A végbélrepedés is megszűntethető gyógytornával

Az egészségtelen életmód, közelebbről a túl kevés mozgás, valamint a helytelen táplálkozás, az ebből fakadó állandó székrekedés és a rendszeres aranyeres panaszok előbb vagy utóbb kellemetlen végbélrepedést idézhetnek elő. A fájdalmas probléma kialakulása gyakoribb a társadalomban, mint gondolnánk, amit nemcsak a futótűzként terjedő mozgásszegény életmód segíti elő, hanem az állandó stressz is.

Túlnyomórészt lelki eredetű betegség

Kevesen tudják ugyanis, hogy a végbél záróizma a gyomor után nagyon érzékenyen reagál az állandó stresszre. A gyomorgörcs mellett így ezen a testtájékon is felléphet kellemetlen és tartós izomgörcs, ami gyakran még tovább súlyosbíthatja a székrekedéses állapotot. A normális széklet ugyanis minden esetben csak egy megfelelően ellazult izomgyűrűn keresztül tud átpréselődni, ha pedig mindez valamilyen oknál fogva nem valósul meg, kellemetlen székrekedés jön létre, amely a végbélrepedés leggyakoribb kiváltója.

Az orvosi szakkifejezéssel fistulának hívott betegség nagyon súlyos szövődményeket idézhet elő, és bár kezelés nélkül is könnyen gyógyul vagy hegesedik, az aranyérhez hasonlóan azonban soha nem tűnik el végleg. Amennyiben tehát, ha kínosan ügyelünk is arra, hogy székletünk mindig puha maradjon – sok rosttal és vízzel, valamint kevés szénhidráttal, illetve mindennapos mozgással megvalósítható –, a végbélrepedés újra és újra kiújul, ami állandó fájdalomhoz, gyulladáshoz vezethet. A végbélrepedés gyógyítása tehát minden esetben többlépcsős folyamat, amelynek az első fokán a teljes életmódváltás, a következő szinten a stressz teljes megszüntetése, végezetül pedig a megfelelő intim gyógytorna bevonása javasolt.

A stresszkezelés és a gyógytorna jelentősége

Tegyük fel, hogy az egészséges életmód adott, sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk, többször, de kevesebbet étkezünk, kerüljük a szénhidrátot és a mozgás mellett elegendő mennyiségű vizet iszunk. Ha ez megtörtént, kezdjünk hozzá a stresszkezeléshez. Ha szükséges, bátran kérjük pszichológus tanácsát, aki kinyitogat számunkra néhány kaput, megmutatja azokat a problémákat, amelyek kiváltják belőlünk a feszültséget, a mi feladatunk pedig az, hogy ezeket likvidáljuk az életünkből. Váltsunk munkahelyet, lépjünk ki az adott kapcsolatból, próbáljunk meg változtatni szemléletmódunkon, felejtsük el a beteges maximalizmust és mindezen felül alakítsunk ki magunknak egy megfelelő életritmust. Táplálkozzunk rendszeresen, iktassunk be olyan napi teendőket vagy elfoglaltságokat, amelyek rendszerességet visznek az életünkbe és csökkentik a stresszt, hiszen amennyiben a belső feszültséget leküzdöttük, akkor tudjuk csak annyira elengedni magunkat, hogy ebből a székletürítés során ne legyen problémánk.

A stressz csökkentése azonban önmagában nem mindig elég, bár elengedhetetlen összetevője a jó eredménynek! Nagyon fontos ugyanis a végbélrepedés megszüntetéséhez a megfelelő gyógytorna, vagy intim torna alkalmazása, amit első körben nagyon lényeges egy szakképzett terapeutától ellesni, hiszen a medencefenék torna elsajátítása és gyakorlása nem gyerekjáték.

A gyógytorna a betegség esetén óriási segítséget nyújt a stressz kezelése mellett abban, hogy a gyorsabb anyagcsere révén könnyebben menjen a székletürítés, de a legkomolyabb szerepet nyilván a záróizmok erősítésében játssza. A medencefenék tréningezése ugyanis egy olyan relaxációs gyakorlatsorozat, amely hozzájárul a záróizom erősítéséhez, ezzel elősegítve a végbélrepedés gyógyulását. Habár intim tornáról van szó, mindezt terapeuta mellett is diszkrét körülmények között, ruhában, nyugodt környezetben lehet elsajátítani és gyakorolni, aminek köszönhetően a székletürítés nem lesz többé rémálom vagy kínszenvedés, hanem egy kellemes, megtisztulást és megkönnyebbülést jelentő élmény, aminek hatására végleg búcsút inthetünk majd a végbélrepedésnek.