Hatékony gyógytorna gyakorlatok csontritkulásra

A csontritkulás egy nagyon súlyos betegség, mely legalapvetőbb vázszerkezetünk gyengülését idézi elő, ezáltal hozzájárul a rossz tartás, az általános gerinc-deformációk, valamint a csonttörések kialakulásához. Ha az elváltozás felismerése időben megtörténik, a mai orvostudomány már képes könnyedén szinten tartani, azonban a megfelelő életminőség megőrzéséhez elengedhetetlen lesz a rendszeres testmozgás.

Nagyon lényeges ugyanakkor, hogy csontritkulás mellett nem minden mozgásforma engedélyezett, lévén ilyen esetben célzott gyógytorna szükségeltetik, ami nemcsak a csontok, hanem a tartóizmok erősítését egyaránt elősegítik. Ha sikerül a páciens számára megtalálni a megfelelő gyakorlatokat, azzal nemcsak az életminőség javítható drasztikusan, hanem a szervezet vérellátása is, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a csontokhoz eljussanak a felépülésükhöz nélkülözhetetlen ásványi anyagok. A gyógytornász személye tehát ilyen esetekben elengedhetetlen, azonban mi is rengeteget tehetünk önszorgalomból azért, hogy javítsunk a saját helyzetünkön.

Amire csontritkulás melletti torna során oda kell figyelni!

Ha a gyógytornán felül is szívesen mozognánk csontritkulásos betegként, akkor az első és legfontosabb, hogy minden esetben egyeztessük azt terapeutánkkal. Ezen túl az alábbi jó tanácsokat szintén fontos lehet megfogadni:

  • Ha a gyakorlat fájdalmat vagy kellemetlenséget okoz, soha ne erőltessük!
  • Az egyes mozdulatsorok ismétlése soha ne haladja meg a komforthatárt, hiszen itt nem testedzésről, hanem az életminőség javításáról van szó!
  • A mozgás ne haladja meg a 15-20 percet pláne azokon a napokon, amikor gyógytorna is társul mellé!
  • A mindennapos, kényelmes tempóban végzett séta erősen ajánlott akár gyógytornás napokon is, hiszen nemcsak a tüneteket és a fájdalmakat enyhíti, de az alapállapotot is javítja!
  • A torna során ügyeljünk arra, hogy puha környezetben, ülő vagy fekvő helyzetben végezzük a gyakorlatokat!
  • A légző gyakorlatok beépítése is nagyon fontos a csontritkulásos betegek tornájába, hiszen ezzel a megdolgoztatott izmok oxigéndúsabb vért tudnak szállítani a szervezet minden pontjába!

Öt hatékony gyógytorna gyakorlat otthoni alkalmazásra

  • Feküdjünk hanyatt az ágyon vagy egy puha matracon normál kéz- és lábtartással. Kezdjük el nyújtani – mindig csak az egyik oldalon – lábainkat és kezeinket úgy, hogy kilégzésre és belégzésre végezzük az izmok feszítését, valamint elengedését. Az ismétlésszám annak a függvénye lesz, hogy mikor érezzük először kellemetlennek a nyújtást!
  • Ismét hanyattfekvés, a két karunkat magunk mellé leszorítjuk az ágyra, majd az egyik lábunkat felemeljük és a plafon felé megnyújtjuk, odafigyelve arra, hogy belégzésre emelünk és nyújtunk, majd kilégzésre lassan visszaengedünk. A lábat ne csapjuk le, lassan, izomerőből végezzük a tevékenységet.
  • Egy kis pihenés után ismét hanyattfekvésből indul a mozdulatsor, a két kéz leszorítása mellett ismét lábgyakorlat következik. Először felemeljük az egyik lábunkat, de nyújtás helyett egy bicikliző mozdulatot végzünk vele, mintha a levegőben meghajtanánk egy pedált. Ezúttal is fontos, hogy a lábat nem lecsapjuk, nem kapkodunk vele, hanem lassan, izomból dolgozunk, folyamatosan leszorított karokkal és vállakkal.
  • Jöhetnek a kezek! Üljünk fel az ágy szélére vagy egy biztonságos székre, húzzuk ki magunkat, egyenes gerinc mellett pedig tegyük csípőre a kezünket. Ez az alaphelyzet, amiből egy mozdulattal mindkét kezünket lassan, határozott mozdulattal felfelé kezdjük emelni, hogy a tarkónkon össze tudjuk kulcsolni őket. A mozdulatsor azonban itt még nem áll meg, folyamatos mozgással meghúzzuk hátra a két könyökünket ameddig kellemes feszülést érzünk az izmokban.
  • A végére pedig egy összetett kéz-láb gyakorlat, szintén biztonságos ülő helyzetből. Egyenes gerinccel és mély belégzéssel felemeljük a plafon felé mindkét kezünket, és vele együtt az egyik térdünket is felhúzzuk. Kilégzésre a térd marad, de a kezek lassan átkulcsolják a sípcsontot, amit komfortosan megfeszítünk hátra, majd lassan leeresztjük a kezeket és a lábat is. Ismétléskor ellentétes láb következik, és így folytatjuk, amíg a gyakorlatot nem érezzük megterhelőnek.