Gyógytornával is sokat tehetünk a koronavírus ellen

A koronavírusnak köszönhetően az emberek többségének fenekestől felfordult az élete. Ezzel egyetemben pozitív és negatív változások egyaránt történtek a lakosság körében, hiszen a prevenció soha nem látott mértéket ölt. Rengetegen odafigyelnek a higiéniára, a távolságtartásra, a maszk- és kesztyűhasználatra, azonban csak nagyon kevesen fordítanak figyelmet arra, hogy az immunrendszerük mellett testüket is trenírozzák a vírus ellen, márpedig rendszeres gyógytornával ezen a téren egyaránt komoly eredményeket érhetünk el, ha megelőzésről van szó.

Miért fontos a gyógytorna a koronavírus ellen?

A gyógytornák többsége nem arról szól, hogy túlontúl megerőltessünk bizonyos testrészeket, sokkal inkább bizonyos végtagok vagy ízületek kapcsán a sérülések, illetve a műtétek után sérült funkciók visszanyerése a cél. Noha edzésnek nem minősül, a mozgás azonban fizikailag és mentálisan egyaránt kimagaslóan pozitív hatást gyakorol az emberi szervezetre, miközben pozitívan hat a mozgásszervekre, a szív- és érrendszerre, az anyagcserére és az idegrendszerre egyaránt.

Tudományos kutatások igazolják továbbá, hogy a gyakori testmozgás pozitív hatást gyakorol az immunrendszerünkre. Mivel a gyógytorna is testmozgás, ezért jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a vírusokkal szembeni elsődleges védvonalunkat megacélozzuk, ezáltal minimalizáljuk a fertőzésveszélyt. Ez a COVID-19 esetében is rendkívül fontos, akárcsak az olyan gyakorlatok, melyek hozzájárulnak továbbá a tüdőkapacitás bővüléséhez, a tüdő erősödéséhez, hiszen ezek a területek az eddigi kutatások alapján különösen veszélyeztetettek a koronavírus kapcsán.

Miben segíthet a gyógytornász?

Természetesen rendkívül lényeges olyan gyógytorna gyakorlatokat választani, melyek aktuális állapotunkhoz igazodnak, és segítenek testünk védelmének megerősítésében. Egészen más bánásmódot érdemel például egy tüdőbeteg, mint egy olyan személy, akinek csak egy térdműtét utáni regenerációra van szüksége, de egyébként jó állapotban van. Ezért nagyon fontos a képletben a gyógytornász jelenléte! Különösen lényeges például nagy figyelmet fordítani az idősebbekre, a rosszabb fizikai állapotban lévő emberekre, illetve természetesen a vírus kapcsán különösen veszélyeztetett krónikus betegekre. A gyógytornász ilyen esetekben nemcsak állapotfelmérést végez, de mindemellett gondoskodni tud például a légzőgyakorlatok és a helyes légzésmechanika elsajátításáról, valamint szükség szerint az egész test átmozgatásáról, ami a szervezeten belüli méregtelenítés mellett az immunrendszer erősítésére is alkalmas.

Ha valakinek egy gyógytornász egy személyre szabott, megfelelően felépített, rendszeresen és helyesen alkalmazott gyakorlatsort ír elő, az jelentős mértékben képes javítani a páciens fizikai állapota mellett a keringést, az anyagcserét és az általános ellenállóképességet. Ezek kivétel nélkül elengedhetetlenek ahhoz, hogy felkészítsük a szervezetünket a koronavírus elleni harcra, vagy egy esetleges fertőzés esetén arra, hogy az immunrendszerünk megbirkózzon a kórokozóval.

Így gyógytornázzunk járvány idején

Mint az élet minden területén, úgy természetesen a gyógytorna kapcsán is rendkívül fontos, hogy megfelelő elővigyázatosság mellett, kellő körültekintéssel tudjuk mindezt megvalósítani. Eleve érdemes arra törekedni, hogy minél előbb elsajátítsuk a szükséges gyakorlatokat, hogy minél többet tudjunk otthon is mozogni a mielőbbi regenerálódás érdekében. Mivel a könnyed mozgás, a laza séták gyakran kötelező kellékei a gyógytornának, ezért igyekezzünk azt a tömegektől távol megvalósítani, például ne parkokba, hanem kevésbé érintett környezetbe szervezzük ezeket a rövidke túrákat.

Lényeges továbbá, hogy a testmozgás kapcsán mindig kialakítsunk egy otthoni rutint, hogy minden reggel ébredés után, a munkából hazaérve vagy esténként mozogjunk, hiszen a rendszeresség még ebben a felfordulásban és bizonytalanságban is nagyon fontos. A gyógytornát, illetve az ezzel járó regenerációt nem lehet siettetni, nem lehet a szervezetünket feleslegesen terhelni, pláne annak fényében, hogy most az immunrendszerünk védelme, a fertőzésveszély elkerülése alighanem ugyanolyan lényeges, mint a regeneráció, így akár gyógytornászhoz indulunk, akár önszorgalomból mozgunk, mindig tartsuk be a megfelelő higiéniai előírásokat.