Nyakfájdalom? Ezek a leggyakoribb okok!

A nyakfájdalom problémájának kezelése minden esetben nagy kihívás elé állítja az orvosokat és a gyógytornászokat, hiszen az emberi test legösszetettebb és legbonyolultabb ízületi rendszeréről van szó, lévén a nyak lehetőséget ad több irányú hajlításra, forgatásra és nyújtásra egyaránt. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a nyak egyik legfontosabb feladata a fej megtartása, az agy vérkeringésének biztosítása, illetve a gerinc idegeinek védelme is.

Ennek a sokszínűségnek köszönhetően a nyakfájdalomnak rengeteg kiváltó oka lehet, sőt számtalan formában is jelentkezhet, így görcsös-, feszítő-, éles-, de tompa fájdalomként egyaránt, sőt akuttá válhat, nyakmerevséggel együtt pedig a vállakba és a hátba is kisugározhat. Általánosságban kijelenthető, hogy – a belgyógyászati problémák kizárásával – leginkább a túlerőltetés, a rossz testtartás, az ízületek kopása, a nyakcsigolyák ferdülése vagy sérülése vezet a legtöbb esetben nyakfájdalmakhoz.

Mindezen túl, amennyiben a fájdalom a nyak ízületeiben és izmaiban alakul ki, és a háttérben elfekvés, a nyakizmok feszülése netán huzat áll, a fájdalom magától is elmúlik, de amennyiben nem érzünk enyhülést néhány napon belül, feltétlenül keressünk fel egy gyógytornászt, mert a nyakfájdalmat az alábbi – kezelést igénylő – problémák is kiválthatják:

Gerincferdülés

Amennyiben jelentős mértékű gerincferdülés tapasztalható egy páciensnél, ott rendszerint minden esetben van kisebb-nagyobb eltérés a nyaki szakaszon is. Ezt általában a porcok kopásán vehetjük észre, amivel a csigolyák közötti rés lecsökken, a csontok pedig közelebb kerülnek egymáshoz. Ez rendszerint jelentős izomzati elváltozásokhoz vezet, izomcsomók, izomfeszülések kialakulása következhet be, amelyek enyhítésében tartósan és hatásosan kizárólag a célzott gyógytorna nyújthat segítséget.

Nyakcsigolya sérülés

A nyakcsigolya sérülés valamilyen külső sokkhatás, autóbaleset vagy nagyobb esés, zuhanás következtében alakul ki, amikor a fej jelentős erővel hátra-, előre- vagy oldalra csapódik. Az ilyen sérülések során a csigolya repedése vagy szilánkos törése mellett előfordulhat izom- és ínszakadás, húzódás, idegbecsípődés, de akár ízületi szalagfeszülés is. Ilyen esetben csak és kizárólag szakszerűen végzett, rendkívül precíz manuál terápia segítheti a beteg gyógyulását, nyakmerevítés mellett speciális gyógytornával, amely képes enyhítetni és megszüntetni a fájdalmat, valamint az izmok erősítésével elősegíteni a gyógyulást.

Izomfeszülés vagy izomgörcs

A modern, számítógép-alapú társadalom egyik legnagyobb problémáját a nyakfájdalmak tekintetében az izomfeszülés vagy az izomgörcs jelenti. Mint ismert, a nyakizmok összehúzódása minden esetben a fej forgatását és döntését segíti elő, de amennyiben helytelen testtartásból, stresszből vagy megerőltetésből fakadóan ezek huzamosabb ideig terhelés alá kerülnek, abban az esetben izomfeszülés, izomgörcsök, ebből fakadó nyaki fájdalom és fejfájás jelentkezhet. A problémát általános merevség és nehézkes mozgatás, húzódás kísérheti, miközben az izmok annyira görcsössé válnak, hogy megakadályozzák a fej fájdalommentes forgatását.

Bármelyik problémától is szenvedünk a fentiek közül, a nyakfájdalom és merevség legtöbb típusa nagyon jól és hatásosan kezelhető gyógytornával, amely segít helyreállítani az izmok lazaságát, valamint azok vérkeringését egyaránt.