Talpfájdalom kezelése gyógytornával

A rendszeres vagy gyakran visszatérő talpfájdalom azon túl, hogy rendkívül nagy kellemetlenségeket okoz, bármelyik életkorban kialakulhat.

Hátterében meglepően sok tényező állhat, és egyáltalán nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, hiszen a gerincproblémák, egy esetleges gerincsérv mellett közönséges lúdtalp, sőt egy rossz cipő is kiválthatja. Kezelésre rendszerint csak akkor van szükség, ha szervi elváltozás áll a háttérben, esetleg egy sérülésből visszamaradott tünetegyüttes része, és a fájdalom már megkeseríti a páciens mindennapjait.

Ilyenkor a rendszeres orvosi ellenőrzés mellett elengedhetetlen a folyamatos gyógytorna, mely nemcsak enyhíteni tudja a talpfájdalmat, hanem megfelelő diagnózis és kitartás esetén teljes egészében meg is tudja szüntetni azt.

 

A gyógytorna természetes módon képes kezelni a talpfájdalmat

 

Bár a szakorvosok rengeteg gyógyszert fel tudnak írni azért, hogy a talpfájdalom enyhüljön, végleges megoldást azonban csak a gyógytornásztól remélhetünk, aki természetes módon, a mozgás által képes enyhíteni a problémákat. Hogy milyen technikák kerülhetnek alkalmazásra ilyen esetekben?

Talpfájdalomnál különösen hatékonyak a különféle nyújtó technikák. Ezek jól oldják a megfeszült izmokat és a letapadásokat, amelyeket a legtöbb esetben egy rosszul kiválasztott cipő, deformáció vagy valamilyen korábbi sérülés idézhetett elő. A nyújtás mellett azonban fontos, hogy a talp izmai is erősítésre kerüljenek.

Elhanyagolhatatlan, hiszen a talp izomerejének növekedésével javul a tartás, a talphoz kapcsolódó ínak, ízületek és szalagok sokkal erőteljesebb formában tudják majd ellátni a feladatukat, sokkal jobb tartást biztosítanak a mozgásszerveknek. Kifejezetten hatékonyan kezelhető például ilyen módszerrel a lúdtalp, hiszen ahogy erősödik a talpi izomzat, úgy megfelelő ívben tud fejlődni, illetve formálódni a boltozat is.

A nyújtó- és erősítő gyakorlatokból a gyógytornász komplett gyakorlatsort tud összeállítani a beteg számára azért, hogy a talpfájdalom tartósan elmúljon. A körülmények függvényében fontos továbbá a kapcsolódó életmód tanácsadás is, ami nemcsak a gyógyulást segíti elő, hanem az elért eredmény hosszútávú fenntartását.

 

Miért fontos talpfájdalom esetén a mielőbbi szakszerű gyógytorna?

 

Sok esetben a talpfájdalmat nem tartják nagy problémának az emberek, megpróbálnak együtt élni vele, halogatni a kezeléseket. Csakhogy ez a tünet gyakran valami nagyobb problémát sejtet a háttérben, és ha nem egy rossz cipő okozta, akkor aligha enyhül vagy múlik el magától, inkább tovább súlyosbodik a beteg állapota.

A talphoz kapcsolódó problémák ráadásul az egész testre kihatással lehetnek. Jellemzően az izmok, a szalagok és az ízületek is deformálódnak, túlterhelődnek ilyenkor, így egy közönséges talpfájdalom egyfajta dominóeffektust indíthat útnak, amiből később térd-, csípő-, derék- és gerincfájdalom is lehet. Mielőbbi szakszerű gyógytornával azonban a folyamat idő előtt megállítható, sőt optimális esetben visszafordítható.

Mindezt ráadásul fontos megfelelő, gyakorlott gyógytornászra bízni, hiszen amint megvan a kiváltó ok, a célzott kezeléssel a talpfájdalom már néhány alkalom után mérséklődhet, és végérvényesen el is tűnhet. Ezen felül csak gyógytornásztól sajátíthatjuk el a bemelegítéshez szükséges alapvető gyakorlatokat, valamint az olyan praktikákat, mint a hengerezés, de életmód tanácsokat is kaphatunk, melyek hozzájárulhatnak például a megfelelő testtartás eléréséhez vagy ahhoz, hogy megfelelő cipőt tudjunk választani.

 

milyen elváltozások okozhatnak talpfájdalmat?

 

A fentiekben már érintettük néhány szóban, de érdemes konkrétan is felsorolni, hogy milyen elváltozások miatt alakulhat ki az embereknél talpfájdalom?

Gyakori eset, hogy a fájdalom mögött lokális elváltozások, így bőrkeményedés, bütyök, kalapácsujj vagy lúdtalp áll, de a rossz lábbelit is ide lehet sorolni.

Sportolás, testmozgás esetén a bemelegítés hiányából fakadóan vagy túlzott megerőltetés hatására olyan izomsérülések keletkezhetnek, melyek szintén a talpfájdalom melegágyai.

Kifejezetten megterhelő a talp számára a túlsúly, amely a boltozatra nehezedve rossz testtartáshoz és fájdalomhoz vezet.

Természetesen a talptól távolabb eső testrészek deformitása is okozhat fájdalmat az érintett területen. Ilyen például a lábujjpárnák feletti harántboltozat lesüllyedése, a bokasüllyedés, a lábközépcsonti zsírpárnák megfogyatkozása, a porckopások, a lábat érintő törések és egyéb sérülések vagy a nyáktömlő gyulladások.