Te tudtál a gyógytorna stresszcsökkentő hatásáról?

A mai világban a stressz egyfajta népbetegséggé nőtte ki magát, egy olyan megfoghatatlan problémává, ami nem egy kézzelfogható dolog, mégis nagyon sokan szenvednek tőle, sőt mi több, alapvetően egy komolyabb probléma is, mint egy felismert, diagnosztizált betegség. A stressz korunk egyik legalantasabb lépfenéje, amelyre nincs gyógyszer, és ami nagyon változatos tüneteket, kísérőjelenségeket, sőt gyakran komplett probléma-együtteseket is kiválthat. Kevesen tudják például, de a stressz bizony a mozgásszerveinket is negatívan érintheti, amivel kapcsolatban a leghatékonyabb kezelési mód csak és kizárólag a célzott gyógytorna.

A stressz és a mozgásszervek

A mozgásszervek kapcsán a stressz leginkább az izmokra gyakorol káros és kellemetlen hatást, éppen emiatt a konkrét, érezhető tünetek is ott jelenhetnek meg elsőként. Sokak számára meglepő lehet, de a stressz a legtöbb esetben a nyak- és a vállizmok, az állkapocs körül elhelyezkedő izomzat, valamint a csípő környékén mutatkozik meg először, méghozzá többnyire feszülés formájában. A későbbiekben ez letapadással, kötöttség érzésével, kezeletlen izomcsomókkal és fájdalommal egészülhet ki, ami gyakran állandóvá válhat.

A mi feladatunk, hogy soha ne jussunk el arra a szintre, hogy mindez tartósan kialakuljon – ismerjük fel mielőbb a problémát –, hiszen az izmok állapotának romlása nemcsak fájdalmas, hanem egyben áttevődhet az ízületekre is. Ez pedig idejekorán elkopó ízületeket, gyulladásokat, izommerevséget, valamint sérülékenységet idéz elő, méghozzá egészen határozott tünetek társaságában.

A stresszből fakadó mozgásszervi tünetek

A stresszből eredő mozgásszervi tünetek nagyon gyakran látható elváltozásokat is eredményeznek a fentieken túl. Ilyenek a rossz tartás, az indokolatlanul felhúzott vállak, az állandó előredőlés, a tömbösen mozgó törzs vagy a behúzott nyak. A látható problémákon túl maga a páciens állandó izomfeszülést, izommerevséget, hullámzó diszkomfort érzetet, fejfájást, súlyosabb esetekben pedig kéz- vagy lábzsibbadást is érezhet.

Fontos azonban kiemelni, hogy amennyiben a stressz már tüneteket produkál a mozgásszervek kapcsán, biztosan akadnak más problémák és társuló betegségek is. A legtöbb esetben ezek miatt fordulnak orvoshoz a leggyakrabban, hiszen az izmok és ízületek mellett neurológiai vagy belgyógyászati, sőt mi több, pszichés eredetű érintettségről egyaránt beszélhetünk. Ebből is látszik, hogy a stressz egyfajta ördögi körbe kényszerít minket, amennyiben ugyanis megjelenik a szervezetünkben, mindent megtámad, ami csak egy kicsit is gyengébb.

Stresszkezelés gyógytornával

Habár a gyógytornát csak nagyon ritkán emlegetik egy lapon a stressz kezelésével, de a célirányos, nyugtató, lazító és relaxációs gyakorlatok révén nagyon sokat segíthet a páciensen egy szakképzett terapeuta. Ehhez természetesen elengedhetetlen lesz, hogy mindig kérjünk szakszerű segítséget, hogy a szakember az igényeinkhez, problémáinkhoz és terhelhetőségünkhöz igazítva állítsa össze a gyakorlatokat, mert ahogyan a stressz sem egy sablonprobléma, úgy gyógyítása sem történhet sablongyakorlatokkal.

Ha a gyógytorna egyben egy jól felépített mozgásterápia is, azzal ráadásul nemcsak belső békénk és egyensúlyunk állítható helyre – amivel megszabadulhatunk a stresszt kiváltó pszichés eredetű zavaroktól –, hanem az izomfeszülés is megszüntethető általa, testünk tehát újra képes lesz ellazulni. A gyógytorna révén lehetőségünk nyílik kikapcsolódni, elfelejteni a mindennapi problémákat, miközben az izomegyensúlyunk is helyreáll.

Nagyon fontos, hogy amennyiben a gyógytornával hatásos eredményt értünk el, ergo megszabadultunk a stressztől, akkor se hagyjuk abba a rendszeres terápiát! Akinél ugyanis a stressz egyszer megjelent, ott a későbbiekben bármikor újra felütheti a fejét, és ha a gyógytorna a mozgásterápia révén segített, akkor csökkentett mennyiségben, de megelőző célzattal továbbra is ajánlatos gyakorolni.