Gyógytorna vállsérülések esetén

Sok esetben elég egy rossz mozdulat vagy egy szerencsétlen esés ahhoz, hogy vállunk kisebb- nagyobb sérüléseket szenvedjen. Az egyszerű ficamtól a felkarcsont töréséig rengeteg sokkhatás érheti vállainkat, aminek a gyógyítása az egyszerű pihentetéstől, a speciális rögzítésen át a műtéti beavatkozásig bezárólag sokféle módon megtörténhet. Közös pont azonban, hogy minden esetben elengedhetetlen lesz a szakszerű gyógytorna alkalmazása, aminek nemcsak a fokozataira, hanem az intenzitására egyaránt szükséges odafigyelni.

A pihentetés legalább olyan fontos, mint a gyógytorna

Még a legenyhébb vállsérülést is rendkívül fontos kellő körültekintéssel kezelni, ezáltal pontosan követni az orvos és a gyógytornász utasításait. Az első időszakban ugyanis a pihentetés bár nagyon lényeges lesz, azonban a legjelentősebb műtéti beavatkozás után sem szabad hetekig mozdulatlanul hagyni az ízületeket, mert annak beláthatatlan következményei lehetnek. Akadnak bizonyos sérülések, melyeknél napokig a pihentetés a legfontosabb, azonban a mozgatási tilalom ilyenkor is csak a vállízületre terjed ki, a szabadon hagyott ízületek mozgatása rendkívül fontos. Ide sorolható például a kézfej, az ujjak, a csukló vagy éppen a könyök.

Az orvosi rögzítés utasítását egy gyógytornász sem kérdőjelezi meg, hiszen pontosan tisztában van azzal, hogy sérülés esetén az ízületek számára mennyire fontos a megfelelő pihentetés, azonban a tapasztalatok azt igazolják, hogy a többi ízület átmozgatásával a váll regenerációja is sokkal hatékonyabban felgyorsítható. Ez a leginkább a végtag mobilitásának fenntartásával, valamint a mozgás hatására megnövekedett vérkeringéssel magyarázható. Emiatt a rögzítésből naponta több alkalommal is érdemes kivenni a karunkat, hogy kinyújthassuk a könyökünket, de ügyeljünk arra, hogy ilyenkor a lapocka alátámasztást igényel, mert a sérült karnak nem szabad a matrac síkjába kerülnie. Amennyiben ezt biztosítottuk, a megfelelő terapeuta ellenőrzése mellett megindulhat a vállak közvetett gyógytornája.

Hatékony gyógytorna gyakorlatok rögzített vállak esetén

  • Az első gyakorlat során fekvő helyzetben a fejünket lassan jobbra és balra forgatjuk úgy, hogy közben nem emeljük fel, csak az ágyon csúsztatjuk. A forgatás mellett a fejhajlítás is megengedett ugyanebben a pozícióban, hiszen nyújtja és ellazítja a környező izmokat, melyek segítenek a vérkeringés gyorsításában, ami a gyógyulás egyik alapja.
  • Szintén a nyakhoz és a környező izomcsoporthoz kapcsolódó gyakorlat következik, amit továbbra is hanyattfekvésből, felpolcolt vállal végzünk. Részeként a plafon felé mozdítjuk az állunkat a fej hátracsúsztatásával, mintha magunk mögé akarnánk nézni, majd visszafelé ismételjük a mozdulatsort, mintha tokát képezve fel akarnánk nézni.
  • A nyak körüli izmok megtornáztatása után jöhet a sérült kar. A váll továbbra is mozdulatlan a kötésben, nyújtott karunkat azonban a könyöknél meghajlítjuk, hogy az ágyon fekvő felkarra merőleges legyen. Amennyire az alkarunk engedi, bátran emelgessük, mintha bicepsz gyakorlatokat végeznénk, és a vállak kímélését szem előtt tartva az alkar forgatásának is szenteljünk figyelmet.
  • Az alkar után a csuklót és az ujjakat se hagyjuk ki az átmozgatásból. Szorítani és markolni vagy kisebb súlyokat megemelni nem szabad, ellenben az ujjainkat tornáztassuk meg, tegyünk zongorázó mozdulatokat, zárjuk és nyissuk, tárjuk szét és csukjuk őket, ahogyan nekünk kényelmes. Ne feledjük továbbá a csuklót sem, mozgassuk előre és hátra, majd körözzünk vele addig, amíg eléggé át nem melegedtek az ízületek.
  • A vállak gyógytornájában a gerinc és a lábak is fontos szerepet kapnak, hiszen a test vérkeringését ezek is képesek megnövelni. Egy a vállízület szempontjából kellemes és kímélő gyakorlat, ha háton fekvő helyzetben talpra húzzuk a lábainkat, majd minimális derékszorítást és derékemelést alkalmazunk, ami hídgyakorlatként az egész szervezetünkre pozitív hatást gyakorol. Emellett végezhetünk egyszerű lábemeléseket és lábnyújtásokat is, amit a fekvés miatt biztosan nagyon kellemesnek érzünk majd.