Külső lábfájdalom okai és kezelése gyógytornával

A külső lábfájdalom – amit sokan a vádli húzódásának is neveznek, noha jellemzően kihat a külső bokára is –, egy tipikus probléma azoknál az embereknél, akik munkájuk során vagy sportoláskor sokat erőltetik a lábukat. Jellemzően inkább kellemetlen, tompa és elnyújtott, mintsem éles és erős fájdalomról van szó, éppen ezért sokan nem is fordulnak vele szakemberhez, pedig megfelelő gyógytornával nagyon egyszerűen és könnyedén megoldást lehet találni rá.

A problémát azért sem szabad elhanyagolni, mert jellemzően azok az úgynevezett peroneus izmok, illetve a hozzá kapcsolódó inak idézik elő a fájdalmakat, amelyek a láb feszítésében és kifelé fordításában játszanak szerepet. Ez pedig a láb gyengüléséhez, a lábkontroll és az egyensúlyérzék csökkenéséhez vezethet, sőt mi több, súlyos esetben akár a farizmot is deformálhatja.

A külső lábfájdalom általános tünetei

A külső lábfájdalom egy összetett tünet-együttes, ennek megfelelően több tőről fakad a probléma forrása. Jellemző rá a külső boka körül, de főként az alatta elhelyezkedő izmok fájdalma, az itt megtalálható inak nyomásérzékenysége, esetleges duzzanata. A fájdalom elhúzódhat a vádli külső részére is, kellemetlen, görcsszerű nyomás társaságában, ami eleinte főként csak terhelésre jelentkezik – pihenésre enyhül –, majd később már állandósulhat is. Előfordulhat, hogy a fájdalmat csak a mozgás megkezdésekor, a bemelegítéskor érezzük, majd később csökken, de huzamosabb megterhelésre újra erősödik. Jellemző tünet még, ha a fájdalom akkor erősödik, ha a láb ellenállással szemben, külső irányba fordul, illetve az Achilles-ín kerül megnyújtásra, megdolgoztatásra.

Külső boka terhelése

A külső lábfájdalmat az esetek jelentős többségében túlterhelés okozza, ezáltal az inak és az izmok fokozott igénybevétele, amelyek hatására degeneráció léphet fel, így sérülhetnek a rostok, hegesedés, kisebb sérülések léphetnek fel, melyek az ínszalagok szakadásához vezethetnek. A problémára jellemzően hajlamosabbá tesz a magasabb testalkat, a korábbi bokasérülések, vagy a tartásproblémákból fakadó instabil boka.

A külső lábfájdalom rehabilitációja gyógytornával

Mivel a problémát jellemzően a túlterhelés idézi elő, ennek megfelelően mindig lényeges, hogy a rehabilitáció általános pihentetéssel párosuljon. A teljes mozdulatlanság kizárt – ezért is lényeges a gyógytorna –, ellenben amennyire lehet, kerüljük a sok állást, a hosszú sétákat, a sport pedig szigorúan tilos egy ideig, de sokat tehetünk kényelmes lábbelik, valamint bokarögzítők viselésével is.

Bokarögzítő

Mivel a mozgás teljes megvonása általában nagyobb problémát idéz elő – ezért sem szabad például rögzíteni az ilyen lábat –, minél előbb fontos megkezdeni a gyógytornát, aminek a célja az, hogy a peroneusok megerősítésre kerüljenek. A gyakorlatok során éppen ezért előtérbe kerülnek az izometriás, majd a koncentrikus és az excentrikus változatok, amelyek nehézségét, mértékét és típusát minden esetben a szakavatott terapeuta határozza meg az előzetes felmérést követően. Habár a peroneus izmok nyújtása nehézkes, illetve nem lehetséges, ellenben a vádli esetében ez a folyamat annál lényegesebb. A rehabilitáció során a gyógytornásznak meg kell tanítania a páciensnek a vádli nyújtásának fontosságát, illetve rendszeressé tételét, ami nagyon fontos lesz a probléma eltűnését követően is.

A gyógytornász fontos feladata még, hogy megtalálja a túlterhelést előidéző okokat! Ehhez alapos vizsgálatra és egy szakértő szemre van szükség, hiszen a túlterhelés rendszerint rossz tartás, vagy rossz mozgás következtében jön létre, amit a terapeutának szükséges korrigálnia, és olyan gyakorlatokra megtanítania a beteget, amivel kivédheti mindezt, hogy a későbbiekben csökkentse a túlterhelés kialakulásának kockázatát. Ha mindez megtörtént, és a probléma eltűnt, a rendszeres sporthoz és erőltetéshez csak aprólékosan szabad visszatérni, hiszen az inak gyógyulása hosszadalmas folyamat, így szükséges elkerülni az ismételt túlhajtást.