeként a terapeuták az érintési ingerek fejlesztésével, illetve azok révén képesek javítani a mozgáskoordinációt, ami segít még többek között az izomfeszültség oldásában. Rengeteg gyógytornász alkalmazza mindemellett az úgynevezett stretching módszert, ami leginkább az edzések utáni nyújtásokhoz hasonlítható, és a relaxációs eljárásokhoz hasonlóan szintén képes hozzájárulni a kellemetlen izommerevség feloldásához.

Stretching

Ahhoz, hogy a gyógytorna fontosságát megértsük a Parkinson-kór esetében, nagyon fontos megismerni ebből a szempontból a betegség hátterét, illetve a probléma forrását egy egészséges ember egyensúlyérzékeléséhez mérten. Az emberek ugyanis normális esetben látásuk és hallásuk mellett a belső fülükre, valamint ízületeikre támaszkodnak ahhoz, hogy akár még csukott szemmel is meg tudják őrizni egyensúlyukat, és ne essenek el. A Parkinson- kórtól szenvedő betegek zöme azonban azért szédül és esik el nagyon könnyen, mert többek között a nyaki izomzatuk túlzottan megmerevedik, ezáltal a csigolyák környezetében elhelyezkedő kisízületek úgynevezett helyzetértéke jelentős mértékbe csökken. A gyógytorna célja ezáltal az, hogy a nyakizmok merevsége lecsökkentésre kerüljön, amivel akár drasztikus mértékben lehetőségünk nyílik növelni az ízületek helyes helyzetérzékelését. Magyarul a Parkinson-kórtól szenvedő beteg sokkal magabiztosabbá, stabilabbá válik, tartási rendellenességei ezáltal javulnak, enyhébb esetben pedig akár meg is szűnhetnek.

A speciális eljárások közé sorolható mindemellett az úgynevezett Bobath módszer is, aminek a lényege az, hogy a gyógytornász a csecsemő mozgásfejlődésén vezeti végig a beteget, méghozzá a háton fekvéstől kezdve a felállásig. A különféle segédeszközökkel megtámogatható módszerrel szintén javítható és fejleszthető az egyensúly, valamint egyes mozgásfunkciók. Érdekesség, hogy a megfelelő gyakorlatsorokkal egy Parkinson-kóros betegnek akár még a mimikája is teljesebbé tehető, így a páciens újra képes lesz az alaposabb érzelem-kimutatásra.

Sporttal és mozgással is segíthetjük a gyógyulást

Egy Parkinson-kórtól szenvedő beteg kapcsán természetesen rendkívül fontos az, hogy ő maga egyaránt gyógyulni akarjon, és tegyen is ezért. A rendszeres sport, de akár a megfelelő mozgásforma gyakorlása például szintén jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a páciens életminősége javuljon. Ilyen például a vízi torna, amivel az izomzat ellazítható, az ízületek tehermentesednek, a felhajtó erő és a víz jótékony hatása miatt pedig fejlődik a mozgáskoordináció, ezáltal pedig az egyensúly is. Mindezen felül meglepően hatásosnak bizonyult a Parkinson-kóros betegek fejlesztésében a nordic walking, aminek a különlegessége a hagyományos sétával ellentétben az, hogy a testünkben megtalálható izmok 90 százalékát meg tudjuk mozgatni vele, miközben a testsúly egy jelentős részét a beteg a sporthoz használt „sétabotokra” terhelheti rá. Ezzel a mozgásformával az egyensúly mellett páratlan mértékben javítható a mozgáskoordináció.

Nordic walking

Természetesen csak úgy, mint minden más probléma esetén, úgy a Parkinson-kórtól szenvedő betegek kapcsán is rendkívül lényeges, hogy az illető mikor kezdi meg a rehabilitációt, ezáltal mikor fordul először gyógytornászhoz. Minél előbb kezdődik meg ugyanis a rendszeres torna és sport, annál jobban lelassítható a mozgáskoordináció leépülése, mindemellett pedig bizonyos esetben vissza is fordítható néhány előrehaladott folyamat.