SMS-nyak? Súlyos gerincprobléma is lehet

A modern kornak és az okos kütyüknek ugyan rengeteg pozitív hozadékuk van még egészségünkre nézve is, azonban sajnálatos módon olyan szokások rabjaivá válhatunk általuk, amivel súlyos mozgásszervi panaszaink és elváltozásaink alakulhatnak ki. A mai digitális bennszülöttek ugyanis képesek gyakran órákon át mozdulatlanul ülni, állni, vagy ami a legrosszabb: görnyedni okostelefonjaik és táblagépeik felett, aminek eredményeként akár maradandó és fájdalmas elváltozások is kialakulhatnak.

Az egyik ilyen az úgynevezett SMS-nyak névre hallgató deformáció. A kérdéses gerincelváltozás elnevezése természetesen nem hivatalos szakzsargon, ugyanakkor világszerte így használják az orvosok, és jól reprezentálja, hogy egy egészen újszerű problémáról van szó. A betegség ugyanis bár ismert volt korábban, tömeges megjelenésére viszont az okostelefonok térhódításával került sor, és főként a mai fiatalok körében gyakori, de felnőttként ugyanolyan könnyedén előfordulhat, ha túl sok időt töltünk egy okostelefon vagy táblagép használatával.

Mit nevezünk pontosan SMS-nyaknak?

Ahogyan fentebb is említettük, az SMS-nyak a gerinc deformatív elváltozása, amit az okostelefon vagy táblagép fölötti görnyedés vált ki, aminek részeként a gerinc íve hosszanti irányban meggörbül, tehát a természetes S-alakú görbület megszűnik, és központi vázunk inkább egyfajta C alakzatot vesz fel, vagyis megindul a púposodás folyamata. Azon túl, hogy ez esztétikai tekintetben rendkívül csúnya, óriási terhet ró a derékra és a nyakra is. Csak a miheztartás végett: elegendő mindössze 60 fokos szögben megdönteni a fejünket – nagyjából ennyire hajtjuk előre, amikor ránézünk a telefonunkra –, hogy azzal legalább 25-30 kilogrammos nyomást helyezzünk a gerincünkre.

Ez elképesztő mértékű túlterhelés, de ami ennél is rosszabb, hogy hetek és hónapok is elegendőek ahhoz, hogy kialakuljon a gerinc visszafordíthatatlan deformitása. Ennek az oka, hogy a test izmai nagyon gyorsan igazodnak minden változáshoz, így a testtartás módosulásához is, az eltúlzott görnyedésre pedig egyfajta természetes állapotként idomulnak, tehát ebben a helyzetben próbálják meg stabilizálni a gerincet, ami problémák egész sorozatát hozza magával. Szinte állandó fej és izomfájdalmak, nyak- és vállmerevség, de ami ennél is kellemetlenebb, hogy súlyos gerinckárosodás, meszesedés, porckopás, extrém esetben pedig porckorongsérv alakulhat ki – mindez akár már gyerekkorban.

Gyógytornával az SMS-nyak ellen!

A legtöbb mozgásszervi megbetegedéshez hasonlóan az SMS-nyak is tipikusan olyan elváltozás, amit időben felismerve nagyon jól lehet kezelni, de még fontosabb a probléma megelőzése. Az okostelefonok és a táblagépek használatának korlátozása mellett minél több háterősítő gyakorlatra és általános testmozgásra lenne szükségük az embereknek ahhoz, hogy a deformáció ne tudjon kialakulni, azonban sok esetben a túlzott munkahelyi terhelés, az ülőmunka vagy a szimpla nemtörődömség mégis előidézheti a bajt.

Bár a torzulás mértékétől is függ, azonban az SMS-nyak kialakulása korai fázisban még egészen jól normalizálható és helyreállítható, azonban súlyos esetekben egyaránt lehet javítani a problémán, de a porcok és a csontok ilyenkor már olyan mértékű elváltozáson eshettek át, hogy a teljes gyógyulás és helyreállítás esélye minimális. A probléma ellen az egyetlen megoldás egyébiránt a gyógymasszázzsal kiegészített célzott gyógytorna, aminek részeként a terapeuta személyre szabott gyakorlatokkal stimulálja a sokkolt hátizmokat, hogy azok szintén célzott tartássegítő mozdulatok társaságában segítséget nyújtsanak a gerinc természetes alakjának visszanyerésében. Ez azonban enyhébb esetekben is gyakran hónapokig tartó folyamat, mely mindkét részről egyaránt rengeteg kitartást kíván, sőt a beteg oldaláról az önszorgalom egyaránt megkövetelt.