Mitől fáj a gerincsérv?

 A mozgásszegény életmód rohamos terjedésének köszönhetően egyre több ember életét keseríti meg világszerte a gerincsérv, amelyet ma már korántsem csak műtéti úton lehet gyógyítani, hanem megfelelő odafigyelés mellett például a rendszeres gyógytorna is elegendő lehet a probléma elhárításához. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy megismerkedjünk egy kicsit alaposabban a gerinc, és a gerincsérv sajátosságaival, miközben azt a kérdést is tisztázni tudjuk, hogy egyáltalán mitől fáj a kialakuló, valamint a már kialakult sérv?

A gerincsérv kialakulása

A gerincoszlopunk nagy általánosságban csigolyákból és porckorongokból tevődik össze, amelyek között egy kocsonyás, nagyon puha anyag, az úgynevezett pulpa helyezkedik el. Normális esetben ezek a porckorongok biztosítják a gerincoszlop hajlékonyságát, valamint azt is, hogy a csigolyák el tudjanak mozdulni egymáson. Az idő előrehaladásával, de a legtöbbször már a rossz testtartás hatására is ezek a porckorongok elkopnak, deformálódnak. Kezdetben még csak a porckorong vízvesztése figyelhető meg, de a későbbiekben már a rostok is elszakadozhatnak, és utat nyithatnak az általuk közrefogott és őrzött kocsonyás anyag, avagy a pulpa kitüremkedésének. 

Ennek többféle fokozata létezik, így kezdetben csak minimális fájdalommal párosul, alig érzékelhető, de amint a külső gyűrű átszakításra kerül, a boltosulás összenyomhatja az idegeket, ami a súlyosság függvényében rendkívüli fájdalommal, a későbbiekben végtagzsibbadással, nem ritkán pedig mozgásképtelenséggel, részleges bénulással is járhat. Az orvostudomány egyelőre még nem tudja pontosan, hogy kik hajlamosabbak a porckorongsérvre. Vannak családok, ahol genetikailag jellemzőbb az előfordulás – ilyenkor már a páciensek harmincas-negyvenes éveiben előfordulhat a probléma –, de vannak esetek, amikor nincs különösebb előzmény, csak egy rossz emelés, egy tartósabb negatív terhelés vagy egy baleset is kiválthatja a sérvet. Előzmények nyilván vannak, de a fájdalom jelentkezése rendszerint már valamilyen komolyabb, beavatkozást igénylő problémát és elváltozást jelöl. 

Nagyon sokféle fájdalmunk lehet

A gerincsérv tehát a fentiek alapján minden esetben az idegi érintettség miatt fáj, de kis túlzással minden egyes eset más területet érint, és más tüneteket produkál, hiszen a porckorongsérv kapcsán a gerinc teljes egésze érintetté válhat. Ennek megfelelően lehet tompa, szúró, állandó vagy ideiglenes, gyakran csak tüsszentésre vagy köhögésre jelentkező fájdalom, de nagyon általános a zsibbadás és az izomzavar megjelenése is. A fájdalom lehet sugárzó, így a nyaki csigolyák esetén a karokba, az ágyéki részen jelentkező sérvnél pedig jellemzően a lábakba és a lábujjakba. A legsúlyosabb esetekben a gerincsérv annyira érinti a gerincvelőt és az idegeket, hogy a vegetatív rostok is károsodnak, ezáltal a páciens tolószékbe kényszerülhet, sőt vizelet- és székletürítési zavarok is jelentkezhetnek nála. Ilyen esetekben az operáció már minden esetben elkerülhetetlen.

Gyógyítható-e a gerincsérv?

Amennyiben a betegség időben felismerésre kerül, a gerincsérv kezdeti állapotban nagyon jól gyógyítható. Vannak olyan gerincsérvek, amelyek enyhébb esetben maguktól visszahúzódnak, de akadnak olyanok is, amelyek csak megfelelő gyógytorna vagy gyógymasszázs alkalmazásával múlnak el. A műtét általában csak a legsúlyosabb esetekben javasolt, de vannak otthoni praktikák is, amelyekkel elősegíthető a gyógyulás folyamata, így a sok pihenés mellett a kemény fekhely választása például ilyenek. 

Amit tudni kell, hogy akár műtéti úton, akár tornával érjük el a gerincsérv visszahúzódását, a későbbiekben nagyon oda kell figyelnünk életmódunkra, és legfőképpen arra, hogy kíméljük a gerincünket. A gerincsérv ugyanis, ha egyszer már kialakult, akkor a későbbiekben könnyedén visszatérhet, és újabb problémákat okozhat. Habár a sérvnek rendszerint fizikai okai vannak, egyre több szakértő egyetért abban, hogy a háttérben a lelki eredetű panaszok is előidézhetik a problémát, így a stressz hatására például – vélhetően a gyulladásos folyamatok miatt – sokkal nagyobb a valószínűsége a porckorongsérv kialakulásának.

Ha tehát idejekorán észleljük a tüneteket, érdemes teljes körű életmódváltást végrehajtanunk, ezáltal kívül és belül is megújulnunk, aminek hatására nem csak megelőzhetjük a bajt, hanem már egy kialakult probléma esetén is sokkal hatásosabb gyógyulásban reménykedhetünk