Kínzó derékfájás? Gyorsan gyógyul, de gyógytornával hatékonyabban!

A derékfájás mindközül talán az egyik legkellemetlenebb és leggyakoribb gerincfájdalom, ami bár sok esetben gyorsan elmúlik, és hamar gyógyul, azonban ez a tempó a legtöbbször egyáltalán nem szerencsés a hatékonyság tekintetében. Ha ugyanis a derékfájás nincs szakszerűen kezelve, nem kapunk megfelelő tanácsokat ahhoz, hogy mit szabad és mit nem, sőt egyáltalán nem lett feltérképezve az sem, hogy mi volt a probléma kiváltó oka, akkor ne várjunk tartós gyógyulást, illetve azon se lepődjünk meg, ha a fájdalom kiújul.

Elhúzódó, gyakran kiújuló betegség

A derékfájás gyakran szakszerű és hatékony kezelés nélkül is hajlamos enyhülni, illetve teljesen elmúlni, de általánosságban inkább egy elhúzódó, a későbbiekben nagyon sokszor újra kiújuló betegségről van szó, ami hónapok után is képes panaszokat előidézni. Az orvostudomány a három hónapig, vagy annál hosszabb ideig elhúzódó derékpanaszokat rendszerint már a krónikus kategóriába sorolja, és az ilyen panaszok többnyire már nem egyszerű húzódásból, vagy megemelésből származnak, hanem valami más egyéb elváltozás áll a hátterükben. Amennyiben ilyesmit tapasztalunk, rendkívül fontos, hogy ne hagyjuk annyiban az egészet, ne törődjünk bele a fájdalomba, hanem inkább induljunk el, járjunk utána, vizsgáltassuk ki és kezeltessük is magunkat.

Ezt a fenti kijelentést támasztja alá egy kanadai kutatás, amelyet az ottani orvosi szövetség készített több mint 11 ezer beteg részvételével. A vizsgálatokban akut derékfájással küzdő- és krónikus betegek egyaránt részt vettek. Mint kiderült, akik akut módon szenvedtek a problémától, azok átlagosan egy 1-től 100-ig felállított fájdalomskálán átlagosan 52-es szintet értek el az orvos felkeresésekor, majd másfél hónappal később ez a szám 23-ra, egy évvel később pedig átlagosan 6-ra mérséklődött. A krónikus derékfájástól szenvedők ugyanezen a skálán bár rosszabb eredményeket produkáltak, de a javuló tendencia még így is megfigyelhető volt, hiszen míg kezdeti fájdalomérzetüket átlagosan 51-es értékűként határozták meg, addig másfél hónap után ez a szám 33-ra, egy évvel később pedig 23-ra csökkent.

Derékfájás

Habár a vizsgálat nem tért ki külön arra, hogy milyen gyógymódokat használtak fel az egyes pácienseknél, de az eredmények így is tisztán kimutatják, hogy a makacs derékfájástól szenvedőknek tudatosítaniuk kell magukban, hogy betegek, és hosszabb távon is kezelésre szorulnak. Az embereknek éppen ezért úgy kell tekinteniük a derékfájásra – pláne a krónikus változatára –, mintha asztmától vagy cukorbetegségtől szenvednének, ezáltal a rendszeres kezelések és az életmódbeli odafigyelés elengedhetetlennek tekinthetők.

Gyógytornával hatékonyabb a gyógyulás

A derékfájást nagyon sokan ugyan egyedül is képesek kezelni, illetve szinten tartani, de a heves fájdalom esetén kiemelten fontos felkeresni egy megfelelő terapeutát, hiszen csak egy szakember képes feltérképezni a probléma pontos forrását, illetve annak kezelési módját.

Rengeteg esetben előfordulhat például, hogy nem is gerincprobléma, hanem valamilyen belgyógyászati gond idézi elő a fájdalmat. Szerencsére ez csak az esetek nagyon kis százalékában igaz, és bár a problémára korábban ágynyugalmat írtak elő az orvosok, összességében azonban célzott mozgással lényegesen jobb hatást érünk el a derékfájdalom esetén.

Éppen emiatt érdemes felkeresnünk egy gyógytornászt, aki nem csak a fájdalom forrását és kiváltó okát képes megfelelő mértékben feltérképezni, hanem személyre szabottan olyan mozgásformákat tud kidolgozni számunkra, amelyekkel ha végérvényesen nem is orvosolható a probléma – hiszen a krónikus derékfájás általában nem gyógyítható –, ellenben a fájdalom enyhíthető, elmulasztható és a betegség maximálisan szinten tartható vele. Ehhez azonban lényeges, hogy ne törődjünk bele abba, ha fáj, ne fogadjuk el azt, hogy ez a sorsunk, mindemellett pedig már a legenyhébb tünetek megjelenésekor keressünk fel egy megfelelő gyógytornászt, hiszen minél előbb érkezik a segítség, annál gyorsabb és látványosabb lesz a javulás.