Lúdtalpbetét vagy gyógytorna? Netán mindkettő?

A lúdtalpat, mint ortopédiai elváltozást nagyon sokan hajlamosak félvállról venni akár saját magukon, akár gyermekükön tapasztalják, hiszen bár a probléma esztétikailag nem túl szép, ellenben kezdetben nem okoz fájdalmat, és jó magyar mentalitás szerint, ami nem fáj, azzal nem is kell orvoshoz menni. Ez azonban hatalmas tévedés, hiszen a lúdtalp egy olyan súlyos mozgásszervi deformáció, mely kezdetben is nehezen korrigálható, később pedig jelentősebb elváltozásokat idézhet elő, melyeket már gyógytornával sem lehet könnyen orvosolni, csak összetettebb kezelésekkel, esetleg műtéttel.

Betét vagy gyógytorna?

Bár ez a kérdés sokak számára egyértelmű lehet, összességében azonban nagyon nehéz határozott válasszal szolgálni rá. Olyannyira, hogy ennek nem eldöntendő kérdésnek kellene lennie, hiszen kialakult probléma esetén a gyógytorna legalább olyan fontos, mint a megfelelő lúdtalpbetét alkalmazása. Amennyiben tehát a rendszeres mozgástól jobban érezzük magunkat, és a betét viselése is enyhíti az állapotunkat, akkor felesleges feltenni a kérdést, hiszen bizonyára mindkettő előnyünkre válik a gyakran évekig tartó gyógyulásban. Persze a helyzet azért nem ilyen egyszerű, éppen ezért vizsgáljuk meg egy gyógytornász szempontjából is a kérdést!

A lúdtalp magától soha nem javul, legfeljebb stagnál

A legtöbb ortopédiai elváltozáshoz hasonlóan a lúdtalp magától soha nem gyógyul! A kapcsolódó fájdalom és diszkomfort érzés tehát hosszabb távon is megmarad, és bár bizonyos esetekben egy szinten ragad, de a legtöbbször inkább folyamatos romlás figyelhető meg a betegek állapotában. Ez a lassú deformitás pedig előbb-utóbb akkora fájdalomhoz vezet – ami már kiterjed a térdekbe és a derékba is –, hogy az könnyen elveheti a kedvünket a rendszeres mozgástól, ami lúdtalp esetén garantáltan hozzásegít minket állapotunk gyors romlásához.

Ezt azonban minden esetben meg kell előzni, és az ortopéd szakorvossal való konzultáció mellett rendkívül lényeges a mielőbbi gyógytorna elkezdése. Ezekre egyébiránt normál esetben már akkor szükség lenne, ha csak kezdődő panaszokat tapasztalunk, hiszen ilyenkor enyhébb gyakorlatokkal és időszakos betétviseléssel is könnyedén lehet korrigálni az elváltozásokat. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy időben lépjünk!

Miért fontos a gyógytornász is a lúdtalpbetét mellé?

Hazánkban sajnos gyakran hallani a tévhitet, miszerint a lúdtalpbetét önmagában bőven elegendő ahhoz, hogy lábunk deformációja helyrejöjjön. Ez ebben a formában azonban óriási tévhit, hiszen a betét mindössze azt a célt szolgálja, hogy izmaink, ízületeink és csontjaink visszaálljanak a helyes tartásba, ezáltal úgy fejlődhessenek, illetve mozoghassanak, ahogyan az elő van írva. Amint azonban a lúdtalpbetétet elhagyjuk, lábunk újra visszaáll a problémás helyzetbe, hiszen a talp izmait meg kell edzeni ahhoz, hogy elég erőssé váljanak önmaguktól is helyes tartást garantálni testünk számára.

Itt jön be a képbe egy szakavatott gyógytornász, aki a láb állapotának feltérképezését követően összeállítja azokat a gyakorlatokat, amelyek elősegítik a talpizmok megerősödését annak érdekében, hogy a boltozatos szerkezet ne csak betéttel, hanem természetes körülmények között is képes legyen tartani. Mindemellett lényeges lesz még, hogy a lúdtalp mellett a már deformált izmok és ízületek is korrigálásra kerüljenek, hiszen az elváltozás hatására rendszerint a teljes mozgásrendszerünk átalakul, ezt a negatív hatást pedig a gyógytornával szintén ellensúlyozhatjuk.