Gyógytorna csuklótörés után

Az orsócsont törése gyerekek és felnőttek körében egyaránt egy rendkívül gyakori sérülés. A szerencsétlen esések tompítása ugyanis rendszerint a kezünkkel történik, a legnagyobb terhelést pedig ilyenkor a csukló kapja, éppen ezért egyike a leggyakrabban előforduló csonttöréseknek – a kérdéses testrész körüli szalagsérülésekről nem is beszélve. A baj általában mindig akkor következik be, amikor esés hatására a testünk teljes súllyal ránehezedik a csuklóra, mely közben valamilyen előnytelen szögbe fordul, és ettől a hatástól rendszerint a környékbeli ízületek és csontok egyaránt károsulnak.

A leggyakrabban a fiatalok és az idősebbek körében előforduló probléma. Előbbiek esetében általában a még fejlődő mozgásszervekből és a sportsérülésekből fakad, míg az idősebb korosztálynál jellemzően a csontritkulás, illetve a mozgásszervek tompulása áll a háttérben. Mint a legtöbb végtagnál, úgy természetesen a csuklótörés után is rendkívül lényeges a gyógytorna akkor, ha az ujjak mozgása vagy konkrétan a csukló mobilitása nem tért vissza a sérülés előtti állapotba, de ez közel sem minden, amit a téma kapcsán tudni kell.

Miért fontos a gyógytorna csuklótörés után?

Mint minden töréstípusnak, úgy természetesen a csukló ilyen irányú csontsérülésének a kezelése is eltérhet egymástól. A legkevesebb probléma azokkal az esetekkel van, amikor a sérüléskor nem mozdulnak el a csontok, az ujjak mozgása nem korlátozódik, így lényegében csak gipszelésre, stabilizálásra van szükség. Nagyobb a baj, ha a törés során a csontok elmozdultak, így műtét kell ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön. A stabilizáláshoz az orvosok gyakran használnak fémelemeket, az operációt pedig mindig többhetes síngipszes rögzítés követi.

Bármelyik eset is áll fenn, a csuklótörés során gyakran előfordulhatnak olyan mellékhatások vagy következmények, melyek megelőzhetők, illetve rehabilitálhatók a gyógytorna segítségével. Önszorgalomból természetesen soha ne álljunk neki egy frissen tört csukló mozgatásának és tornáztatásának, hiszen egy olyan sérülékeny testrészünkről van szó, amivel kapcsolatban a megfelelő forradások és a teljes rehabilitáció elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy ismét megfelelő mértékben terhelhessük, dolgozhassunk vele, illetve elláthassuk magunkat a mindennapokban.

Alapszabályok a csuklótörés utáni gyógytornához

Mivel nagyon érzékeny területről van szó, egy csuklótörés után rendkívül fontos, hogy betartsunk bizonyos alapszabályokat a gyógytorna kapcsán, illetve mielőtt még nekiállnánk a mozgásnak. Ezek a szabályok a következők:

  • A törés utáni első napokban soha ne mozgassuk és masszírozzuk a csuklónkat vagy az érintett területet, hiába érzünk késztetést rá.
  • Amint gipszbe került a kezünk, az ujjainkat azonnal kezdjük el mozgatni, de csak természetes keretek között.
  • Gipszben soha ne kezdjünk még emelgetni, cipekedni, ne támaszkodjunk vagy feküdjünk rá, tehát próbáljuk meg kímélni.
  • Ha elkezdődött a gyógytorna, a begyakorolt mozdulatokat rendszeresen, minden egyes nap végezzük, ami elengedhetetlen lesz a teljes, illetve mielőbbi regenerációhoz.
  • A törött kezet soha ne erőltessük túl, ezáltal minden gyakorlatot addig végezzünk, amíg nem okoz fájdalmat vagy diszkomfortérzetet.
  • Amennyiben a gyógytorna fájdalmas vagy bizonyos mozdulatok fájnak a hétköznapokban, azt minden esetben jelezzük gyógytornászunknak és kezelőorvosunknak egyaránt.

Gyakorlatok csuklótörés utáni gyógytornához

Mivel a gyógytornászok minden páciens esetében testre szabott gyakorlatokat írnak elő, megfelelő intenzitás, ismétlésszám és egyéb specialitások mellett, ezért önmagunktól soha ne álljunk neki a mozgásnak, ellenkező esetben komoly problémáink származhatnak belőle. Arra viszont felkészülhetünk, hogy milyen gyakorlatokat kell majd elsajátítanunk a regenerálódáshoz! Lássunk néhány mintapéldát:

  • A különféle ujjhajlítások rendszerint nagyon fontosak azért, hogy az izmok és a szalagok visszarendeződjenek a helyükre, ujjaink pedig ismét betölthessék eredeti funkcióikat, így erre mindenképpen számítani kell.
  • Akárcsak az ujjfeszítésekre, aminek a lényege az, hogy az izmok és ízületek megfeszüljenek, ezáltal mobilitásuk, valamint funkciójuk egyaránt rendeződjön. Természetesen a feszítéstől nem kell félni, gyakorlatilag az ujjak kitárásáról és nyújtásáról van szó, ami egyáltalán nem fájdalmas.
  • A különféle karemelések szintén olyan gyakorlatok, melyek segítik a csukló regenerálódását a törés után. Előnyük, hogy akár gipszben is lehet végezni őket!
  • Nyilván léteznek olyan gyógytorna elemek, melyek csak a gipsz levételét követően alkalmazhatók. Ilyenek lesznek például a különféle szorítások, amikor a tenyerünket kell szorítanunk és ellazítanunk ritmikusan egy asztalon.