Így kezelhető a kellemetlen sarkantyú gyógytornával

Egy megfelelő gyógytornász, illetve a megfelelően kiválasztott gyógyító tornagyakorlatok testünk egészére képesek jó hatást gyakorolni, ezáltal nagyszerű hír a sarkantyútól szenvedők számára, hogy az ő esetükben sem kell beletörődni a tehetetlenségbe és a fájdalomba!

Mi is az a sarkantyú?

Mielőtt azonban a megoldásokat és a lehetőségeket latolgatnánk, érdemes először megválaszolni azt a kérdést, hogy mi is az a sarkantyú? A sarkantyú nem más, mint egy a sarokcsont talp- és Achilles ín felőli oldalán előforduló elmeszesedett kinövés, amely nem csak rendkívüli fájdalommal járhat, hanem ronthatja a mozgáskoordinációt, és egy nyitott cipő, papucs vagy szandál esetén az esztétikára sincs jó hatással. A betegség egyfajta vázrendszeri deformációval alakul ki, és bár manapság ultrahangos- és injekciós kezeléseket is alkalmaznak a kialakulást követően, a problémát tartósan azonban sem ezek, sem a műtéti eljárások nem oldják meg. Ennek az oka rendkívül egyszerű, mint a hasonló elváltozások jelentős többsége, a kialakulás helye, és a probléma rendszerint nem ugyanott találhatók, ezáltal hiába történik lokálisan az adott terület kezelése, azzal legfeljebb a tüneteket tudjuk csak elnyomni.

Sarkantyú

A sarkantyú kiváltója ugyanis rendszerint az, hogy a talpon megtalálható ínak és szalagok túl nagy megerőltetésnek vannak kitéve, és mivel az Achilles ín ettől megfeszül, tulajdonképpen felhúzza a sarkcsontot. Ez a feszült állapot rendkívül fájdalmas gyulladást idéz elő a csontok felszínén, ami már önmagában is rendkívül nagy probléma, de miután a jelenség akuttá válik, a vissza-visszatérő gyulladás a csontfelszín mellett a szöveteket is egyre jobban károsítja majd. Ebben az állapotban beindul a szervezet egyfajta regenerációs reflexe, ami azt jelenti, hogy jelentősebb meszes lerakódás jelenik meg a sarokcsonton annak érdekében, hogy a testrészt ellenállóbbá tegye a növekvő fizikai erőhatásokkal szemben. Minél tovább fokozódik a baj, annál jelentősebbé válik ez a lerakódás, és annál kellemetlenebbé válik a probléma nem csak járáskor, hanem már álláskor és üléskor is. Mivel a fájdalom ilyen esetben jelentős, rengetegen fordulnak orvoshoz, hogy gyulladást gátló injekciós kúrát kaphassanak, de sokan a meszes lerakódás műtéti eltávolítása mellett döntenek, ami ideig-óráig valóban tünetmentessé teheti a pácienst, de ha a probléma gyökerei nem oldódnak meg, néhány hónap múlva ismét visszatér a fájdalom.

Így segíthet a gyógytorna

Egy gyógytornász feladata a fájdalmas sarkantyú esetén leginkább az, hogy feltárásra kerüljenek általa a kiváltó okok, majd a gyógytorna segítségével regenerálják a – sok esetben a rossz testtartás mellett létrejött – szerkezeti elváltozásokat, amivel a páciens örökre elfelejtheti a sarkantyút, és az abból fakadó fájdalmat. Természetesen nem csak a rossz testtartás idézheti elő a betegséget, hanem olyan problémák is, mint a lúdtalp, az elgyengült talpizmok és alsó végtagok, a sportból vagy más egyébből fakadó túlterhelés, de bizonyos esetekben az úgynevezett sarkon járás is, amelynek részeként a test súlypontja irreálisan hátrahelyeződik.

A gyógytorna során a páciens megtanulhatja a helyes testtartást, az egyenes törzzsel való járást, mindemellett pedig speciális gyakorlatok révén megerősítheti az alsó végtagokat a megfelelő teherviselés érdekében, ami mellett a talp is tornáztatásra kerül, hogy a megrövidült izmok először újra kinyúljanak, majd megerősödjenek. A gyógytorna olyan esetben is szükséges lehet, amikor a sarkantyút műtéti úton távolították el, hiszen amint a fentiekben már hangsúlyoztuk, a probléma hátterében szerkezeti elváltozások is állhatnak, amelyek feltárása és gyógyítása elengedhetetlenül fontos lesz. A sarkantyú kezelése és utókezelése, hovatovább a megelőzése tehát nem egy másodlagos feladat, így bármelyikre is lenne szükségünk, forduljunk bátran gyógytornászhoz, hogy elébe menjünk a bajnak, vagy csak szimplán enyhítsük fájdalmainkat.