Lábfájdalom sport közben? A gyógytorna lehet a megoldás!

A legtöbb sportoló biztosan tudja, hogy mi is az a lábfájdalom. Azok ugyanis, akik rendszeresen erőltetik lábaikat mozgás közben, tehát sokat futnak vagy ugrálnak, azok hol időszakosan, hol átmenetileg, hol egész életükben, de megismerik a lábpanaszokkal járó igazi fájdalmakat. Habár az edzések utáni lábfájdalom a legtöbb esetben normálisnak tekinthető – egy bizonyos mértékig –, amennyiben azonban a probléma már sportolás közben is jelentkezik – tehát bizonyos idő elteltével, vagy távolság megtételével –, akkor az mielőbbi kivizsgálást igényel. A lábfájdalom legvalószínűbb oka ilyen esetekben ugyanis az úgynevezett tendinopatia, ami magyarul az inak súlyos deformációjaként írható le, és kezeletlenül rengeteg későbbi kellemetlenséget tud előidézni, megfelelő gyógytornával azonban könnyedén gyógyítható, illetve szinten tartható.

A tendinopatia kialakulása

A tendinopatia kialakulásáról az orvostudomány rengeteg ismerettel rendelkezik, ezáltal köztudott, hogy a legtöbb esetben a mozgásnak azon fázisa váltja ki, amelynek során az izmok és az ínak komplexuma kontrolláltan nyúlik. Azért ez okozza a problémát, mert ez a típusú mozgás lényegesen megerőltetőbb, mint a koncentrikus, avagy az összehúzódás. Még nagyobb a baj, ha a terhelés lényegesen nagyobb, mint amire az izmok és az ínak fel vannak készülve, hiszen ilyen esetekben – először gyakran fájdalmatlan – mikrosérülések keletkezhetnek –, amelyek hegesedéssel gyógyulva átrendezik az ínban megtalálható rostokat, ami halmozódás esetén csökkenti azok ellenálló-képességét. Ebből kifolyólag lehet kellemetlen fájdalmat tapasztalni, ami kezelés nélkül akár gyulladássá is átalakulhat, melynek gyógyulási ideje lényegesen hosszabb.

A fájdalom helye és a fájdalmat kiváltó mozdulat egy gyakorlott gyógytornász számára rögtön elárulja, hogy melyek azok az ínak és izmok, amelyek érintettek a tendinopatia által, aminek következtében lényegesen egyszerűbb a megfelelő gyógytorna összeállítása és gyakorlása. A betegség egyébiránt általában a talp hosszanti boltozata mentén, a sarok fölött, de a láb külső- és belső részein, a boka alatti részeken egyaránt okozhat fájdalmat, melyeket mind-mind eltérő ín- és izomcsoportok idéznek elő.

A gyógytorna sokat segíthet!

Amennyiben a fenti tüneteket és problémákat tapasztaljuk sportolás, főként futás során, a legfontosabb, amit tehetünk, hogy elkerüljük és megelőzzük azokat a helyzeteket, amikor a fájdalom előtérbe kerül, egyszóval pihentetjük a lábunkat. Ezt követően feltétlenül keressünk fel egy gyógytornászt, aki a láb fizikális vizsgálatával először kideríti a fájdalom okát – hiszen egyáltalán nem biztos, hogy tendinopatia áll a háttérben –, és amennyiben megbizonyosodik a probléma forrásáról, megkezdődhet a rehabilitáció.

Amennyiben akut fázisú betegségről van szó, a gyógytornász bizonyára MEAT protokollt alkalmaz majd, aminek során a szakember kontrollja alatt megfelelő gyakorlatok alkalmazására, az érintett végtag mozgatására kerül sor, ami a gyógyulás mellett a fájdalomcsillapítást is segíti. Lényeges azonban, hogy felderítésre kerüljön: húzódás, esetleg zúzódás, vagy valamilyen túlterhelés áll-e a háttérben.

Amennyiben a probléma, avagy a lábfájdalom megszűnt, a gyógytornát a későbbiekben sem szabad abbahagyni! Ennek az oka nem más, minthogy elkerüljük a túlterhelés ismételt kialakulását, ami rendszerint az izmok és az ínak gyengeségéből fakad. Ezáltal a későbbiekben a gyógytorna feladata az, hogy megerősítse a problémás izmokat és a komplex mozgatórendszer gyengébb pontjait, külön hangsúlyt fektetve a terápia során az agilitás fejlesztésére.