Soha ne hagyd figyelmen kívül a vádli húzódást!

A vádli húzódását sok esetben összekeverik az emberek a vádli görccsel, melyek egymástól nagyon jól elkülöníthető problémák, hovatovább míg utóbbi rendszerint magától elmúlik, és nem igényel különösebb figyelmet, addig a húzódás hosszabb ideig is fennállhat, mindemellett pedig lényeges komolyabb figyelmet fordítani rá.

A vádli húzódás tünetei és okai

A vádli meghúzódására általában nagyobb megerőltetés, hosszabb séták, vagy sportolás után kerül sor, aminek részeként egy jól meghatározható fájdalmat érzünk a vádli környékén, ami enyhülés helyett egyre rosszabb lesz. Jellemző tünet a lábujjhegyre álláskor tapasztalható fájdalom, a probléma helyén megjelenő kisebb-nagyobb duzzanat, valamint a testrészt érintő merevség, amely a bemelegítés után csökkenhet.

A meghúzódást rendszerint a túlerőltetés idézi elő, de a háttérben más egyéb is állhat, így többek között biomechanikai eltérés, a kevés bemelegítés, a túl feszes izomzat, a kényelmetlen lábbeli, vagy a deformációs problémák – például lúdtalp –, de akár olyan apróságok is, mint a folyamatos hegymenet.

A vádli húzódás kezelése gyógytornával

A vádli húzódást nagyon fontos mielőbb kezeltetni, hiszen amennyiben magára hagyjuk a problémát, sokkal súlyosabb panaszok, sőt sérülések is keletkezhetnek belőle! Amennyiben a vádli húzódás még akut fázisban van, a gyógytorna célja a gyulladáscsökkentés, méghozzá a PRICE protokoll alapján, ami inkább pihenésből áll. Amennyiben az akut fázis lezajlott, megindulhatnak az intenzívebb gyakorlatok is, aminek során a vádli nyújtása mellett excentrikus mozdulatokkal hozhatjuk újra formába az izmokat, de választhatunk különféle kiegészítőket is hozzá. Ilyen többek között a kinesio tape, amely egy nyújtható elasztikus szalagként az egyik legjobb gyógyír a vádli húzódására. A gyógytorna során egyébiránt lényeges lesz a vádli mellett a hamstring izmok nyújtása is, hiszen amennyiben ezek az izmok túl feszesek, a térdet hajlított állapotban tartják a járás során, ezáltal a sarok mindig emelkedve marad, a vádli pedig túlterhelődik.

A vádli húzódás megelőzése

A vádli húzódását nem elég kezeltetni, hanem nagyon fontos újra és újra megelőzni! Ehhez a gyógytorna szintén nagyon jó alap lehet, hiszen nemcsak megismerhetjük által biomechanikai adottságainkat, hanem mindemellett olyan kiegészítő gyakorlatokkal is megismertet, amelyeket akár sportolás, vagy bemelegítés során is alkalmazhatunk az eredményesség érdekében. Ezen felül ügyeljünk még a megfelelő lábbelire és az agilitás fejlesztésére is, amelyek nélkül a vádli meghúzódásának a problémája egy folyamatosan vissza-visszatérő kellemetlenség lesz.